Featured Posts

18/8/11

Χουριέτ : Οι ΗΠΑ απορρίπτουν τις τουρκικές απειλές για την κυπριακή ΑΟΖ



Οι πιέσεις της κυβέρνησης Ερντογάν προς τις ΗΠΑ για να μπλοκάρει τις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας για φυσικό αέριο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, δεν φαίνεται πως έχουν βρει θετικό έδαφος.
Η κυπριακή κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίηση της για την στάση των ΗΠΑ στο θέμα των τουρκικών απειλών.
Ο αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία Φράνσις Ρίτσιαρτον, ύστερα από.....
συνάντηση στην Αγκυρα με τον υπουργό Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, ανέφερε ότι η χώρα του γνωρίζει τις απόψεις της Τουρκίας και ότι στηρίζει τις προσπάθειες των δύο πλευρών στην Κύπρο για λύση του Κυπριακού.
Σε ερώτηση εάν η Ουάσιγκτον θα πιέσει την εταιρία Noble Energy να σταματήσει τις έρευνες για φυσικό αέριο στην περιοχή της Κύπρου, ο αμερικανός πρέσβης απάντησε ότι δεν συνηθίζει να δίδει συμβουλές σε αμερικανικές εταιρίες.
Η εφημερίδα Χουριέτ που δημοσίευσε την πληροφορία, στέγασε τη σχετική είδηση υπό τον τίτλο, οι Ηνωμένες Πολιτείες απορρίπτουν τις τουρκικές εκκλήσεις.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από τις θέσεις της Ουάσιγκτον.
Εξ άλλου, σχολιάζοντας τις τουρκικές απειλές, ότι η Αγκυρα δεν θα δεχθεί πειραματισμό με την υπομονή της στο θέμα των ερευνών για φυσικό αέριο, δήλωσε ότι η Κύπρος ενεργεί πάντα σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα του διεθνούς δικαίου και υπέδειξε ότι η Τουρκία δεν έχει επικυρώσει τη Διεθνή Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, προς τις οποίες η Τουρκία προέβη σε σειρά διαβημάτων, σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών είχαν αναφέρει ότι οι θέσεις της Τουρκίας είναι γνωστές και ότι η αμερικανική κυβέρνηση δε συμμερίζεται την άποψη ότι οι έρευνες για φυσικό αέριο επηρεάζουν με οποιοδήποτε τρόπο της διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.
Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Κύπρος, τηρώντας χαμηλούς τόνους, θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε σχέση με την αναζήτηση υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Ζώνη Εκμετάλλευσης.

http://kostasxan.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: