Featured Posts

8/7/08

Η σύγκρουση στρατηγών – ισλαμιστών μπορεί να φέρει κλίμα πολέμου στο Αιγαίο!

Οι συλλήψεις 24 μελών της κεμαλικής οργάνωσης «Εργκένεκον», μεταξύ των οποίων και δύο απόστρατοι στρατηγοί δημιουργούν ένταση στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας και είναι βέβαιο ότι η ενέργεια αυτή συνδέεται με την δικαστική δίωξη κατά του κόμματος του Ερντογάν και του προέδρου πλέον Γκιουλ. Οι Τούρκοι στρατηγοί μιλάνε ανοικτά για «σκοτεινό πόλεμο» εναντίον τους. Στον πόλεμο αυτό οι στρατιωτικοί βλέπουν και συνεργασία μέρους των τουρκικών Μ.Μ.Ε. Η αντίδραση των Τούρκων στρατιωτικών και γενικότερα η γενίκευση της σύγκρουσης στην Άγκυρα είναι πιθανό να έχει άμεσες επιπτώσεις και επικίνδυνη ίσως επιδείνωση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, που η κλιμάκωσή της μπορεί να ξεκινήσει με ένα θερμό επεισόδιο και να καταλήξει ακόμη και σε πόλεμο.
Σας θυμίζουμε σχετικό δημοσίευμα μας του Μαϊου: «Εδώ και τουλάχιστον έξι μήνες σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές η Τουρκία σχεδιάζει θερμό επεισόδιο όχι μόνο στο Αιγαίο, ανάλογου εκείνου του 1996 στα Ίμια, αλλά και στην Θράκη.»

Πιθανώς, πιεζόμενοι οι στρατηγοί από τις κινήσεις Ερντογάν να στρέψουν τα πυρά τους εκτός των συνόρων, με σκοπό την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης. Στην περίπτωση αυτή, όπως εκτιμούν επιτελείς του ελληνικού Πενταγώνου, η κρίση ίσως εκτονωθεί στην πλευρά του Αιγαίου, δεδομένου ότι η τρέχουσα περίοδος δεν είναι η καλύτερη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Εκείνο που μέχρι στιγμής καταγράφουν οι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ είναι η αύξηση των εμπλοκών μεταξύ τουρκικών και ελληνικών μαχητικών στο Αιγαίο το τελευταίο διάστημα. Πρόκειται για χαρακτηριστικό της λεγόμενης ποιοτικής αναβάθμισης της δραστηριότητας των Τούρκων, το οποίο ωστόσο παρουσιάζεται συχνά-πυκνά χωρίς απαραίτητα να συνδέεται και με κλιμάκωση της έντασης. Με δεδομένη όμως την πολιτική αστάθεια στην Τουρκία, οι εμπλοκές αποκτούν τη δική τους βαρύτητα. Και αυτό γιατί ουδείς στο Πεντάγωνο μπορεί να αποκλείσει κρίση τύπου «Ηλιάκη».

Καθημερινά παρατηρούνται, από τα μέσα Ιουνίου (έναρξη του θερινού «μορατόριουμ») 2 με 3 αερομαχίες ελληνικών και τουρκικών αεροσκαφών ημερησίως, ενώ αυξημένος ήταν τα τελευταία 24ωρα και ο αριθμός εισόδων στο FIR Αθηνών. Η περιοχή των Ιμίων είναι επίσης ένα πεδίο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο παιχνίδι της σύγκρουσης Τούρκων πολιτικών και στρατιωτικών. Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει εκδηλωθεί περίεργο περιστατικό, οι οδηγίες που δίδονται είναι για διακριτική παρακολούθηση κινήσεων τουρκικών πλοίων, άνευ ενεργειών οι οποίες θα δυναμίτιζαν το κλίμα. Αν οι εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας παρουσιάσουν ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση, δεν αποκλείεται πάντως να τεθούν σε αυξημένη ετοιμότητα, ακόμη και σε επιφυλακή μονάδες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Αξιωματικοί του ΓΕΕΘΑ σημειώνουν με νόημα και την αντικατάσταση του αρχηγού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Αναπτύσσουν μάλιστα και δύο πτυχές. Η πρώτη έχει να κάνει με το γεγονός ότι τερματίζεται η θητεία του στρατηγού Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, άρα μπορεί να «τραβήξει» λίγο παραπάνω την κόντρα με την κυβέρνηση Ερντογάν, και η δεύτερη με την αντικατάστασή του, τον Αύγουστο, από τον Ιλκερ Μπασμπούγ, σκοπιανής καταγωγής και εκφραστή της σκληρής γραμμής στα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.



ΠΗΓΗ: http://xryshaygh.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: