Featured Posts

5/2/11

H Τουρκία για την αύξηση του ρατσισμού στην ΕΕ

Σκληρή κριτική άσκησε ο Τούρκος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς σε εκδήλωση μνήμης για...
 

H Τουρκία για την αύξηση του ρατσισμού στην ΕΕτο Ολοκαύτωμα στο Άουσβιτς, υποστηρίζοντας ότι η  Ευρώπη συμπεριφέρεται ρατσιστικά στην Τουρκία.

Χαρακτηριστικά δήλωσε  πως «Η ευρωπαϊκή ένωση κινδυνεύει από μια ρατσιστική νοοτροπία που μιμείται τις φασιστικές μεθόδους της δεκαετίας του 1930».


«Η ΕΕ, που ιδρύθηκε με σκοπό να εξαλειφθούν οι απειλές της εν λόγω περιόδου, είναι σήμερα κάτω από τον κίνδυνο να ξεπεραστεί από μια ρατσιστική νοοτροπία η οποία κάνει την εμφάνιση της σε διαφορές χώρες της ένωσης» σημείωσε ο Μπαγίς στην ομιλία του, σύμφωνα με την επίσημη απομαγνητοφώνηση της ομιλίας.


Ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία και ο τουρκικός λαός φέρουν τις επιπτώσεις του να είναι διαφορετικοί. Τα κράτη της ΕΕ με την στάση τους δηλώνουν ότι «είστε  διαφορετικοί, δεν έχετε θέση ανάμεσα μας».


«Αυτές οι ρατσιστικές δηλώσεις δεν έχουν θέση στην ΕΕ και στοχεύουν στο να υποβαθμίσουν την δημοκρατικότητα της ένωσης. Ο μόνος τρόπος για να υποστηριχθούν οι άξιες που προωθεί η ΕΕ είναι η είσοδος της Τουρκίας στην ένωση» συμπλήρωσε ο Μπαγίς ολοκληρώνοντας την ομιλία του.


Τις  δηλώσεις του Μπαγίς σχολίασε η εκπρόσωπος στην ΕΕ του αντιπολιτευόμενου  λαϊκού ρεπουμπλικανικού κόμματος, Kader Sevinç η οποία χαρακτήρισε επιφανειακή την δήλωση του υπουργού, ωστόσο αναγνώρισε ότι η εμπιστοσύνη στην ευρωπαϊκή δημοκρατία αρχίζει να κλονίζεται λόγω της αυξανόμενης ξενοφοβίας και των εξτρεμιστικών πολιτικών θέσεων που εκφράζουν μερικά κράτη μέλη της ΕΕ.


Επισήμανε, επίσης ότι δεν θα πρέπει να γενικεύουμε αυτές τις τάσεις στην ευρύτερη ευρωπαϊκή πολιτική και πως όταν η Ευρώπη ξεπεράσει τις παρούσες δυσκολίες θα μπορέσει να διαδραματίσει  σημαντικό ρόλο στην δημοκρατική διακυβέρνηση παγκοσμίως.  


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε πως χρειάζεται να ελέγξει την δήλωση που έγινε από τον Μπαγίς για να δει αν ευσταθούν οι κατηγόριες περί ρατσισμού. 


Δήλωση περί ρατσισμού έκανε και ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, δηλώνοντας ότι είναι ανησυχητική η αύξηση του ρατσισμού στην Ευρώπη και κάλεσε τους ευρωπαίους πολιτικούς να συζητήσουν  από κοινού τα θέματα της μετανάστευσης και της ενσωμάτωσης στην κοινωνία.


Πηγές: Today’s Zaman, euractiv.com

Περιοδικό Επίκαιρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: