Featured Posts

4/4/12

"Πυροτέχνημα" Ερντογάν το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής Χάλκης







Image
"Πυροτέχνημα" ήταν τα περί ανοίγματος της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, απόφαση για την οποία υποτίθεται ότι δεσμεύθηκε ο Tούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντησή του με τον αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, αφού, όπως προκύπτει από διαρροές του τουρκικού ΥΠΕΞ στον Τύπο της γειτονικής χώρας, η Αγκυρα επαναλαμβάνει το επιχείρημα περί αμοιβαιότητας στις συζητήσεις της με τους Αμερικανούς.
Σύμφωνα με Τα Νέα, όπως προκύπτει από διαρροές που δημοσιεύθηκαν χθες στον τουρκικό Τύπο σχετικά με τη συνάντηση που είχε την Κυριακή - στο περιθώριο της Διάσκεψης Φίλων για τη Συρία - η Χίλαρι Κλίντον με τον Τούρκο ομόλογό της Αχμέτ Νταβούτογλου, αλλά και με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, ως είθισται, είναι η αμερικανική πλευρά που έθεσε στην τουρκική το θέμα της Χάλκης ως ζήτημα σεβασμού των θρησκευτικών ελευθεριών.

Σύμφωνα πάντα με τις διαρροές (προφανώς προέρχονται από αξιωματούχους του ΥΠΕΞ της Τουρκίας), η τουρκική πλευρά
υποστήριξε στους Αμερικανούς ότι εργάζεται πάνω στο θέμα, αλλά επανέλαβε πως η Ελλάδα θα πρέπει «να διευθετήσει θέματα σχετικά με τα δικαιώματα της "τουρκικής μειονότητας" της Δυτικής Θράκης».
 
Η τουρκική πλευρά φέρεται να είπε στην επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι η Ελλάδα «θα μπορούσε να επισπεύσει την αλλαγή, ως κίνηση καλής θέλησης προς την Τουρκία», ενώ, σύμφωνα με τις διαρροές, η Χίλαρι Κλίντον φέρεται να απάντησε πως «υπάρχουν ενδείξεις για αναμενόμενες θετικές εξελίξεις στην Ελλάδα».
Οι διαρροές, λίγες ημέρες αφότου υποτίθεται ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύθηκε για την επαναλειτουργία της Σχολής στον Μπαράκ Ομπάμα, σημείωναν διπλωματικές πηγές, δείχνουν τις πραγματικές προθέσεις της Αγκυρας.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: