Featured Posts

21/4/10

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ : Απαράδεκτη επίθεση Βενιζέλου


Απρόκλητη επίθεση στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» και στον Μάκη Πολλάτο, αρμόδιο συντάκτη και για θέματα άμυνας, εξαπέλυσε σήμερα ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, προσπαθώντας να ξεφύγει από τα ερωτήματα για την υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με την σύμβαση που υπέγραψε το ΠΑΣΟΚ για τη διευθέτηση του ζητήματος των γερμανικών υποβρυχίων που εμφάνιζαν κλίση (κατά τον πλου στην επιφάνεια της θάλασσας) ανέφερε ότι «όλη η σύμβαση αυτή θα προσλάβει τη μορφή τυπικού νόμου και θα κυρωθεί από τη Βουλή, διότι σε πολλά θέματα αποκλίνει από την ισχύουσα νομοθεσία».
Ο ρεπόρτερ της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» ζήτησε από τον κ. Βενιζέλο να διευκρινίσει τι εννοεί όταν λέει ότι η νέα σύμβαση που υπέγραψε ο ίδιος και ο υπουργός Οικονομικών σε πολλά θέματα αποκλίνει από την ισχύουσα νομοθεσία.
«Δεν κατάλαβα την ερώτησή σας, ούτε το ύφος της ερώτησης. Καταρχάς ποιο μέσο εκπροσωπείτε εσείς;», ήταν η πρωτοφανής αντίδραση του κ. Βενιζέλου.
«Το Πρώτο Θέμα, Μάκης Πολλάτος», απάντησε ο ρεπόρτερ.
«Εσείς είστε ο κ. Πολλάτος… Σας εξηγώ λοιπόν κ. Πολλάτε, ότι όλα όσα λέω σήμερα τα είπα στις 17 Μαρτίου στη συνέντευξη που κάναμε στην οποία ήσασταν παρών και στην οποία ρωτήσατε για το θέμα των υποβρυχίων». 
(ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΡΩΤΑΜΕ ΤΟΝ υπουργό ΑΜΥΝΗΣ ; ZOΡΙZEΣΕ  Βενιζελο !!!)


Αυτό δεν το είπατε, το λέτε πρώτη φορά και νομίζω ότι πρέπει να το διευκρινίσετε, τόνισε ο ρεπόρτερ της εφημερίδας.
«Να σας το διευκρινίσω για να σας διευκολύνω στο έργο σας και θα περιμένω με μεγάλη ανυπομονησία να δω πως θα το αξιοποιήσετε αυτό που σας λέω, ότι υπάρχουν πάρα πολλά θέματα τα οποία ρυθμίζονται από τη σύμβαση αυτή η οποία είναι υπό διαπραγμάτευση κατά τρόπο διαφορετικό από ένα νομοθετικό πλαίσιο το οποίο είναι ανεπαρκές και προβληματικό» πρόσθεσε εκνευρισμένος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και συνέχισε:
«Προβλέπονται τιμές κατ’ αποκοπήν και όχι προσαρμόσιμες. Προβλέπεται κατάργηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, ενσωματώνεται η ελληνική προστιθέμενη αξία και η εγχώρια βιομηχανική συμμετοχή στη συμμετοχή των Ελληνικών Ναυπηγείων Α.Ε. στη διαδικασία παραγωγής των νέων υποβρυχίων. Προβλέπεται το auditing για το οποίο σας μίλησα προηγουμένως. Καταργούνται οι ρήτρες οι διαιτητικές οι οποίες προβλεπόντουσαν με δυνατότητα να ισχύει δίκαιο άλλο από το δίκαιο το ελληνικό. Και διαμορφώνεται το πλαίσιο το οποίο σας παρουσίασα στις 17 Μαρτίου στη συνέντευξη, το οποίο από την άποψη που προανέφερα τώρα είναι διαφορετικό απ’ τη νομοθεσία».
Μετά την απάντηση του κ. Βενιζέλου, ο ρεπόρτερ επανήλθε απευθυνόμενος προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας : «Με συγχωρείτε, θεωρώ ότι δεν έχετε απαντήσει. Το ερώτημα είναι σαφές. Εσείς είπατε ότι σε πολλά θέματα αποκλίνει από την ισχύουσα νομοθεσία. Δεν το έχετε απαντήσει. Ιδίως δε, σε ό,τι αφορά το auditing, επειδή υπάρχει μια συγκεκριμένη ελληνογερμανική συμφωνία το auditing προεβλέπετο».
Εμφανώς εκνευρισμένος από την ερώτηση, ο κ. Βενιζέλος είπε : «Που προβλεπόταν; Με συγχωρείτε. Καταρχάς όταν απευθύνεστε σε εμένα, δεν θα απευθύνεστε με το ύφος αυτό. Θα κάνετε ερωτήσεις όπως οι συνάδελφοί σας. Κάνατε μία ερώτηση, πήρατε μία απάντηση. Μπορείτε να την κάνετε ό,τι θέλετε την απάντηση αυτή».
Στη συνέχεια και ενώ είχε δώσει το λόγο σε άλλο δημοσιογράφο, ο υπουργός χάνοντας την ψυχραιμία του, επανήλθε στο προηγούμενο θέμα ανοίγοντας απότομα το μικρόφωνο και με προτεταμένο το δάκτυλο ανέφερε: «Επίσης ήθελα να πω στον κ. Πολλάτο ότι αυτή η σύμβαση κ. Πολλάτε έχει εγκριθεί από την Υποεπιτροπή της Βουλής με την ψήφο του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ, έχει εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ ομοφώνως προεδρεύοντος του Πρωθυπουργού με τη συμμετοχή της μισής κυβέρνησης, έχει εγκριθεί από τη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων και καλείται να λύσει ένα γόρδιο δεσμό ο οποίος είχε διαμορφωθεί εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου εδώ και χρόνια και για τον οποίο δε νομίζω να είχατε αναφέρει τίποτα στα δημοσιεύματά σας».
Απαντώντας στην ιταμή επίθεση του κ. Βενιζέλου ο ρεπόρτερ είπε : «Ίσως δεν τα παρακολουθούσατε», αναφερόμενος στα συνεχή και αποκαλυπτικά δημοσιεύματα της εφημερίδας Πρώτο Θέμα για τη υπόθεση των στραβών υποβρυχίων.
Η ανταπάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας ήταν και πάλι πρωτοφανής, με υποδείξεις για τον τρόπο άσκησης του δημοσιογραφικού έργου:
«Αντί να ασχολείστε με τα προβλήματα που είχαν οι συμβάσεις και η διαχείριση των συμβάσεων, έρχεστε και μου λέτε από πού συνάγεται ότι αποκλίνει η σύμβαση, τι σημαίνει αυτό. Σημαίνει ότι κάνουμε κάτι καλύτερο απ’ αυτό που είχε γίνει και απ’ αυτό που προβλέπει η νομοθεσία. Προστατεύουμε το δημόσιο συμφέρον και αυτή η μάχη οπισθοφυλακής που εκφράζετε με τις ερωτήσεις σας, είναι βλαπτική για το δημόσιο συμφέρον. Εκτός αν οι ερωτήσεις αυτές υπονοούν ότι θα έπρεπε να αφεθούμε στα συμφέροντα των Γερμανών ή των Αράβων».
Ο απαράδεκτος και απολύτως αβάσιμος ισχυρισμός του κ. Βενιζέλου προκάλεσε την οργή των δημοσιογράφων.
«Κατηγορήσατε εμένα για το ύφος μου. Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω το ύφος σας. Χρησιμοποίησα μία φράση την οποία εσείς εκστομίσατε και ζήτησα διευκρινίσεις επί δικής σας φράσης», προσπάθησε να αμυνθεί ο ρεπόρτερ της εφημερίδας.
Η επόμενη αντίδραση του κ. Βενιζέλου ήταν να κατηγορήσει το συνομιλητή του ότι χρησιμοποίησε χαρακτηρισμούς, οι οποίοι απλώς δεν υπήρξαν ούτε και διατυπώθηκαν με οποιονδήποτε τρόπο.
«Εγώ δεν εκστομίζω φράσεις. Εγώ λέω. Εσείς να λέτε αυτά που λέτε και να αφήσετε τους χαρακτηρισμούς. Εάν θέλετε να προβάλετε το επιχείρημα ότι υπήρξε άλλου τύπου διαχείριση απ’ αυτή που θα θέλατε, να μου υποδείξετε ποια θα θέλατε» είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ειρωνευόμενος.
«Με συγχωρείτε, εσείς υποδεικνύετε τόση ώρα, δεν υποδεικνύω εγώ. Εγώ θέτω ερωτήματα», απάντησε ο ρεπόρτερ της εφημερίδας Πρώτο Θέμα.
«Όχι-όχι, δε θέτετε ερωτήματα. Κάνετε και χαρακτηρισμούς. Έχετε κάνει χαρακτηρισμούς», ήταν η τελική φράση του κ. Βενιζέλου που εμμέσως πλην σαφώς επιχείρησε να ποινικοποιήσει το ρεπορτάζ, προσπάθησε να υπαγορεύσει τον τρόπο που θα υποβάλλονται τα δημοσιογραφικά ερωτήματα. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανακάλυψε ότι ο ρεπόρτερ χρησιμοποίησε χαρακτηρισμούς (μόνο ο ίδιος ξέρει ποιοι είναι οι χαρακτηρισμοί αυτοί), κόμπασε ότι κάνει κάτι καλύτερο απ’ αυτό που προβλέπει η νομοθεσία(!), υπαινίχθηκε ότι το Πρώτο Θέμα «υποδεικνύει» την ενδεδειγμένη διαχείριση –λες και δεν αποφασίζει ο κ. Βενιζέλος και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ- και κατηγόρησε το ρεπόρτερ ότι οι ερωτήσεις που έκανε ήταν βλαπτικές για… το δημόσιο συμφέρον!
Καινοφανής άποψη, διατυπωμένη από τον κ. Βενιζέλο, επειδή προφανώς ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν μπορεί να δεχθεί κριτική ούτε και ανέχεται ερωτήματα διαφορετικά απ’ αυτά που ο ίδιος επιθυμεί να δέχεται από τους δημοσιογράφους.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να παραλάβει το πρωτότυπο υποβρύχιο «Παπανικολής» που είχε διαπιστωθεί ότι γέρνει, παρήγγειλε ακόμη δύο υποβρύχια ομοίου τύπου που θα κοστίσουν ακόμη ένα δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ συμφώνησε να καταβάλλει ακόμη 300 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του 2010 παρά το γεγονός ότι δεν έχουν προηγηθεί δοκιμές για την πιστοποίηση της επιχειρησιακής επάρκειας των γερμανικών υποβρυχίων.
www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: