Featured Posts

25/1/13

Α/ΓΕΕΘΑ: "Οι εξελίξεις οδηγούν τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πέρα από το Αιγαίο"

Επέκταση του επιχειρησιακού χώρου δράσης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων πέρα από το Αιγαίο (που αποτελούσε μέχρι τώρα το κύριο πεδίο δράσης) προς την περιοχή της Α.Μεσογείου, προανήγγειλε ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος σε ομιλία του στο 1ο συνέδριο «Ενεργειακής Ασφάλειας και Άμυνας» που διοργάνωσε το defencenet.gr και η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ σήμερα στο Ζάππειο Μέγαρο.
Σε μια ομιλία "εφ’ όλης της επιχειρησιακής ύλης"  ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ (στην φωτό με τον Α/ΓΕΑ Α.Τσαντηράκη στην αίθουσα του συνεδρίου) έδωσε για πρώτη φορά το στίγμα των μελλοντικών σχεδιασμών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων  καταδεικνύοντας τις προκλήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων  αναφορικά με τις επικείμενες εξελίξεις που έχουν σχέση με την ανακήρυξη ΑΟΖ από την Ελλάδα.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ένα μέσο άσκησης πολιτικής και ένας βασικός παράγων εθνικής ισχύος. Έχουν ρόλο, έχουν θέση στα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο επειδή έχει θέσεις η Χώρα και επειδή υπάρχουν εθνικά συμφέροντα. Αποστολή μας είναι να τα υπερασπιστούμε. Τα συμφέροντα αυτά της Χώρας, που ενδιαφέρουν τις Ένοπλες Δυνάμεις, σχετίζονται μεταξύ άλλων με την υποστήριξη της κρατικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας, την σταθερότητα, την ασφάλεια και την εγκαθίδρυση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή. Και εδώ εστιάζεται ο ρόλος μας.
Η εδαφική ακεραιότητα και εξασφάλιση της απρόσκοπτης άσκησης τωνκυριαρχικών δικαιωμάτων είναι ασφαλώς τμήμα των εθνικών συμφερόντων που υπερασπιζόμαστε».
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ Ε.Δ
Ήταν η πρώτη φορά που ο αρχιστράτηγος Μ.Κωσταράκος  τοποθετήθηκε δημόσια κατά τη διάρκεια ανοιχτής διαβούλευσης αναφερόμενος στις στρατηγικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η χώρα αλλά και οι Ένοπλες Δυνάμεις σε επιχειρησιακό επίπεδο.
"Η ανατίναξη αγωγών, η κατάληψη πετρελαϊκών σταθμών και η ομηρία εργαζομένων, η πειρατεία εμπορικών πλοίων αποτελούν σχετικά συχνό φαινόμενο σε άλλες περιοχές του πλανήτη. Αντίστοιχες επιθέσεις δεν έχουν σημειωθεί στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.
Η μελλοντική όμως εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της, σε συνδυασμό με την αύξηση της ναυτιλιακής κίνησης στον ίδιο χώρο από σκάφη μεταφοράς υδρογονανθράκων, θα παρέχουν αναπόφευκτα πληθώρα ελκυστικών στόχων σε ομάδες που ενδέχεται να αναδυθούν ή να εκμεταλλευθούν τη ρευστότητα και αναταραχή που παρατηρείται στη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική ειδικότερα κατά την τελευταία διετία.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις όπως αναφέρθηκε μαζί με τα Σώματα Ασφαλείας έχουν την ευθύνη της προστασίας του εθνικού πλούτου και της εξασφάλισης της απρόσκοπτης διακίνησης των ζωτικών για την παγκόσμια οικονομία αγαθών στον χώρο ευθύνης της Χώρας".
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ανέφερε τους άξονες στους οποίους κινείται η ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων για την αποτελεσματική προστασία υποδομών και μέσων:
α. Εγκαιρη πληροφόρηση και επιτήρηση
β. Πειστική αποτροπή και
γ. Αποτελεσματική προστασία
Κοινός παρανομαστής και των τριών αξόνων είναι οι πληροφορίες. Η απόκτηση αξιόπιστων πληροφοριών για τον τόπο, το χρόνο και τον τρόπο εκδήλωσης της όποιας κακόβουλης ενέργειας, είναι ζωτική για την έγκαιρη λήψη μέτρων που θα την ακυρώνουν εν τη γενέσει της. Η έγκαιρη πληροφόρηση και η επιτήρηση απαιτούν την ανάπτυξη δυνατοτήτων ISR (Intelligence, Surveillance, Reconnaissance) οι
οποίες θα παρέχουν διαρκή, έγκαιρη και έγκυρη εικόνα των τεκταινομένων στην περιοχή ενδιαφέροντος.

Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
Ο αρχιστράτηγος αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε δημόσια διαβούλευση για τη  στρατηγική συμμαχία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ αναφέροντας τα εξής:
"Πιθανόν να απαιτείται συνεργασία με αντίστοιχες αρχές χωρών της περιοχής με κοινά συμφέροντα όπως η Κύπρος και το Ισραήλ. Οι δυνατότητες ήδη υπάρχουν και η λαμβανόμενη αναγνωρισμένη εικόνα, αποτέλεσμα της σύνθεσης πληροφοριών προερχομένων από ποικίλες,αλληλοσυμπληρούμενες και αλληλοεπιβεβαιούμενες πηγές, μας ικανοποιεί πλήρως.
Η αποτροπή, για να λειτουργεί ως τέτοια, θα πρέπει να συνδυάζει τόσο την ύπαρξη των μέσων εκείνων η χρήση των οποίων θα επιφέρει στον επιτιθέμενο υπέρμετρο, δυσβάσταχτο κόστος σε σχέση με τα προσδοκώμενα οφέλη, όσο και την σαφώς εκπεφρασμένη πολιτική βούληση για τη χρήση τους, εάν και εφόσον υπάρξει απειλή.
Η ταυτόχρονη πλήρωση των δύο αυτών προϋποθέσεων, μαζί με την φυσική παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή θα στείλει τα κατάλληλα μηνύματα προς κάθε ενδιαφερόμενο.
Οι πρόσφατα διενεργηθείσες αλλά και οι σχεδιαζόμενες διακλαδικές ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, λειτουργούν προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση.
Στην απευκταία περίπτωση που επικρατήσουν άφρονες σκέψεις και αμφισβητηθεί η ετοιμότητα και η αποφασιστικότητα της Χώρας να υπερασπίσει τα δικαιώματά της ή να ανταποκριθεί στις διεθνείς και συμμαχικές υποχρεώσεις της, οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να επέμβουν και να επαναφέρουν τη νομιμότητα, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της πολιτικής ηγεσίας.
Προς τούτο, έχουν μελετήσει τις απειλές και προκλήσεις ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, έχουν καθορίσει τις απαιτήσεις συνολικά αλλά και για κάθε κλάδο ξεχωριστά, έχουν έτοιμα σχέδια δράσης και ήδη προχωρούν στην αναδιοργάνωσή τους με τη θέσπιση κατάλληλης μελλοντικής δομής δυνάμεων».
"ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ" Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Αναφερόμενος στη τρεχουσα οικονομική συγκυρία αναφρορικά με τις επιτπώσεις στην ικανότητα επιχειρησιακής δράσης ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ υπογράμμισε ότι έχει μελετηθεί η απειλή και το επιτελείο προχωράει σε  τροποποιήσεις στη Δομή Δυνάμεων που θα συνεχιστούν και στο μέλλον αναφέροντας χαρακτηριστικά:
«Στο ΓΕΕΘΑ η οικονομική κρίση αντιμετωπίσθηκε ως ευκαιρία. Ευκαιρία για την επανεξέταση από μηδενικής βάσεως των μέχρι τώρα θεωρούμενων ως ταμπού. Ευκαιρία για την αναθεώρηση παγιωμένων πρακτικών και την αμφισβήτηση ζητημάτων τα οποία μέχρι τώρα αντιμετωπιζόντουσαν με ένα συγκεκριμένο τρόπο.
Ευκαιρία για την αναζήτηση έξυπνων και αποδοτικότερων λύσεων για την επίτευξη του αδιαπραγμάτευτου τελικού στόχου που δεν είναι άλλος από την εξασφάλιση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος, τόσο για τον Έλληνα πολίτη ο οποίος θέλει να εργαστεί και να δημιουργήσει όσο και για τον ξένο επενδυτή, ο οποίος θέλει να εμπιστευτεί τα κεφάλαιά του στη Χώρα παράγοντας
ανάπτυξη.
 Το αποτέλεσμα αυτής της αναθεωρητικής μας σκέψης απεικονίζεται στη Μελλοντική Δομή Δυνάμεων που σας ανέφερα και η οποία βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης από την πολιτική ηγεσία. Η Δομή αυτή έχει λάβει υπόψη της όλες τις εξελίξεις και τις διαμορφούμενες ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή γεωπολιτικού ενδιαφέροντος και είμαι βέβαιος ότι θα οδηγήσει σε Ένοπλες Δυνάμεις πολύ καλύτερα προετοιμασμένες για να ανταποκριθούν στα έργα που τους ανατίθενται από την Πολιτεία».
ΝΕΟ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΟ
 Με αφορμή τις προκλήσεις που παρουσιάζει για τις Ένοπλες Δυνάμεις η επέκταση  του χώρου ζωτικών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Στρατηγός Κωσταράκος εξήγγειλε ουσιαστικά από πλευράς Ενόπλων Δυνάμεων την απαίτηση για άμεση κάλυψη επείγουσων επιχειρησιακών αναγκών , ουσιαστικά ενός νέου εξοπλιστικού με το χαρακτήρα του κατεπειγόντως προσαρμοσμένο στις οικονομικές αλλά κυρίως στις επιχειρησιακές απαιτήσεις.
«Πρόκειται όμως για ένα κατ’ εξοχή θαλάσσιο χώρο με πολλή λίγη ξηρά, που συνιστά για τις Ε.Δ μια νέα πρόκληση, διαφορετική από τις μέχρι τώρα.Χωρίς να μπορώ να γίνω περισσότερο λεπτομερής, αποτελεί αναπόφευκτη απαίτηση η βελτίωση των αεροναυτικών μας δυνατοτήτων ενδεχομένως σε βάρος άλλων δυνατοτήτων που κυριαρχούσαν τα τελευταία χρόνια , όπως παρακάτω:
α. Επαύξηση των δυνατοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού με πλοία με
δυνατότητες κρούσης, αεράμυνας περιοχής, αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας και σύγχρονα Υποβρύχια,
β. Επαύξηση των δυνατοτήτων της Πολεμικής Αεροπορίας, με
αεροσκάφη 4ης γενιάς και αναβάθμιση των υπαρχόντων αεροσκαφών,
γ. Επαύξηση δυνατοτήτων ταχείας μεταφοράς στρατιωτικών
δυνάμεων με μέσα ταχείας μεταφοράς».

«Ενδεχομένως οι προτεραιότητες αυτές θα απαιτήσουν να αφαιρεθεί η προτεραιότητα από άλλους τομείς ώστε να δοθεί έμφαση στην κάλυψη αυτών των απαιτήσεων σύμφωνα με τα νέα δεδομένα.
Συγκεντρώνουμε επιχειρησιακές δυνατότητες ανάλογα με την πολιτική και οικονομική κατάσταση. Πότε όμως θα γίνουν βήματα υλοποίησης αυτό δεν το γνωρίζουμε. Είναι θέμα οικονομικοπολιτικής συγκυρίας.
Τα επιτελεία από τη πλευρά τους έχουν μελετήσει τη κατάσταση και έχουν καταρτίσει επιχειρησιακά σχέδια για την αντιμετώπιση κάθε κατάστασης καθώς και τις προδιαγραφές που απαιτούν τα συστήματα που χρειάζονται για να καλυφθούν οι επιχειρησιακές απαιτήσεις».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: