Featured Posts

25/1/13

Προειδοποίηση Πάνου για ΑΟΖ: «Να προετοιμαστεί η Τουρκία για τα νέα δεδομένα"!


Η κυβέρνηση θα τηρήσει στο ακέραιο τα όσα έχει πει προ εκλογών αναφορικά με την ΑΟΖ, τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος στο συνέδριο «Ενεργειακή Ασφάλεια και Άμυνα» που διοργάνωσε το Defencenet.gr και η "ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ" σήμερα στο Ζάππειο Μέγαρο.
Ο υπουργός αναφέρθηκε σε ένα ευρύ πεδίο θεμάτων και ζητημάτων που αφορούν στην οικονομική κρίση και την άμυνα της χώρας, στις αμυντικές σχέσεις της Ελλάδας με άλλα κράτη ενώ αναφέρθηκε και στο «φλέγον» θέμα της ΑΟΖ και ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της Ελλάδας επ΄αυτού.
Πιο συγκεκριμένα ο Π. Παναγιωτόπουλος αναφερόμενος στο θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) είπε:
«Κανένα βήμα πίσω δεν θα γίνει από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για την ΑΟΖ και ότι έχει πει προ εκλογών θα τηρηθεί. Η κυβέρνηση θα σταθμίσει όμως όλες τις καταστάσεις και θα υλοποιήσει τις εξαγγελίες όταν ο χρόνος θα είναι κατάλληλος για το εθνικό συμφέρον της χώρας.
Έρχονται σημαντικές πρωτοβουλίες σε επίπεδο κυβέρνησης μέχρι την άνοιξη. Εξελίξεις σε επίπεδο πρωθυπουργού ΥΠΕΞ και υπουργείου Άμυνας που έχω την τιμή να ηγούμαι» είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Για το θέμα της ασφάλειας της χώρας ο υπουργός είπε:

«Τα θέματα της ασφάλειας προηγούνται των πάντων. Δεν μπορεί να λειτουργήσουν οι άλλοι τομείς της οικονομίας χωρίς να υπάρχει Εθνική Ασφάλεια. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία καταβάλλει προσπάθεια για εθνική σωτηρία και ανασυγκρότηση με επικεφαλής τον Αντώνη Σαμαρά.
Έχουμε τα ήδη πρώτα σημάδια ανάκαμψης αλλά έχουμε ανηφορική πορεία μπροστά μας. Η ανάκαμψη θα έρθει πολύ συντομότερα από ότι νομίζουν ορισμένοι. Προϋπόθεση είναι η εθνική ασφάλεια ακεραιότητα και ανεξαρτησία.
Τα αγαθά αυτά τα διασφαλίζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Σηκώνουν τεράστιο ιστορικό βάρος με αξιοπρέπεια με πίστη στο καθήκον αποσυνδέοντας τα προβλήματα της καθημερινότητας όσο αφορά το καθημερινό τους έργο».
Ο Π. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε ειδικότερα στην ιδιαίτερα βαρύνουσα γεωπολιτική  θέση της Ελλάδας. Πιο συγκεκριμένα είπε τα εξής:
«Αυτό που χαρακτηρίζει την Ελλάδα δεν είναι ότι βρίσκεται σε δημοσιονομική κρίση. Την κρίση θα την ξεπεράσουμε. Αυτό όμως που χαρακτηρίζει την Ελλάδα είναι ότι είμαστε η χώρα «κλειδί» στο παγκόσμιο σύστημα ασφάλειας.
Αυτό το αποδέχονται όλοι. Γείτονες, φίλοι, εχθροί και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Αυτό είναι δεδομένο δεν μπορεί να μας το αφαιρέσει κανείς. Δεν υπάρχουν πολλές χώρες που να έχουν πολλές βάσεις όπως αυτή της Σούδας. Οι σύμμαχοί μας έχουν πουν να καλύτερα λόγια για τη φιλοξενία το κλίμα, τη διατροφή και την υποδοχή που επεφύλαξαν οι κάτοικοι αλλά κυρίως για την εξαιρετική συνεργασία με τις ΕΔ. Αυτό επέτρεψε την ανάπτυξη της αμυντικής μας συνεργασίας και με το Κατάρ. Συνεργασία η οποία ξεκίνησε με τη φιλοξενία των πιλότων του Mirage 2000 του Κατάρ όταν είχαν έρθει στην Κρήτη για τη συμμετοχή τους στις επιχειρήσεις για τη Λιβύη.
Η διαπίστωση αυτή της θέσης που κατέχει η Ελλάδα σήμερα στην Ν.Α. Μεσόγειο αλλά ευρύτερα  θεμελιώνεται και από τη γεωπολιτική θέση της χώρας. Υπάρχουν υποθαλάσσια κοιτάσματα αερίου και υδρογονανθράκων. Εναπόκειται να κάνουμε τους σωστούς αυτούς χειρισμούς για να αξιοποιήσουμε τον εθνικό αυτό πλούτο στο μέλλον. Δεν θα μπορούσαμε να πετύχουμε τους στόχους αυτούς χωρίς την οικονομική θυσία του λαού αλλά και το αξιόμαχο των ΕΔ»
Για τη συμμετοχή  στις συμμαχικές επιχειρήσεις  ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε:
«Από πλευράς; Υπουργείου Εθνικής Άμυνας δίνουμε σημασία στη συμμετοχή σε όλα τα ευρωπαϊκά όργανα της αρμοδιότητας μας όπως επίσης απαντούμε σε εκκλήσεις βοήθειας συμμάχων. Παράδειγμα η έκκληση της Γαλλίας για συνδρομή στις επιχειρήσεις του Μάλι.
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που ανακοίνωσε πως θα αποστείλει τρεις εκπαιδευτές για την εκπαίδευση των αφρικανικών δυνάμεων».
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μίλησε ακόμη και για τους βασικούς άξονες της αμυντικής πολιτικής:
1. Σύσφιξη σχέσεων με την Ευρώπη με χώρες όπως είναι η Γερμανία και η Γαλλία που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο σε αμυντικό επίπεδο παρά τρις όποιες διαφωνίες που μπορεί να υπάρχουν.
2. Ανάπυξη διμερών σχέσεων με ΗΠΑ
«Έχω ξαναπεί δημόσια», διευκρίνισε ο υπουργός «ότι ήρθε η ώρα να απαλλαγούμε από το σύνδρομο του αντιαμερικανισμού το οποίο θα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα χρόνια με διάλογο και πειθώ. Να σπάσει το κέλυφος του αντιαμερικανισμού που υπάρχει από την μεταπολίτευση και έπειτα στην Ελλάδα.»  
3. Ανάπτυξη αμυντικής συνεργασίας με Ισραήλ
"Είναι από τις μεγαλύτερες αγκυλώσεις ότι η Ελλάδα υπήρξε υπήρξε μια από τις τελευταίες χώρες διεθνώς που αναγνώρισαν το κράτος του Ισραήλ.
Και αυτό διότι η χώρα είχε πέσει θύμα κατασκευασμένων διλλημάτων στο παρελθόν και το δίλλημα ήταν ότι η Ελλάδα θα έχανε τη φιλία με τον αραβικό κόσμο. Προφανώς δεν γνώριζαν τι είναι και τι θέλει ο αραβικός κόσμος.
Είμαι ικανοποιημένος που η αναθέρμανση των ελληνοισραηλινών σχέσεων γίνεται από την κυβέρνηση Σαμαρά και εμένα ως υπουργό Εθνικής Άμυνας. Αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης η ανάπτυξη αμυντικής σχέσης με το Ισραήλ.
Αυτό δεν  απόμειώνει τη σχέση με τον αραβικό κόσμο
Η Αίγυπτος έχει επίσης ουσιαστικές σχέσεις με την Ελλάδα. Έχει περάσει άτυπα στο DNA των λαών αυτών ότι είμαστε φίλοι τους. Κάτι που δεν συμβαίνει με την Τουρκία. Διότι οι άραβες θυμούνται τα δεινά που υπέστησαν επί οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Ιστορικές χώρες όπως η Αίγυπτος δεν παραιτείται του ηγετικού της ρόλους στον μουσουλμανικό κόσμο τον οποίο όμως αμφισβητεί η Άγκυρα.
Εντείναμε τη συνεργασία του ΥΕΘΣΑ με όλες τις χώρες της περιοχής σε όλα τα επίπεδα. Σε λίγες εβδομάδες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στα ΗΑΕ και αμέσως μετά στο Ιράκ.
Έχουμε ρόλο στην περιοχή. Ρόλο  διαμεσολαβητή για προβλήματα γιατί πιστεύουμε στο ρόλο της καλής γειτονίας»
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μίλησε ειδικότερα για την Τουρκία:
«Να προετοιμαστεί η Τουρκία για τα νέα δεδομένα. Να σταματήσει τις παραβιάσεις του εναέριου και του θαλάσσιου χώρου Δεν προσφέρουν τίποτα. Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη και το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Καμία αμφισβήτηση της εθνικής της κυριαρχίας σε αέρα και θάλασσα». 
Τέλος ο υπουργός αναφέρθηκε στις σχέσεις με το ΝΑΤΟ αλλά και τους νέους γεωπολιτικούς παράγοντες:
"Ήρθε η ώρα για την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου στις διεθνείς μας συμμαχίες. Να πιστέψουμε ότι είμαστε στο ΝΑΤΟ ως μια μεσαία χώρα με ισχυρό λαό που στη στηρίζει και πιστεύει τις ένοπλες δυνάμεις σε συνδυασμό με την πολεμική παράδοση των Ελλήνων έστω και αν υπάρχουν σήμερα προβλήματα εξαιτίας των οικονομικών περικοπών. Αμυντικά η χώρα στέκεται στ πόδια της. Μαζί με την γεωπολιτική της θέση συγκροτεί μια εικόνα που πρέπει να μας κάνει αισιόδοξους.
Η Ελλάδα έχει ανοικτή την πόρτα σε νέους «παίκτες» όπως Κίνα και Ρωσία.
Η διαμόρφωση αυτή των νέων σχέσεων απορρέουν από την νέα αντίληψη του γεωπολιτικού μας ρόλου. Είμαστε στο ΝΑΤΟ επειδή το θέλουμε.  Θα συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε την πολιτική με προσήλωση για το συμφέρον του ελληνικού λαού και είμαστε στη διάθεση φίλων και συμμάχων για να ανταλλάξουμε απόψεις και να τα εφαρμόσουμε στην πράξη".
Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησαν επίσης οι δύο υφυπουργοί Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Καράμπελας και Δημήτρης Ελευσινιώτης και ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της ΝΔ, Στέφανος Γκίκας.
Ακόμα παρέστη και μίλησε για πρώτη φορά δημοσίως ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος οι πρεσβευτές του Ισραήλ Arye Mekel και της Κύπρου Iωσήφ Ιωσήφ, ο βουλευτής Α' Αθηνών και συγγραφέας βιβλίου για την ΑΟΖ  Βασίλης Κικίλιας  ο σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα ενέργειας Ηλίας Κονοφάγος ο πρόεδρος του ΕΛΛΙΝΥ Βασίλης Καρκούλιας, ο πρόεδρος του ΕΛΚΕΔΑ Σταύρος Καρκαλέτσης καθώς και άλλοι ομιλητές των οποίων αποσπάσματα από τις ομιλίες θα μπορέσετε διαβάσατε στη συνέχεια.
Επίσης στο συνέδριο παρέστησαν ο Αρχηγός της ΠΑ αντιπτέραρχος (Ι) Αντώνης Τσαντηράκης και ο Αρχηγός Στόλου αντιναύαρχος Κωνσταντίνος Μαζαράκης-Αινιάν.
Το συνέδριο έγινε υπό την αιγίδα της DEFENSYS (HELEXPO-ΔΕΘ) 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: