Featured Posts

25/4/10

Eπίσκεψη Ερντογάν σε Αθήνα και ...Θράκη


Ο Τούρκος πρωθυπουργός Τ. Erdogan είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ζητήσει να επισκεφθεί τη Θράκη, όπως ακριβώς έκανε και το 2004, επί πρωθυπουργίας του Κ. Καραμανλή, αίτημα στο οποίο θα είναι δύσκολο να απαντήσει αρνητικά η ελληνική κυβέρνηση, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Ελευθεροτυπία. Το ζήτημα της Θράκης βρίσκεται πολύ ψηλά στη τουρκική ατζέντα, θέμα που είχε θέσει και το Δεκέμβριο και στον Αμερικανό πρόεδρο Obama, κάνοντας λόγο για "130.000 Τούρκους που υποφέρουν".
Διπλωμάτες εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο μιας τέτοιας επίσκεψης των δύο πρωθυπουργών, καθώς εκτιμούν ότι θα έδινε την εντύπωση συνδιαχείρισης της περιοχής και θα ενίσχυε την προσπάθεια της Αγκυρας να διασυνδεθούν τα θέματα της μουσουλμανικής μειονότητας με τις τουρκικές παραβιάσεις στα ζητήματα των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης και του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Στην περιοχή, πάντως, στελέχη και παράγοντες της μειονότητας έχουν ξεκινήσει τις προετοιμασίες για την υποδοχή Ερντογάν, τον οποίο είχαν συναντήσει μόλις το Φεβρουάριο στην Τουρκία. Για το γενικότερο κλίμα και τις δραστηριότητες του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής είναι ενδεικτικό ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο Τούρκος πρόξενος Μ. Σαρνίτς φιλοξένησε 65 σπουδαστές της Διπλωματικής Ακαδημίας της Τουρκίας, στους οποίους μίλησε για τα τεκταινόμενα στην περιοχή στο χώρο της "Τουρκικής Νεολαίας" της πόλης.
Ενδιαφέρον, πάντως, έχει πως η άφιξη του Τ. Ερντογάν συμπίπτει με τις εορταστικές εκδηλώσεις της 14ης Μαΐου για την ενσωμάτωση της Θράκης στην Ελλάδα.

Σχετικά δημοσιεύματα:
- "Δούρειος ίππος" για την Ελλάδα το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής
- Ένα νέο Κόσσοβο γεννιέται στη Θράκη

http://strategy-geopolitics4.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: