Featured Posts

6/11/11

Γ.Παπανδρέου, ΤΕΛΟΣ - Στον Πρόεδρο τώρα με Α.Σαμαρά (upd 6)


(Ανανέωση 20.37): Ξεκίνησε μέσα σε παγωμένο κλίμα η συνάντηση των Γ.Παπανδρέου και Α.Σαμαρά, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ.Παπούλια. Στην συνάντηση δεν κρατούνται επίσημα πρακτικά.
------------------------------------------------------------------------------------------------
(Aνανέωση 19.37) Οι πληροφορίες της τελευταίας στιγμής αναφέρουν ότι η συνάντηση των Γ. Παπανδρέου και Α. Σαμαρά στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον Κάρολο Παπούλια ορίστηκε για απόψε στις 20.30. Ήδη έχει αναχωρήσει ο Α.Σαμαράς για την  συνάντηση αυτή.
----------------------------------------------------------------------------------------------
(Ανανέωση 19.30): Όπως πρώτο αποκάλυψε το defencenet.gr, σήμερα ολοκλήρωσε τον βίο της η κυβέρνηση Παπανδρέου. «Παραδίδω σήμερα την σκυτάλη για να συγκροτηθεί μια κυβέρνηση ευρύτερης στήριξης» δήλωσε στο υπουργικό συμβούλιο και άνοιξε επισήμως και το θέμα της παραίτησής του.
Τα μέλη του υπουργικού συμφώνησαν: Πρώτον, η όλη διαδικασία πρέπει να τελειώσει σήμερα, δεύτερον, ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η ψήφιση της δανειακής σύμβασης πριν γίνουν εκλογές και, τρίτον, πως δε θα παραιτηθούν χωρίς να υπάρχει διάδοχο σχήμα. 

"Είναι σαφές ότι αυτή η Κυβέρνηση θα παραδώσει τη σκυτάλη, αλλά δεν θα την παραδώσει στο κενό. Θα παραδώσει στην επόμενη Κυβέρνηση, εάν συμφωνήσουμε και καταλήξουμε σ’ αυτήν. Και αυτό ελπίζω να γίνει, όπως σας είπα, σύντομα. Και όταν λέω «σύντομα», εννοώ σήμερα, όχι αύριο, για πάρα πολλούς λόγους", επισήμανε ο πρωθυπουργός μιλώντας στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου σηματοδοτώντας το πολιτικό τέλος της σημερινής κυβέρνησης.

Ο κ. Παπανδρέου διευκρίνισε ότι με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Παπούλια θα γίνει διάλογος "για το σχήμα, το χρονοδιάγραμμα και τα πρόσωπα".

Το όνομα του κ. Παπαδήμου ακούγεται εντόνως ως μία ισχυρή πιθανότητα για την θέση του νέου πρωθυπουργού. Σε συνομιλητές του, ο κ. Παπαδήμος έχει δηλώσει ότι δεν είναι διατεθειμένος να αποδεχθεί πρόταση για να αναλάβει την πρωθυπουργία σε μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας στην περίπτωση που το νέο σχήμα δεν θα έχει την στήριξη και της Νέας Δημοκρατίας.
--------------------------------------------------------------------------------------

(Ανανέωση 17.30): Σε εξέλιξη βρίσκεται το δραματικό υπουργικό συμβούλιο της Κυριακής, στο οποίο ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου, οι κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαράς θα μεταβούν μαζί στο προεδρικό μέγαρο, για συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, προκειμένου να καταλήξουν στο πρόσωπο του πρωθυπουργού κοινής αποδοχής.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο ανέφερε ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να καλέσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κοινή συνάντηση των τριών. Στο επίκεντρο της ονοματολογίας βρίσκεται  το πρόσωπο του συμβούλου του πρωθυπουργού, πρώην αντιπροέδρου της ΕΚΤ και πρώην διοικητή της ΤτΕ, κ. Λουκά Παπαδήμου.

Ακόμα, παραμένει πιθανό να συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

---------------------------------------------------------------------------------------
(Ανανέωση 17.25): Σε ότι αφορά αυτά που λένε οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ (Χ.Καστανίδης, Χ.Παπουτσής) ότι διαφωνούν στο να παραιτηθούν και να παραιτηθεί και ο πρωθυπουργός "επειδή θα υπάρξει κενό εξουσίας) αυτό διαψεύδεται από το Σύνταγμα:
Ακόμα και στην περίπτωση που παραιτηθεί ο πρωθυπουργός και όχι το υπουργικό συμβούλιο (πράγμα που δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του ζητά να παραμείνει μέχρι να ορκιστεί ο νέος πρωθυπουργός, άρα δεν συγκαλείται η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και η χώρα δεν μένει ούτε ένα λεπτό ακυβέρνητη και χωρίς πρωθυπουργό.
Αλλά και στην περίπτωση που δηλώσει αδυναμία ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει ο πρώτος αντιπρόεδρος, δηλαδή ο Ε.Βενιζέλος μέχρι να ορκιστεί νέα κυβέρνηση σε λίγες ώρες!
Πάντως ο Α.Σαμαράς δέχεται να δρομολογηθεί η διαδικασία παραίτησης απόψε το βράδυ σε συνάντηση με τον Κ.Παπούλια και να μην αφήσει ούτε λεπτό την κυβέρνηση "στα χέρια" του Ε.Βενιζέλου που απ'ότι φαίνεται (και) αυτό είναι το πρόβλημα του Γ.Παπανδρέου.
--------------------------------------------------------------------------------------------
(Αρχικό κείμενο): Φαίνεται ότι η κυβέρνηση του Γ.Παπανδρέου, ακριβώς μετά από 25 μήνες εξουσίας στην χώρα,  που την μετέτρεψαν από ανεξάρτητο κράτος σε προτεκτοράτο, καταρρέει οριστικά υπό την πίεση της Ιστορίας: Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές έχει ζητήσει να τεθούν στην διάθεσή του οι παραίτησεις όλων των μελών του υπουργικού συμβουλίου και (αν δεν αλλάξει άποψη και πάλι όπως έκανε μεταξύ του υπουργικού της Πέμπτης και της συνεδρίασης της Κ.Ο., που δεν αποκλείεται καθόλου) το υπουργικό συμβούλιο που ξεκινά σε λίγο θα είναι το επισφράγισμα της παραίτησής τους.
Βέβαια, ακόμα και την ώρα που έμπαιναν για το υπουργίκό οι προεδρικοί υπουργοί (Χ.Καστανίδης) απέρριπταν το αίτημα Σαμαρά για παραίτηση της κυβέρνησης λέγοντας ότι δεν μπορεί η χώρα να μείνει ακυβέρνητη. Αν αλλάξει και πάλι γνώμη ο Γ.Παπανδρέου και "ανακληθούν" οι παραιτήσεις, αύριο στο Eurogroup μπορεί η χώρα να έχει δυσάρεστες εκπλήξεις... 
Κανένα θετικό νο δεν υπάρχει για το νέο πρωθυπουργό, αλλά το βέβαιο είναι ότι δεν θα προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή αποκλείεται να είναι ο Ε.Βενιζέλος. Ο οποίος όμως ετοιμάζεται για τον δεύτερο γύρο, εντός του ΠΑΣΟΚ αυτή την φορά με στόχο την ανάληψη της προεδρίας του κόμματος, κάτι που μόνο εύκολο δεν θα είναι.
Εν πάση περιπτώσει κυβέρνηση Γ.Παπαπνδρέου, ΤΕΛΟΣ και αν οι διάδοχοι των κυβερνήσεων στην Ελλάδα αρέσκονται να λένε ότι "Παρέλαβαν καμμένη γη",εδώ η όποια νέα (βραχύβια) κυβέρνηση θα μπορεί και δικαίως να ισχυρίζεται ότι "Παρέλαβε χάος και ερείπια". Μια κυβέρνηση που σε οποιαδήποτε περίπτωση απλά θα διεκπεραιώσει τις συμφωνίες Παπανδρέου, θα συνεχίσει τα ήδη υπάρχοντα μέτρα εξαθλίωσης και από εκεί και ένας Θεός ξέρει τι θα γίνει αφού η κοινωνία απλά δεν αντέχει άλλο...
Μετά το υπουργικό ο Γ.Παπανδρέου θα κατευθυνθεί στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος ούτε αυτός απέφυγε να πληγεί από το "τσουνάμι" της λαϊκής αντίδρασης. Εκεί ο Γ.Παπανδρέου απλά θα παραιτηθεί και αμέσως μετά θα γίνει σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. 
Τα ονόματα που ακούγονται ως νέοι πρωθυπουργοί είναι του Π.Μολυβιάτη, του Σ.Δήμα του Λ.Παπαδήμα, αλλά και του Β.Μαρκεζίνη. Ο τελευταίος αποτελεί ιδανική λύση όχι απλά για κυβέρνηση εθνικής ανάγκης αλλά και για κυβέρνηση μακράς πνοής.  

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: