Featured Posts

9/4/10

Δεύτερο κόμμα το εθνικιστικό Jobbik στην Ουγγαρία


090410-jobbikΣτην Ουγγαρία θα πραγματοποιηθούν αύριο Κυριακή, 11 Απριλίου οι εθνικές εκλογές, οι οποίες θα ολοκληρωθούν με τον δεύτερο γύρο μετά από δύο εβδομάδες. Είναι η έκτη εκλογική αναμέτρηση σ' αυτό το επίπεδο από την πτώση του κομμουνισμού. Το σύστημα που ακολουθείται είναι ανάλογο με αυτό των ευρωεκλογών, όπου κάθε κόμμα πρέπει αν συγκεντρώσει ένα ποσοστό τουλάχιστον 5% για να εκλέξει βουλευτές στο Ορτσάγκιουλες, το ουγγρικό κοινοβούλιο.
Η έκπληξη σ' αυτές τις εκλογές αναμένεται να είναι το εθνικιστικό κόμμα «Jobbik - Κίνηση για μια καλύτερη Ουγγαρία» του Γκάμπορ Βόνα, προέδρου της ξακουστής «Ουγγρικής Φρουράς». Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το Jobbik είναι τρίτο κόμμα και δείχνει να ξεπερνά το ποσοστό του 14,77% που είχε λάβει στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Λαμβανομένης υπ' όψιν της μεγάλης πτώσεως του συντηρητικού κόμματος, των σταθερών ποσοστών των σοσιαλιστών, του μεγάλου ποσοστού των αναποφάσιστων (43%) αλλά και της τάσεως που έχουν πανευρωπαϊκά οι υποστηρικτές πατριωτικών κομμάτων να μην μαρτυρούν στις έρευνες την πραγματική τους πρόθεση ψήφου, δεν αποκλείεται να δούμε τους Ούγγρους εθνικιστές να αναρριχώνται σε ποσοστά κοντά στο 20%, απειλώντας μ' αυτόν τον τρόπο να ξεπεράσουν και τους σοσιαλδημοκράτες.
Αυτός είναι και ο βασικός στόχος που έχει θέσει το κόμμα, σύμφωνα με την εκπρόσωπο τύπου του. Οι Ούγγροι εθνικιστές δεν ξεχνούν την τεράστια απόκλιση που είχαν οι δημοσκοπήσεις από το τελικό αποτέλεσμα του περασμένου Ιουνίου. Τότε το κόμμα εμφανιζόταν ότι δεν θα ξεπεράσει το 9% και εν τέλει συγκέντρωσε το 15% των ψήφων. Ήδη θεωρούν ότι έχουν ξεπεράσει τους σοσιαλδημοκράτες και δεν χάνουν ευκαιρία για να το επαναλάβουν. Σ' αυτό το μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Jobbik, Γκάμπορ Βόννα κάλεσε με επιστολή του την περασμένη εβδομάδα τον πρόεδρο του συντηρητικού Fidesz, Βίκτορ Όρμπαν, να αποδεχθεί την πρότασή του για ένα διμερές τηλεοπτικό ντιμπέιτ, εφόσον τα κόμματά τους είναι τα πρώτα στην προτίμηση των Ούγγρων και οι σοσιαλδημοκράτες απέχουν από κάθε συζήτηση, στην οποία συμμετέχει το Jobbik.

http://www.elkosmos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: