Featured Posts

21/8/11

Εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ




Νέα ελληνοϊσραηλινή αεροπορική άσκηση αναμένεται να διεξαχθεί μεταξύ 15 και 23 Σεπτεμβρίου στην Κεντρική και Δυτική Ελλάδα στο πλαίσιο του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας 2011 των δύο χωρών. Η συνεκπαίδευση περιλαμβάνει αποστολές προσβολής χερσαίων στόχων και αεροπορικής επικράτησης και πραγματοποιείται εξ αναβολής, καθώς αρχικά είχε προγραμματισθεί για το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου στην αεροπορική βάση της Σούδας. Από ισραηλινής πλευράς θα συμμετάσχουν μαχητικά αεροσκάφη F15Ι και F16Ι που θα επιχειρούν την αεροπορική βάση Ανδραβίδας ενώ η Πολεμική Αεροπορία θα συμμετάσχει με F16 Block52M του Αράξου. Η κοινή αεροπορική άσκηση θα πραγματοποιηθεί λίγες μόλις ημέρες μετά την επίσημη επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Μπεγλίτη από τις 4 έως τις 6 Σεπτεμβρίου στο Τελ Αβίβ όπου θα υπογράψει δύο μνημόνια αμυντικής συνεργασίας.
Από τον τουρκικό Τύπο πάντως, και συγκεκριμένα από την Cumhuriyet, τόσο η απόφαση για την υπογραφή της συμφωνίας όσο και η άσκηση, σε συνδυασμό με την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις γεωτρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Μεγαλονήσου, ερμηνεύονται ως «απόφαση Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ να κινηθούν από κοινού στην Ανατολική Μεσόγειο».
Χθες και ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ., με αφορμή τις γεωτρήσεις στην Κύπρο επανέφερε το θέμα της αναγκαιότητας ανακήρυξης και της ελληνικής ΑΟΖ. «Οι τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας αλλά και στο διεθνές προσκήνιο, που σχετίζονται με τις προγραμματισμένες από την Κυπριακή Δημοκρατία έρευνες για υδρογονάνθρακες σε περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ, επαναφέρουν στην επικαιρότητα -εξ αντικειμένου- την προτροπή του προέδρου της Ν. Δ. κ. Aντώνη Σαμαρά προς την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην ανακήρυξη της Ελληνικής ΑΟΖ, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Εάν η κυβέρνηση σταθμίζει σωστά το συμφέρον της χώρας μας, δεν έχει λόγους να καθυστερεί στη λήψη και εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων», δήλωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: