Featured Posts

9/4/10

Σκόπια: «Αυτό είναι το πακέτο Νίμιτς»

Ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών για το όνομα των Σκοπίων, Μάθιου Νίμιτς, αναμένεται να καλέσει για μια συνάντηση στη Νέα Υόρκη, τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της πΓΔΜ, Ζόραν Jolevski και Αδαμάντιο Βασιλάκη το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα.
Αυτό αναφέρει σε πρωτοσέλιδό της, η σκοπιανή εφημερίδα «Ντνέβνικ», επικαλούμενη ανεπίσημες πληροφορίες ξένων διπλωματών. Στη συνάντηση αυτή θα συζητηθούν οι ‘ιδέες’ που δημοσιεύτηκαν τελευταία και οι οποίες δεν θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως ένα νέο πακέτο προτάσεων αλλά ως τροποποιημένες παλαιοτέρων.Όπως αναφέρει η εφημερίδα στο επίκεντρο των ‘τροποποιημένων ιδεών’ θα είναι πιθανώς και η.....
.

τελευταία πρόταση του Νίμιτς του Ιουλίου χωρίς όμως να είναι γνωστά ποια στοιχεία από την πρόταση αυτή έχουν αλλαχθεί.Στο τελευταίο όμως πακέτο, υπήρχε η πρόταση για τη νέα διεθνή ονομασία «Republic of North Macedonia», όπως ο ίδιος ο Νίμιτς ανακοίνωσε καλώντας τα δύο μέρη να επιλέξουν μεταξύ της «Republic of North Macedonia ή Republic of Macedonia» (στο σκοπιανό κείμενο στην αγγλική).Στα διαβατήρια προτάθηκε η ονομασία ‘Republic of North Macedonia’ ή Република Македонија (στα κυριλλικά), η γλώσσα ως ‘Makedonski’ (Macedonian), Republic of North Macedonia και η ιθαγένεια ‘makedonsko’ (Macedonian) της Republic of North Macedonia. (σ.σ. οι όροι στη σλαβική ή αγγλική παρατίθενται όπως στο πρωτότυπο).
Σύμφωνα με προηγούμενες ανακοινώσεις, σημειώνει η εφημερίδα, πριν από τη σύγκληση ενός νέου γύρου διαπραγματεύσεων, ο Μάθιου Νίμιτς είχε σχεδιάσει να παραμείνει στις Βρυξέλλες για να συζητηθεί το θέμα της ονομασίας με τον αρμόδιο επίτροπο της Διεύρυνσης της ΕΕ Στέφαν Φούλε ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.Ο Νίμιτς όμως φέρεται να εγκαταλείπει αυτή τη διαδικασία των Βρυξελλών.Η συντάκτης της εφημερίδας αναφέρεται σε δημοσιεύματα που έφεραν στο προσκήνιο το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» τα οποία και το μπλόγκ μας έχει επισημάνει καθώς και την τσέχικη πύλη ειδήσεων "Euroaktiv" για τις δηλώσεις του Δημήτρη Δρούτσα, που και αυτήν έχουμε αναρτήσει στο μπλόγκ.
Η αρθρογράφος επισημαίνει πως αν οι προτάσεις αυτές γίνουν δεκτές από την πΓΔΜ θα μπορούσαν να αρχίσουν οι συνομιλίες για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.


http://echedoros-a.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: