Featured Posts

16/3/11

Η Ελληνική απάντηση στο σχέδιο απόβασης SUGA

Image 

«Μέσα στην δεκαετία θα έχουμε μείζονα κρίση με την Τουρκία, υψηλότερου επιπέδου από αυτή την Ιμίων, από την οποία πρέπει πάση θυσία να βγούμε αλώβητοι. Δυστυχώς φαίνεται ότι δεν μπορούμε να αποφύγουμε μιά τέτοια κρίση. Όλες οι κινήσεις τους αυτό δείχνουν. Αιμορραγούμε καθημερινά και το αίμα έχει τραβήξει τα σκυλόψαρα» περιέγραφε την διαμορφούμενη κατάσταση στο Αιγαίο και την Α.Μεσόγειο ανώτατος αξιωματικός του ΓΕΕΘΑ, σχολιάζοντας τα όσα ήρθαν στην δημοσιότητα για το τουρκικό σχέδιο απόβασης SUGA. Το διαμορφούμενο ελλειμματικό ισοζύγιο στρατιωτικής ισχύος μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, αλλά κυρίως η αρνητική πολιτικο-οικονομική συγκυρία που αναμένεται να διαρκέσει αρκετά χρόνια και να φέρει σε ακόμα πιο μειονεκτική θέση την Ελλάδα και τις ηγεσίες της ακόμα πιο διστακτικές στην λήψη αποφάσεων αναχαίτισης των τουρκικής επέκτασης, οδηγεί τα ελληνικά Επιτελεία σε λήψη αποφάσεων έκτακτης ανάγκης μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Και τα τρία Επιτελεία, αλλά κυρίως ο Στρατός Ξηράς αναθεωρεί τα σχέδιά του και η αποτροπή διαδέχεται τον όποιο σχεδιασμό για «ευέλικτη άμυνα» και εν συνεχεία «αντεπιθέσεις». «Ότι έδαφος χάσουμε, πολύ δύσκολα θα το ξαναπάρουμε. Έχουμε χάσει ήδη από την εποχή της ειρήνης την μάχη των εφεδρειών και οι απέναντι βελτιώνουν τις δυνατότητές τους σε βαριά όπλα καθημερινά. Αυτό σημαίνει ότι η όποια αντεπίθεσή μας θα έχει να αντιμετωπίσει πολύ μεγάλες δυσκολίες».
Μία κρίσιμη απόφαση που έχει ληφθεί στο πλαίσιο της αναθεώρησης βασικών σημείων της αποτρεπτικής στρατηγικής είναι η ανάπτυξη βαλλιστικών βλημάτων ATACMS MGM-104A Block I στα νησιά του Αν. Αιγαίου. Δεδομένων των προβλημάτων που μπορεί να δημιουργηθούν λόγω της υπάρχουσας Συνθήκης της Λοζάνης που αποτρέπει την εγκατάσταση επιθετικών όπλων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, η ανάπτυξη αυτή δεν θα είναι μόνιμη.
Αλλά θα υπάρξουν στοχοποιήσεις, σχέδια μεταφοράς μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, σημεία ανάπτυξής τους κλπ. Το κάθε βλήμα μπορεί μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα να μετατρέψει σε ... οικόπεδο στρατιωτικές εγκαταστάσεις μεγέθους ποδοσφαιρικού γηέδου με τις κατάλληλες κεφαλές και όλα αυτά σε βάθος 165 χλμ. από τα ελληνικά νησιά.
«Υπάρχουν περίπου 25 στόχοι Α’ Επιπέδου στην μικρασιατική ακτή και στην ενδοχώρα που θα μπορούσαν να καταστρέψουν τις «Follow-on-Forces» πριν ακόμα εκδηλωθεί η κύρια επιθετική ενέργεια και αυτός είναι ο στόχος μας. Πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να αντιληφθούν οι απέναντι ότι σχέδια όπως η SUGA θα απαντηθούν με όλες μας τις δυνάμεις και θα τους κοστίσουν πολύ ακριβά» σημείωνε ανώτερος αξιωματικός του ΓΕΣ μιλώντας στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: