Featured Posts

10/7/11

Τραγική πρωτιά για την Ελλάδα

Διεθνής έρευνα αποτυπώνει τις δραματικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία από την αύξηση της ανεργίας και τη συρρίκνωση του εισοδήματος. Εκτινάχθηκε στο 17% το ποσοστό των αυτοκτονιών στη χώρα μας το 2009 σε σύγκριση με το 2007


Τραγική πρωτιά για την Ελλάδα

Ραγδαία αύξηση σημειώνουν στην Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης οι αυτοκτονίες, ενώ καθημερινά παρατηρούνται νέα κρούσματα κατάθλιψης και νέες απόπειρες ανθρώπων να βάλουν τέλος στη ζωή τους. Την ίδια ώρα οι θάνατοι από τροχαία μειώνονται, ενδεχομένως επειδή η οικονομική κατάσταση οδηγεί σε μικρότερη χρήση του αυτοκινήτου...

Σύμφωνα με έρευνα καθηγητών που ανέλυσαν δεδομένα από δέκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα ποσοστά των αυτοκτονιών σημείωσαν κατακόρυφη άνοδο στην Ευρώπη από το 2007 έως το 2009, καθώς η χρηματοπιστωτική κρίση εκτίναξε τα ποσοστά ανεργίας και συρρίκνωσε τα εισοδήματα των πολιτών.

Η εικόνα είναι δραματική στις χώρες που πρωτοστατούν στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία, καθώς, όπως διαπιστώθηκε, τα ποσοστά αυτοκτονιών αυξήθηκαν σε αυτές κατά 17% και 13% αντίστοιχα.

"Παρότι αρχίζουμε να βλέπουμε κάποιες ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης, αυτό που επίσης παρατηρούμε τώρα είναι μια ανθρώπινη κρίση" υποστηρίζει ο Ντέιβιντ Στάκλερ, κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ στη Βρετανία, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα επιχειρώντας να κατανοήσει καλύτερα "γιατί κάποιοι άνθρωποι, κάποιες κοινότητες και ολόκληρες κοινωνίες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες, ενώ κάποιοι άλλοι δείχνουν πιο ανθεκτικοί στις κρίσεις".

Ο κ. Στάκλερ, ο Μάρτιν Μακί της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου και ο Σάντζεϊ Μπασού του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο δημοσίευσαν τα αρχικά τους συμπεράσματα στην επιστημονική επιθεώρηση "Lancet" και ανακοίνωσαν ότι τα στοιχεία "αποκαλύπτουν τις ταχείες επιπτώσεις των χρηματοπιστωτικών κρίσεων στην υγεία".

Εξέφρασαν μάλιστα φόβους ότι το κοινωνικό κόστος και το κόστος για την υγεία της πρόσφατης παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης θα αποδειχτούν υψηλά.

"Μπορούμε ήδη να δούμε ότι οι χώρες που αντιμετωπίζουν τις πιο ισχυρές ανατροπές, όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία, εμφάνισαν μεγαλύτερη αύξηση των αυτοκτονιών. Και οι αυτοκτονίες είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου σε ό,τι αφορά στα προβλήματα ψυχικής υγείας. Η αυτοκτονία από μόνη της είναι ένα σχετικά σπάνιο γεγονός, αλλά όπου παρατηρείται αύξηση των αυτοκτονιών παρατηρείται και αύξηση στις απόπειρες αυτοκτονιών, καθώς και νέα κρούσματα κατάθλιψης" εξηγούν.

Ανεργία
Στο εξεταζόμενο διάστημα 2007-2009 η ανεργία αυξήθηκε κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες (+35%) στο σύνολο των χωρών της ΕΕ, ανακοίνωσαν οι επιστήμονες. "Η σταθερή καθοδική τάση στα ποσοστά των αυτοκτονιών που παρατηρούνταν πριν από το 2007 ανετράπη απότομα" λένε οι επιστήμονες.

Ανάμεσα στις δέκα χώρες που εξέτασαν οι επιστήμονες (Αυστρία, Βρετανία, Φινλανδία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ολλανδία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Ουγγαρία, Λετονία και Ρουμανία) μόνο στην Αυστρία τα ποσοστά των αυτοκτονιών μειώθηκαν το 2009 σε σχέση με το 2007, με το ποσοστό μείωσης να κυμαίνεται στο 5%.

Στη Βρετανία αυξήθηκαν από 6,14 ανά 100.000 ανθρώπους ηλικίας κάτω των 65 το 2007 σε 6,75 το 2008 (αύξηση 10%) και παρέμειναν εξίσου υψηλά εντός του 2009.

Κατερίνα Κοσμά
kosma@pegasus.gr

http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: