Featured Posts

27/7/08

Θερμοπύλες 2008: Τιμή και παράδειγμα

Θερμοπύλες 2008: Τιμή και παράδειγμα

2.488 χρόνοι παρήλθαν απ’ την ημέρα που έπιπτε η προσωπική φρουρά του βασιλέως της Σπάρτης στις Θερμές Πύλες της Φθίας. Και να τώρα, που οι χρόνοι αυτοί, τόσο λίγοι μες στην αιωνιότητα, μία φωτεινή λάμψη μέσα στην αυξανόμενη αταξία του σύμπαντος κόσμου, περνούν για μια στιγμή εμπρός μας. Και όλοι εμείς, ταπεινοί προσκυνητές, αφήνουμε πίσω μας τη σκοτεινή όψη του σύγχρονου κόσμου, βαδίζουμε με βήματα ρυθμικά πάνω στην Ανοπαίο ατραπό και αφήνουμε ελεύθερες τις ψυχές μας να σταθούν εκστατικές στις αιώνιες Θερμοπύλες.
Σιωπηλοί θεατές του θείου δράματος, αντικρύζουμε με δέος τις σκιές των Ηρώων. Τα φάσματα των αρχαίων πολεμιστών, τους γίγαντες που με τα στήθη τους μόνο, υψώνουν τείχη θεόρατα γύρω απ’ τον νεκρό Βασιλέα. Για να πέσουν μέχρις ενός από τα άπειρα βέλη των βαρβάρων και με το αίμα τους, που χύνεται στην άνυδρη γη, να χαρίσουν ελληνικό χρώμα στην αιωνιότητα.

Ας ανάψει το Ιερόν Πυρ και μία-μία οι δάδες ας λάβουν τη θέση τους στο μέσον της παρατάξεως. Όπως ακριβώς οι ψυχές των νεκρών έλαμψαν για λίγο πάνω απ’ το ιερό πεδίο των Θερμοπυλών, πριν λάβουν την έσχατη οδό για τα Ηλύσια Πεδία, διαχρονικά κείμενες στο πλάι των μεγάλων νεκρών της αιωνίας Ελλάδος. Σαν ένα φωτεινό ρεύμα μέσα στο απέραντο πέλαγος του χρόνου… Και έτσι, όπως οι φλόγες φωτίζουν τον ελληνικό ουρανό, εδώ στις αιώνιες Θερμοπύλες, η σύναξή μας η μυστική φανερώνεται. Όπως προβάλλεται το αρχαϊκό Λάμδα της Λακεδαιμόνος μέσα σ’ έναν κυματισμό από εκατοντάδες ελληνικές σημαίες και αρχαίους ελληνικούς μαιάνδρους. Έτσι, εν πλήρη ευταξία, η παράταξις αναδεικνύει τον προορισμό του Κινήματος. Είναι η Ασπίδα της Σπάρτης που καρτερικά φυλάττει το σώμα της Ελλάδος. Συνεχίζουμε τον μοναχικό μας δρόμο, υπομένοντας τις διώξεις, τις συκοφαντίες, τα συνεχή χτυπήματα των εχθρών, που πληγώνουν με χαρακιές τον όγκο της ασπίδος μας. Και αναμένουμε τη στιγμή της μεγάλης Αντεπίθεσης, βαδίζοντας στα χνάρια της αρχαίας Κρυπτείας, που έπληττε αθόρυβα, μέσα στο απόλυτο σκότος και τη σιωπή, τους εσωτερικούς εχθρούς της Πόλεως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: