Το απόγευμα της Τρίτης ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Αλιβιζάτος, και ο μητροπολίτης Προικονήσου, Ιωσήφ, έδωσαν εκτάκτως συνέντευξη Τύπου για το θέμα, στα γραφεία του Πατριαρχείου στο Κολωνάκι.
Ήταν η πρώτη φορά που το ίδιο το Πατριαρχείο στράφηκε σε διεθνές δικαστήριο κατά της Τουρκικής Δημοκρατίας για προσβολή των δικαιωμάτων του και όπως τόνισε ο κ. Αλιβιζάτος "η δικαίωση είναι ακόμη σημαντικότερη αν ληφθεί υπόψη ότι με την πανηγυρική καταδίκη της Τουρκίας συμφώνησε, χωρίς επιφυλάξεις, και ο Τούρκος δικαστής. Η απόφαση ήταν ομόφωνη (7 επί 7) και είναι ενδεικτικό ότι 3 δικαστές διατύπωσαν την άποψη ότι υπήρχαν και πρόσθετα επιβαρυντικά στοιχεία για την καταδίκη της Τουρκίας".
Σύμφωνα με τον καθηγητή, "η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θεωρείται σημαντική και για έναν ακόμη λόγο. Αναγνωρίζει ανεπιφύλακτα οτι το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όχι απλώς μπορεί να έχει ιδιοκτησία -κινητή και ακίνητη- στην Τουρκία, αλλά και ότι τα δικαιώματά του προστατεύονται απο το διεθνές δίκαιο".
Το χειρισμό της υπόθεσης ανέλαβαν και διεκπεραίωσαν, για πρώτη φορά, απο κοινού Έλληνες και Τούρκοι δικηγόροι με μακρά πείρα στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο μητροπολίτης Προικονήσου υπογράμμισε με τη σειρά του τη μεγάλη σημασία της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, για το Πατριαρχείο, ενώ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο κ. Αλιβιζάτος εξήρε και τον ρόλο του μητροπολίτη Φιλαδελφείας, Μελίτωνα, που χειρίστηκε το συγκεκριμένο θέμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου