Featured Posts

10/2/11

ΥΠΕΞ: "Οι έποικοι καταπιέζουν τους Τουρκοκύπριους!"



ImageΣε μία ιδιαίτερα έξυπνη προσέγγιση αναοφορικά με τις κινητοποιήσεις των Τουρκοκυπρίων και την ένταση που αυτές έχουν προκαλέσει στις σχέσεις με την Αγκυρα προχώρησε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ κ. Γρ. Δελαβέκουρας.

"Μιλάμε για μια κατάσταση που δεν είναι βιώσιμη, προϊόν μιας στρατιωτικής εισβολής, μιας συνεχιζόμενης κατοχής. Η Τουρκία θα πρέπει να αφήσει επιτέλους την Κύπρο να αναπνεύσει.

Να μπορέσει η τουρκοκυπριακή πλευρά να συμμετάσχει με εποικοδομητικό πνεύμα στις διαπραγμετεύσεις, προκειμένου ολόκληρος ο κυπριακός λαός να απολαύσει τα οφέλη της συμμετοχής του στην ΕΕ, να μπορέσει να πιάσει το ευρωπαϊκό του όνειρο.»"
Στα άκρα η σύγκρουση

Στο μεταξύ κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ της Αγκυρας και των Τουρκοκυπρίων, αφού την Πέμπτη  ανακλήθηκε ο πρεσβευτής της Τουρκίας στα Κατεχόμενα.

Το όνομα που ακούγεται ως αντικαταστάτης, δίχως να έχει ανακοινωθεί προς το παρόν επισήμως, θα προκαλέσει πρόσθετη ένταση, αφού πρόκειται για τον υψηλόβαθμο υπάλληλο που διόρισε πρόσφατα η Τουρκία στα κατεχόμενα για τη λήψη οικονομικών μέτρων.

Ο πρεσβευτής που ανακλήθηκε είναι ο Καγιά Τουρκμέν ο οποίος είχε αναλάβει την 1η Αυγούστου 2010.

Ο Χαλίλ Ιμπραχίμ Ακτσά που αναφέρεται ως αντικαταστάτης διορίστηκε στα κατεχόμενα ενώ ασκούσε καθήκοντα βοηθού γενικού γραμματέα του τουρκικού Οργανισμού Κρατικού Σχεδιασμού στην Αγκυρα.

Το όνομά του συνδέεται με τα μέτρα που καλούνται να λάβουν τα Κατεχόμενα, γεγονός που προκάλεσε τις αντιδράσεις.

Την είδηση περί ανάκλησης μετάδωσε αρχικά το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων DHA. Ακολούθησε ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ ότι «δεν τίθεται θέμα ανάκλησης, αλλά αλλαγής».

Εάν πραγματοποιηθεί και επισήμως ο διορισμός του Ακτσά, η Τουρκία θα επιστρέψει στην περίοδο που πρεσβευτές της στα Κατεχόμενα ήταν διοικητικοί υψηλόβαθμοι δημόσιοι υπάλληλοι και όχι διπλωματικοί.

Από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους το 1983 μέχρι σήμερα έχουν αναλάβει δέκα άτομα τη θέση του πρεσβευτή της Τουρκίας, εκ των οποίων οι δύο δεν ήταν διπλωματικοί.

Ο ένας ήταν ο Ερτουγρούλ Κουμτζούογλου (1987-1991), και ο δεύτερος ο Τζαχίτ Μπαγιάρ (1991-1995).

Ο Μπαγιάρ ήταν στέλεχος του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών με βαθμό νομάρχη, πράγμα που την περίοδο εκείνη είχε σχολιαστεί στην Τουρκία ως ο «νομάρχης της Τουρκίας στην ΤΔΒΚ».

Υπενθυμίζεται ότι στην Τουρκία υπάρχει -εκτός από το Διπλωματικό Σώμα- και το Σώμα του Υπουργείου Εσωτερικών, με ανώτερο βαθμό αυτόν του νομάρχη. Το σώμα περιλαμβάνει τους διοικητές ασφάλειας και τους νομάρχες.

Στις 5 Φεβρουαρίου 2010 είχε διαρρεύσει στον τουρκικό Τύπο η πληροφορία ότι νέος πρεσβευτής στα κατεχόμενα αναλαμβάνει ο τότε νομάρχης Κωνσταντινούπολης Μουαμέρ Γκιουλέρ, πράγμα που είχε διαψευστεί την ίδια μέρα.

Η κόντρα μεταξύ Αγκυρας και τουρκοκυπρίων εκφράστηκε και με τις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV.

«Τα συνθήματα και τα πανό μπορεί να έχουν δυσαρεστήσει την Τουρκία, το λαό και την κυβέρνησή της, αλλά και τα λόγια που διατυπώθηκαν έχουν δυσαρεστήσει τον Τουρκοκυπριακό λαό» είπε αναφερόμενος κυρίως στις δηλώσεις που είχε κάνει χτες ο αρμόδιος για θέματα Κύπρου Τούρκος υπουργός Τζεμίλ Τσιτσέκ.

Αναφερόμενος στη διαδήλωση είπε ότι «σε αυτήν υπήρχαν Τουρκοκύπριοι που εναντιώνονταν στα οικονομικά μέτρα και μία μικρή μειοψηφία που εκμεταλλεύτηκε τη διαδήλωση» και τόνισε ότι πρόκειται για πολιτικά κόμματα τα οποία στις εκλογές δεν ξεπερνούν το 1%.

Ο ίδιος είπε πως είχε σχετικές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ερωτηθείς για το κατά πόσο οι εξελίξεις αυτές επιδρούν επί των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Ερογλου είπε το γεγονός της διαδήλωσης, αλλά και το ότι μπορεί να γίνουν και άλλες διαδηλώσεις με λυπεί και από την άλλη αυτή η εικόνα με αποδυναμώνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Αναφερόμενος στα οικονομικά μέτρα, είπε «πρέπει να προσέξουμε, η λήψη οικονομικών μέτρων να μην προκαλεί κοινωνικές αντιδράσεις και εκρήξεις».

Απαντώντας στην ερώτηση τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα, ο Ερογλου είπε ότι η Τουρκία συμβάλλει στην τουρκοκυπριακή οικονομία και πρέπει να το κάνει, επειδή τα έσοδά μας δεν καλύπτουν τα έξοδά μας.

Δηλώσεις του Ερογλου, καθώς και του προκάτοχού του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ φιλοξενεί και η εφημερίδα Milliyet.

Aμφότεροι δηλώνουν ότι οι δηλώσεις που προήλθαν από την Άγκυρα «ενίσχυσαν τη θέση των Ελληνοκυπρίων».
 
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: