Featured Posts

6/6/11

Περισσότεροι από 300.000 Έλληνες πολίτες στο Σύνταγμα




Η μεγαλύτερη συγκέντρωση μετά τη δεκαετία του ΄80
Σε εξέλιξη μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής βρισκόταν το δεύτερο μεγάλο πανευρωπαϊκό ραντεβού των «Αγανακτισμένων» στο Σύνταγμα. Οι διαδηλωτές συρρέουν κατά εκατοντάδες στο κέντρο της Αθήνας και δίνουν για δωδέκατη μέρα δυναμικό παρών μπροστά από το Κοινοβούλιο. Η συγκέντρωση της Κυριακής δείχνει να μην έχει προηγούμενο καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις το πλήθος κόσμου ξεπερνά τις 300.000 (σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία).

Μια λαοθάλασσα από θυμωμένους πολίτες με σφυρίχτες, κατσαρολικά, ακόμη και βουβουζέλες στα χέρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη αλλά και σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες συνθέτουν το σκηνικό μιας ημέρας που σίγουρα θα μείνει χαραγμένη στην μνήμη των Αγανακτισμένων όλης της Ευρώπης.

Πλήθος κόσμου έχει κατακλύσει ήδη την πλατεία και τους γύρω δρόμους και οι εικόνες πραγματικά είναι εντυπωσιακές. Ωστόσο, ένταση σημειώθηκε επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας και Κουμπάρη, μπροστά από το μουσείο Μπενάκη, εκεί όπου διαδηλωτές ήρθαν αντιμέτωποι με ΜΑΤ, καθώς δεν τους επιτρεπόταν να προχωρήσουν προς το Σύνταγμα.
Από κάθε γωνιά της Ελλάδας καταφτάνουν σιγά σιγά διαδηλωτές, ενώ η παρουσία της αστυνομίας παραμένει ενισχυμένη.

Στην πλατεία ανεμίζουν, εκτός από τις ελληνικές, σημαίες της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Αργεντινής -ενώ υπάρχουν ακόμη και πλακάτ για την Υεμένη.

Εντύπωση προκάλεσε ένα πανό Αιγυπτίων που έγραφε «Η πλατεία Ταχρίρ στηρίζει την πλατεία Συντάγματος», σύνθημα που καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκομένους διαδηλωτές.

Πρωτοφανής εικόνα τα τεράστια κάγκελα που έχουν στήσει διαδηλωτές μπροστά από τη Βουλή.

Στόχος των συγκεντρωμένων είναι η συμμετοχή να ξεπεράσει εκείνη της περασμένης Κυριακής, στην οποία είχαν λάβει μέρος δεκάδες χιλιάδες πολίτες.
Περισσότερα από κάθε άλλη φορά είναι και τα φορτηγά που έχουν συγκεντρωθεί από το απόγευμα και παραμένουν μέχρι αυτή την ώρα στην Πλ. Πάρκου στη Λαμία.

Κλειστοί αυτήν την ώρα όλοι οι δρόμοι στο κέντρο.


Πλημμύρισε από αγανάκτηση η Θεσσαλονίκη

Με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών, αλλά και εκατοντάδων μοτοσικλετιστών, πραγματοποιείται η καθιερωμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των "Αγανακτισμένων" και στην πλατεία του Λευκού Πύργου.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, οργανώνονται τοπικές πορείες, με τους "Αγανακτισμένους" να χτυπούν κατσαρόλες και άλλα μαγειρικά σκεύη, καλώντας όλο και περισσότερους πολίτες να συμμετάσχουν στην ανοιχτή γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί σε λίγη ώρα.

Στη συγκέντρωση κυριαρχούν συνθήματα κατά του μνημονίου, ενώ υπάρχουν σκίτσα αυτοσχέδιας ζωγραφικής, αλλά και βιβλίο συλλογής υπογραφών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: