Featured Posts

18/11/11

Η Κύπρος μπορεί να αισθάνεται...'' ασφαλής και σίγουρη'' δήλωσε ο Ελληνας ΥΕΘΑ!


Λευκωσία: Κύπρος και Ελλάδα επιδιώκουν να αποτελέσουν παράγοντες σταθερότητας, ειρήνης και ομαλότητας στην περιοχή, δήλωσαν σήμερα οι Υπουργοί Αμυνας Κύπρου και Ελλάδας Δημήτρης Ηλιάδης και Δημήτρης Αβρααμόπουλος, οι οποίοι επαναβεβαίωσαν την άριστη και αγαστή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και των δύο Υπουργείων.


Στον πρώτο του ταξίδι εκτός Ελλάδας υπό την ιδιότητά του ως Υπουργού Εθνικής Αμυνας της χώρας, ο κ. Αβρααμόπουλος διαμήνυσε ότι παρά την οικονομική κρίση, η Ελλάδα δεν θα κάνει εκπτώσεις ή θα υποχωρήσει από τους εθνικούς στόχους που έχουν τεθεί, υπογραμμίζοντας ακόμη ότι η χώρα του βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου για την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, τα οποία χαρακτήρισε αναφαίρετα.

Από την πλευρά του, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ελληνα ΥΠΕΘΑ, ο κ. Ηλιάδης τόνισε πως Κύπρος και Ελλάδα ενώνουν δυνάμεις για την επικράτηση ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.

Υποδεχόμενος τον Ελληνα ομόλογό του, ο κ. Ηλιάδης ανέφερε πως ''το γεγονός ότι η πρώτη έξοδος εκτός συνόρων γίνεται με επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο δίνει το μήνυμα ότι η Ελλάδα παραμένει πάντα ο σταθερός και ανιδιοτελής συμπαραστάτης της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

''Κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, η Ελλάδα εγγυάται το παρόν και το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας'', πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ''η συνεργασία μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων είναι άψογη και η συνεργασία μεταξύ των δύο Υπουργείων Αμυνας είναι εξαίρετη, καθημερινή και η επικοινωνία και ο συντονισμός ιδιαίτερα χρήσιμος και αποτελεσματικός''.

Οπως ανέφερε ο Κύπριος ΥΠΑΜ, ''κάτω από τις συνθήκες που περνάει η περιοχή μας ευρύτερα, η Κύπρος, όπως και η Ελλάδα θέλουμε και επιδιώκουμε να είμαστε παράγοντες ειρήνης, ομαλότητας και σταθερότητας στην περιοχή, για μια περιοχή στην οποία επιδιώκουμε ομαλές εξελίξεις στη βάση του διεθνούς δικαίου και της συμπεριφοράς η οποία θα συνάδει προς την έννομη τάξη''.

''θέλουμε να ελπίζουμε'', είπε, ''ότι αυτό το μήνυμα θα επικρατήσει και ότι η περιοχή θα βαδίσει σε ομαλές εξελίξεις για την ειρήνη και την πρόοδο της περιοχής μας, προς αυτή την κατεύθυνση Ελλάδα και Κύπρος ενώνουμε δυνάμεις για να κατοχυρώσουμε την ασφάλεια και να ανοίξουμε δρόμους ειρήνης και προόδου για τους λαούς όχι μόνο της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και της περιοχής μας ευρύτερα''.

Στις δικές του δηλώσεις, ο κ. Αβρααμόπουλος ανέφερε ότι βρίσκεται σήμερα εδώ για να μεταφέρει ''ένα μήνυμα αλληλεγγύης, στήριξης, αγάπης στην Κυπριακή Δημοκρατία και στον κυπριακό ελληνισμό''.

''Η οικονομική κρίση, η οποία μαστίζει αυτή τη στιγμή ολόκληρο τον κόσμο και δοκιμάζει και τη χώρα μας, σε καμία περίπτωση δεν θα μας οδηγήσει σε έκπτωση ή υποχώρηση από τις βασικές αρχές, θέσεις και στόχους που εθνικά έχουν τεθεί'', πρόσθεσε.

Οπως ανέφερε ο Ελληνας ΥΠΕΘΑ, ''στην προτεραιότητα των εθνικών μας θεμάτων είναι η Κύπρος, η Κύπρος η οποία αυτόν καιρό δίνει το δικό της αγώνα, πάντοτε έχοντας ως συμπαραστάτη και στυλοβάτη σε κάθε της προσπάθεια την Ελλάδα, για να φτάσουμε όλοι στο επιθυμητό αποτέλεσμα, που είναι μια ενιαία αδιαίρετη Κύπρος, με όλους τους κατοίκους της, Ε/κ και Τ/κ, ενωμένους κάτω από την ίδια στέγη''.

Παράλληλα, ο κ. Αβρααμόπουλος τόνισε ότι ''η Κύπρος αυτό τον καιρό ασκεί αναφαίρετα κυριαρχικά της δικαιώματα, πάντοτε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, προασπίζει τα οικονομικά της συμφέροντα και έχει χαράξει μία στρατηγική που την οδηγεί μπροστά'' και πρόσθεσε: ''Σε αυτό το δρόμο η Ελλάδα είναι δίπλα της''.

Τόνισε ακόμη ότι ''στον αμυντικό τομέα η Κύπρος μπορεί να αισθάνεται ασφαλής και σίγουρη'', καθώς, όπως πρόσθεσε, ''η Ελλάδα εγγυάται την ανεξαρτησία και την ακεραιότητά της''.

Περαιτέρω, ο Ελληνας ΥΠΕΘΑ ανέφερε ότι ''τα όσα προηγήθηκαν στη σύσκεψη με τον φίλο Υπουργό Αμυνας της Κύπρου σηματοδοτούν ένα ακόμα ξεκίνημα, που ανοίγει ένα κεφάλαιο στις σχέσεις ανάμεσα στα δύο Υπουργεία, ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο''.

Οπως είπε, προσκάλεσε τον κ. Ηλιάδη να επισκεφθεί σύντομα την Ελλάδα ''όπου θα επιστεγαστούν όλα εκείνα που σήμερα έχουμε εδώ συμφωνήσει, πάντοτε στο όνομα του κοινού μας σκοπού''.

''Ελλάδα και Κύπρος να διαδραματίσουν από κοινού πλέον ένα ρόλο σταθεροποιητικό στην ευρύτερη περιοχή. Στόχος μας είναι να υπηρετήσουμε μέσα από το διεθνές δίκαιο την υπόθεση της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας, της συνεργασίας στην περιοχή'', κατέληξε.


Πηγή: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: