Featured Posts

13/10/11

Στο 1,5% το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) με βάση τελευταία δημοσκόπηση



Η μεγάλη άνοδος που παρουσιάζει το κόμμα μας, είναι εμφανέστατη πλέον και μέσω των δημοσκοπήσεων. Σε δημοσκόπηση που έκανε η εφημερίδα "Καθημερινή", το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) παρουσιάζει ποσοστά της τάξης του 1%, ενώ με την αναγωγή μας παρουσιάζει με ποσοστό 1,5%.



Το αξιοσημείωτο είναι ότι η συγκεκριμένη εφημερίδα, λίγες μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές, μας έδεινε ποσοστό που άγγιζε όπως έγραφε τότε το 0,6%,(Εφ. "Καθημερινή": Κι όμως, στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται πλέον και το ΕΛΑΜ…), ενώ τα ποσοστά που πήραμε τελικά ήταν 1,08%, δηλαδή σχεδόν το διπλάσιο! Ας βγάλει ο κάθε ένας τα δικά του συμπεράσματα!



Υποχωρεί το ΑΚΕΛ, χωρίς όμως κέρδη για τα άλλα κόμματα
Η αμφισβήτηση των πολιτών αντικατοπτρίζεται και στην πρόθεση ψήφου, όπου το ΑΚΕΛ φαίνεται μεν να υποχωρεί, αλλά τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν φαίνονται να αποκτούν μέχρι σήμερα εκλογικά κέρδη. Αντιθέτως, έχουν απώλειες προς την αποχή και τους αναποφάσιστους. Η αποχή μάλιστα παρουσιάζεται στο 14,6%, πίσω από ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ.


Έτσι ο ΔΗΣΥ λαμβάνει στην έρευνα 21,8%, έχοντας 69% συσπείρωση και εισροές από το ΑΚΕΛ (2,4%), το ΔΗΚΟ (5,6%), την ΕΔΕΚ (9,3%) και το ΕΥΡΩΚΟ (13,1%). Το 16% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ τον περασμένο Μάιο δηλώνουν σήμερα αναποφάσιστοι, ενώ το 8,5% θα απείχε.


Στο ΑΚΕΛ, με ποσοστό μόλις 18,1%, η συσπείρωση αγγίζει το 70% αλλά δεν υπάρχουν εισροές, πέρα από το 4,5% του ΔΗΚΟ. Από την άλλη, το 15,6% των ψηφοφόρων του θα απείχε, ενώ το 9% δηλώνει αναποφάσιστο.


Το ΔΗΚΟ καταγράφει ποσοστό 9,3% με 58% συσπείρωση, 15% αναποφάσιστους και 11% προς την αποχή. Η ΕΔΕΚ παρουσιάζεται στο 6,1% με 67% συσπείρωση, 7,5% απώλεια σε αναποφάσιστους και άλλη τόση στην αποχή. Το ΕΥΡΩΚΟ είναι στο 3,1% με 55% συσπείρωση, οι Οικολόγοι στο 2,6% με 40% συσπείρωση και το ΕΛΑΜ καταγράφει 1%.


Επιχειρώντας εκτίμηση εκλογικής επιρροής των κομμάτων με αναγωγή, τα ποσοστά των κομμάτων είναι 35% ο ΔΗΣΥ, 29,1% το ΑΚΕΛ, 14,9% το ΔΗΚΟ, 9,8% η ΕΔΕΚ, 4,3% οι Οικολόγοι και 1,5% το ΕΛΑΜ.



Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το πολιτικό σύστημα
Η ψυχολογία των πολιτών και το ευρύτερο πολιτικό περιβάλλον έχουν προσλάβει δραματικές διαστάσεις, εφόσον 9 στους 10 συμπολίτες μας είναι απογοητευμένοι από την πορεία της Κύπρου σήμερα, ενώ μόλις το 14% αισιοδοξεί σε καλύτερες μέρες τους επόμενους 12 μήνες.

Στο κόκκινο είναι και η κρίση του πολιτικού συστήματος, την ώρα που το 83% των πολιτών δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται το πολιτικό σύστημα. Η τεράστια αμφισβήτηση είναι οριζόντια και συντριπτική σε όλα τα κόμματα και τις κοινωνικές ομάδες.



Κανείς πολιτικός για Πρόεδρος

Το γεγονός ότι καμία πολιτική προσωπικότητα δεν φαίνεται να εμπνέει σήμερα την εμπιστοσύνη των πολιτών, διαπιστώνεται από τις αυθόρμητες –χωρίς παράθεση ονομάτων– απαντήσεις στο ερώτημα ποιόν θα θέλατε να εκλεγεί Πρόεδρος αν είχαμε προεδρικές εκλογές την επόμενη Κυριακή.



ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ
Ανάθεση: Καθημερινή Κυπριακή Πολιτική & Οικονομική Εφημερίδα ΛΤΔ
Γραφείο: Symmetron Market Research, μέλος του ESOMAR και ΣΕΔΕΑΚ
Ημερομηνία διεξαγωγής: 4-6/10/2011
Κάλυψη: Παγκύπρια – αστικές και αγροτικές περιοχές
Δείγμα: 800 άτομα, άνδρες και γυναίκες, 18 χρόνων και άνω
Επιλογή δείγματος: Τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία
Συλλογή στοιχείων: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου
Στατιστικά στοιχεία: 95% βαθμός εμπιστοσύνης, περιθώριο απόκλισης +/- 3,1
Στάθμιση: Κατά φύλο και ηλικία

Δεν υπάρχουν σχόλια: