Featured Posts

17/8/11

Κύπρια ΥΠΕΞ για γεωτρήσεις: "Οι ΗΠΑ μας στηρίζουν"


ImageΣε αγώνα διπλωματικής ενημέρωσης προς πάσα κατεύθυνση, με αντικείμενο τις έρευνες που ξεκινά στην κυπριακή ΑΟΖ και τις τουρκικές απειλές. Η υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζακου Μαρκουλή δήλωσε στο ΡΙΚ ότι πέραν των ενημερώσεςων κάλεσε στο γραφείο της τους πρέσβεις των πέντε μονιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και τους μίλησε για το θέμα, ενώ έχει ζητήσει εγγραφή του θέματος στην επόμενη σύνοδο του άτυπου συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαικής Ενωσης στις αρχές Σεπτεμβρίου.

  
Παράλληλα, πρόσθεσε, έχουμε ενώπιον μας τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνων, κατα την οποία θα τεθεί το θέμα, στη διάρκεια συναντήσεων με Υπουργούς Εξωτερικών και αξιωματούχους των Ηνωμενων Εθνων, με στόχο την αποτροπή οποιονδήποτε ενεργειών απο πλευράς Τουρκίας.
  

  
Όπως ανέφερε η Κύπρια υπουργός Εξωτερικών, "Ηη Νoble Εnergy είναι μεν ιδιωτική εταιρεία, όμως δεν πρέπει να έχουμε αμφιβολίες ότι η αμερικανική κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ στενά αυτές τις δραστηριότητες στην ευαίσθητη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και με τις ενέργειές της στηρίζει τις αμερικανικές εταιρείες, όταν διεξάγουν αυτού του είδους τις έρευνες" στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Τουρκία.

  
Υπενθυμισε, παράλληλα, τις δηλώσεις που έκανε τον περασμένο Ιανουάριο κατά την επίσκεψη του στην Κύπρο ο Υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Φίλιπ Γκόρντον, ο οποίος ηταν ξεκάθαρος ότι η οριοθετηση της οικονομικής ζώνης μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ δεν εχει τίποτα να κάνει με το Κυπριακό και παράλληλα είχε υποστηρίξει ξεκάθαρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη.

  
Η υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή είναι η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών και σήμερα. Εξάλλου , η Κυπριακή κυβέρνηση διά του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου Χρίστου Χριστοφίδη, απέρριψε τις πρόσφατες τοποθετήσεις και ενέργειες από πλευράς Αγκυρας στο θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ της Κύπρου και χαιρέτισε τις δηλώσεις της Ουάσινγκτον επί του θέματος.

  
Ο κ. Χριστοφίδης ερωτηθείς για πληροφορίες ότι η Αγκυρα φαίνεται να ασκεί πιέσεις διά της διπλωματικής οδού και με διαβήματα προσπαθεί να αποτρέψει τις έρευνες για ανεύρεση υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου, απάντησε ότι η οριοθέτηση της ΑΟΖ υλοποιήθηκε μέσα σε δύσκολες συνθήκες και «αποτελεί ίσως μία από τις σημαντικότερες θετικές εξελίξεις για τον τόπο τα τελευταία αρκετά χρόνια».

  
«Η συμφωνία για αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων στο γνωστό "οικόπεδο 12", αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία και έχει κυρώσει τη διεθνή συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας, κάτι που δεν έχει πράξει η Τουρκία και ό,τι εμείς πράττουμε, το πράττουμε στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», συμπλήρωσε.

 
  Είπε ότι η Κυβέρνηση εκτιμά πως η ανεύρεση πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και οι θετικές οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις «αποτελεί ισχυρό κίνητρο και προς την τ/κ πλευρά, ώστε να συνεργαστεί αποτελεσματικά για μια σωστή λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό».

    Σε σχέση με την αντίδραση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι η Κυβέρνηση ενημερώθηκε, προσθέτοντας ότι «η αντίδραση κινείται στα σωστά πλαίσια και δικαιώνει τις πάγιες θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας».

  
Εστειλε επίσης μήνυμα φιλίας και συνεργασίας προς την τ/κ πλευρά, ώστε με μια σωστή λύση ο κυπριακός λαός στο σύνολό του να απολαύσει τα ενδεχόμενα οφέλη από τυχόν ανεύρεση υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ.

  
Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι «δεν μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία, πέρα από το κόστος της κατοχής να πληρώνει και το κόστος της ομηρίας ένεκα ενδεχόμενων απειλών ή αντιδράσεων των οποιωνδήποτε, για να μην ασκεί κυριαρχικά της δικαιώματα που συμβαδίζουν πλήρως με το διεθνές δίκαιο».

  
Ερωτηθείς κατά πόσο η στάση της Τουρκίας επηρεάζει τους σχεδιασμούς της Κύπρου, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι υπάρχει ένας πολύ συγκεκριμένος σχεδιασμός από μέρους της Κυβέρνησης και αυτός θα ακολουθηθεί.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: