Featured Posts

29/7/11

Λαθρομετανάστης ο ένας στους δέκα


Τα ποσοστά των λαθρομεταναστών αυξάνονται δραματικά.
Οι συλληφθέντες λαθρομετανάστες, με βάση τα στοιχεία της Αστυνομίας, το α΄εξάμηνο του 2011 υπολογίζονται σε 34.534.

«Ο παραπάνω αριθμός δεν....
αντιπροσωπεύει το σύνολο της παράνομης διακίνησης, αλλά και εγκατάστασης μεταναστών στη χώρα μας» σχολιάζει στοnewsbomb.gr ο εγκληματολόγος κ. Άγγελος Τσιγκρής, πρ. εκπρόσωπος της Χώρας μας στο Δίκτυο Πρόληψης της Εγκληματικότητας της ΕΕ και στη Μόνιμη Αντιπροσωπία του ΟΗΕ για την Πρόληψη του Εγκλήματος και την Ποινική Δικαιοσύνη«Μία μετριοπαθής εκτίμηση των παρανόμως διαμενόντων μεταναστών στην ελληνική επικράτεια τους ανεβάζει στο 10% του συνόλου του ελληνικού πληθυσμού, δηλαδή περίπου στο ένα εκατομμύριο».

Η πλειοψηφία των λαθρομεταναστών προέρχονται από το Αφγανιστάν και ακολουθεί τοΠακιστάν, η Αλβανία, το Μπαγκλαντές, η Αλγερία, το Μαρόκο, το Ιράκ κ.α.
Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται σημαντική αύξηση, της τάξης του 22,13%, των λαθρομεταναστών που εισέρχονται από τα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα. Ειδικοί εκτιμούν πως οι συνεχείς περιπολίες από σκάφη του Λιμενικού στα νησιά, κυρίωςΔωδεκάνησα, Σάμο, Λέσβο «σπρώχνει» τους διακινητές προς άλλες περιοχές.

Η ελληνική κοινωνία «απειλείται» από τη μη λήψη μέτρων

Ο «πολιτισμένος» δυτικός κόσμος, ο οποίος και ευθύνεται για την οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας τους, «σφυρίζει αδιάφορα». Και εκείνοι όλο και πολλαπλασιάζονται.

Πλέον το πρόβλημα των λαθρομεταναστών για τη χώρα μας έχει πάρει επικίνδυνεςδιαστάσεις. Υπάρχουν γειτονιές στην Αθήνα, αλλά και σε επαρχιακές πόλεις που έχουνγκετοποιηθεί εντελώς, εξαναγκάζοντας τους κατοίκους τους να εγκαταλείψουν τιςιδιοκτησίες τους. Τα πρόχειρα καταλύματα που στήνουν και η έλλειψη υποτυπωδώνκανόνων υγιεινής καθιστούν ολόκληρες περιοχές εστίες μόλυνσης.

Η ηπατίτιδα, η φυματίωση και το AIDS απειλούν πλέον και τους Έλληνες πολίτες, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, τα δύο τελευταία χρόνια παρατηρείταιανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων, ιδιαίτερα του AIDS, εξαιτίας, κυρίως,της αδήλωτης πορνείας.

Επιτακτική η ανάγκη λήψης μέτρων

Τα προβλήματα οξύνονται και η ελληνική κοινωνία απαιτεί τη λήψη άμεσων μέτρων.

Ειδικοί προτείνουν τη χάραξη μιας μεταναστευτικής πολιτικής που θα στηρίζεται στοτρίπτυχο:
  • Πάταξη των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης μεταναστών
  • Αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων
  • Καταγραφή των ποιοτικών και ποσοτικών διαστάσεων του φαινομένου στις πραγματικές του διαστάσεις.
     
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, υπογραμμίζει ο κ. Τσιγκρής:

«Η χώρα μας θα πρέπει άμεσα να πείσει του Ευρωπαίους εταίρους μας ότι:
  • η παράνομη μετανάστευση αποτελεί κοινό πρόβλημα των χωρών της ΕΕ και συνεπώς χρειάζεται κοινή και ριζική αντιμετώπιση,

  • απαιτείται συνέπεια στην τήρηση των συλλογικών συμφωνιών από όλες, ανεξαιρέτως, τις χώρες που έχουν συνυπογράψει,

  • η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τη συμφωνία που συνυπέγραψε το 2001 για την επανεισδοχή μη νόμιμων μεταναστών και
     
  • να ενισχυθεί -με προσωπικό και μέσα- η Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή (Frontex)».
  •  
    newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: