Για τους περισσότερους συμπατριώτες μας, όπως ανέφερε στον απολογισμό τον οποίο παρουσίασε στο 19ο συνέδριο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας, ο πρόεδρός της, Κώστας Δημητρίου, δεν τίθεται πλέον τόσο έντονα, όπως το παρελθόν, θέμα οριστικής επιστροφής τους στην Ελλάδα. Η δεύτερη και η τρίτη γενιά πλέον δεν έχει τόσο έντονους συναισθηματικούς δεσμούς με την Ελλάδα, καθώς μεγαλώνει, ζει και μορφώνεται, θεωρώντας τη Γερμανία ως δεύτερη πατρίδα.
Διατηρώντας βέβαια την αγάπη για την Ελλάδα, την πατρίδα των γονιών τους, την οποία βλέπουν στις διακοπές.Η μαζική μετακίνηση Ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία, καταγράφηκε στις αρχές της δεκαετίας του ΄60, όταν οι στρατιές των ξένων εργατών άρχισαν να κατακλύζουν τη χώρα. Μεγάλος αριθμός Ελλήνων είχε αρχίσει να απασχολείται στις βιομηχανίες αυτοκινήτων όπως για παράδειγμα την Οπελ, τη Φορντ, την Νταίμλερ-Μπεντζ, αλλά και στις άλλες σημαντικές βιομηχανικές επιχειρήσεις, όπως η Ζίμενς, η Μπος, η Χόλτσμαν και άλλες.
Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Γερμανικών Συνδικάτων (DGB), από τους πρώτους ξένους εργάτες που συνδικαλίστηκαν στη Γερμανία, ήταν οι Έλληνες. Σήμερα, στον τομέα της μεταλλοβιομηχανίας, από τους 270.000 ξένους εργάτες οι 30.000 είναι Έλληνες εκ των οποίων οι 300 είναι μέλη συμβουλίων προσωπικού και 25 πρόεδροι αυτών των συμβουλίων είναι επίσης Έλληνες.
http://prassia-eyrytanias.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου