Featured Posts

16/8/11

Διάβημα με απειλές Τουρκίας προς ΗΠΑ για την άδεια γεωτρήσεων!


Τουρκικό άτυπο διάβημα, είχαμε χθες προς τις ΗΠΑ με αφορμή την έγκριση έναρξης γεωτρήσεων πουαποκάλυψε το defencenet.gr, ότι δόθηκε προς την αμερικανική εταιρεία Νoble Energy από την Ουάσιγκτον.
Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες από την Τουρκία, τις οποίες η Άγκυρα φρόντισε να διαρρεύσουν εντέχνως, «Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έχει επικοινωνήσει με την Ουάσιγκτον σε επίπεδο υπηρεσιακών παραγόντων των δύο υπουργείων και κάλεσε τις ΗΠΑ να συμπεριφερθούν υπεύθυνα (σ.σ: !) στο θέμα των ερευνών για αέριο και πετρέλαιο, που θα πραγματοποιηθούν  με παράνομες άδειες» 
όπως χαρακτηρίζει τις άδειες που έχει δώσει η Κυπριακή Δημοκρατία.


Στο διάβημα η Άγκυρα επίσης ζήτησε να σταλεί προειδοποίηση και στην αμερικανική εταιρεία Νοble Energy που ανέλαβε τις υποθαλάσσιες έρευνες, ότι «Θα αντιμετωπίσει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να επιβάλλει το διεθνές δίκαιο (σ.σ. !!!) και δεν θα τις επιτρέψει να κάνει χρήση των παράνομων αδειών που έχει λάβει» επίσης αναφέρεται ότι «Η Τουρκία θα προκαλέσει παρέμβαση του ΟΗΕ καθώς οι έρευνες αυτές θα προκαλέσουν προβλήματα την περίοδο που γίνονται προσπάθειες για μόνιμη λύση στο Κυπριακό».
Η Τουρκία επίσης αναφέρει επίσης στο άτυπο διάβημα ότι «Θίγονται καίρια συμφέροντά της και θα μείνει αδιάφορη, ούτε άπρακτη» και ζητεί από τις ΗΠΑ αφ’ενός μεν να αποσύρουν την έγκριση που έχουν δώσει στη Noble Energy, αφ’ετέρου δηλώνει έτοιμη να υπερασπίσει τα δικαιώματά της έναντι πάντων»!


Είναι ίσως η πρώτη φορά που έχουμε διάβημα – ουσιαστικά - της Τουρκίας προς τις ΗΠΑ για ένα τέτοιο θέμα και είναι άγνωστο πως θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ. Όπως έχουμε ήδη σημειώσει πρόκειται για ένα power game μεταξύ μιας υπερδύναμης και μιας αναδυόμενης περιφερειακής, εν δυνάμει, μεγάλης δύναμης, οι οποίες μετρούν τις δυνάμεις τους, με την Τουρκία να έχει ξεκαθαρισμένους στόχους: Θέλει να είναι μέσα στην μοιρασιά των πετρελαίων της Α.Μεσογείου. Και οι ΗΠΑ για δικούς τους γεωστρατηγικούς στόχους και σκοπούς, προς το παρόν τουλάχιστον, θέλουν την Τουρκία απ’έξω.


Η έναρξη των γεωτρήσεων και το σκηνικό που στήνεται στην Α.Μεσόγειο, σίγουρα έχει να κάνει και με το εσωτερικό της Τουρκίας. Η κυβέρνηση Ερντογάν μετά τις σταλινικού τύπου εκκαθαρίσεις κεμαλικών αξιωματικών, επιθυμεί να κάνει επίδειξη ισχύος προς τα έξω, ακόμα και έναντι των ΗΠΑ, οι οποίες είναι «δαιμονοποιημένες» σήμερα στην Τουρκία στα επίπεδα που ήταν στην δεκαετία του ’70 και του ’80 στην χώρα μας.
Σε τακτικό επίπεδο έχει μεγάλη σημασία το πως θα αντιδράσει η Τουρκία στο γεωτρύπανο που θα ξεκινήσει την γεώτρηση στο «οικόπεδο 12» σε έξι εβδομάδες από σήμερα. Πέρα από τις περιπολίες UAV, καλά πληροφορημένες πηγές από το Τελ Αβίβ, ανέφεραν στο defencenet.gr, ότι «Τουλάχιστον ένα ισραηλινό υποβρύχιο περιπολεί γύρω από το πλωτό γεωτρύπανο στην παρούσα φάση που βρίσκεται εντός της ισραηλινής ΑΟΖ».


Θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι όταν το «Noble Homer Ferrington» μπει στην κυπριακή ΑΟΖ, θα έχει προστασία από αμερικανικά και ελληνικά σκάφη, έστω και αν αυτά δεν είναι ορατά.
Το ζήτημα είναι πως θα αντιδράσει η Τουρκία, όπως προείπαμε. Γιατί οι λεονταρισμοί είναι εύκολοι, αλλά το να στείλεις μία φρεγάτα και να απειλήσεις ένα αμερικανικό άοπλο σκάφος εντός ζώνης ευθύνης 6ου Στόλου, δεν είναι και το πιο απλό πράγμα στο κόσμο.


Το πιθανότερο είναι ότι οι Τούρκοι θα στείλουν σκάφη που θα εκπέμψουν ένα συγκεκριμένο σήμα (πρακτικά ότι περιέχεται στο διάβημα περί «μη νομίμου της αδείας»). Εδώ είναι και το πιο «πονηρό» και κρίσιμο σημείο.
Οι πιθανότητες να υπάρξουν έστω και προειδοποιητικές βολές κατά του «Noble Homer Ferrington», είναι ελάχιστες.


Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα επιχειρήσουν να εμπλέξουν σε επεισόδιο όπου απλά θα είναι αδύνατον να μην απαντήσουν οι ελληνικές και ελληνοκυπριακές δυνάμεις. Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Για όλους…


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: