Featured Posts

19/2/11

Μουσείο για τον Ρήγα Βελεστινλή στο Βελιγράδι

Την τελευταία στιγµή γλίτωσε από το να µετατραπεί σε καφετέρια ο πύργος όπου εκτελέστηκε ο Ρήγας Φεραίος στο Βελιγράδι. Και µέσα στον Μάρτιο ένας από τους σηµαντικότερους πύργους του φρουρίου του Βελιγραδίου, που µοιάζει µε τον Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης, ο πύργος Νεµπόισα, θα ανοίξει τις πύλες του για το κοινό ως µουσείο αφιερωµένο στην εποχή, την προσωπικότητα και το έργο του Ρήγα.
Ιστορικό µνηµείο, ο πύργος χτίστηκε περί το 1460 και το όνοµά του σηµαίνει «ατρόµητος», διότι κατείχε καίρια θέση εκτός του βασικού οχυρωµατικού συστήµατος της πόλης του Βελιγραδίου. Μετά την κατάκτηση της περιοχής από τους Οθωµανούς, ο πύργος χρησιµοποιήθηκε ως φυλακή. Κι εκεί βρήκε τον θάνατο και ο Ρήγας Φεραίος το 1798, ενώ αγωνιζόταν για την οργάνωση του απελευθερωτικού αγώνα.
Η µετατροπή του πύργου σε µουσείο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας µεταξύ της Ελλάδας και της Σερβίας και δροµολογήθηκε το 2007, ενώ χρηµατοδοτήθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών, το υπουργείο Πολιτισµού και Τουρισµού, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνηµείων, τη Βουλή των Ελλήνων αλλά και από τον ∆ήµο Βελιγραδίου και τη δηµοτική επιχείρηση Belgrade Fortress.
Το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 2,5 εκατ. ευρώ και για την υλοποίησή του συνεργάστηκαν 21 ινστιτούτα και 178 επαγγελµατίες.


Πηγή: Τα Νέα, 18/2/2011 
http://mathainoumeellinikiistoria.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: