Featured Posts

4/2/11

Προς τη διαφύλαξη της καθαρότητας των ντόπιων ειδών


 
Διαφύλαξη της καθαρότητας σημαίνει οικολογική υπεράσπιση της διαφορετικότητας

Για τον εθνικοσοσιαλιστή η «φυλετική καθαρότητα» είναι η πεμπτουσία των πιστεύω του. Ευχάριστο γεγονός είναι ότι αυτή η ιδέα κερδίζει συνεχώς όλο και περισσότερους υποστηριχτές ανεξαρτήτου ιδεολογίας. Και επειδή η καθαρότητα της φυλής δεν έχει να κάνει μόνο με τα ανθρώπινα είδη, υπάρχουν ομάδες και σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στη διατήρηση φυτικών και ζωικών ποικιλιών καθώς και στη διαφύλαξη της καθαρότητας των ντόπιων ειδών.

Στην εποχή των μεταλλαγμένων τροφίμων και της πολυπολιτισμικής επιμιξίας, υπάρχουν κάποιες φωνές αντίδρασης που διατηρούν τράπεζες γενετικού υλικού με σπόρους ποικιλιών που δεν έχουν υποστεί κανενός είδους μετάλλαξη. Τα φρούτα και λαχανικά που τρέφανε τους παππούδες μας τείνουν να εξαφανιστούν, γι αυτό και οργανώνεις όπως το «Πελίτι» κινητοποιήθηκαν για να κληροδοτήσουν στα παιδιά μας ένα καλύτερο μέλλον. Το "Πελίτι" είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, εγκεκριμένη από το πρωτοδικείο της Δράμας και είναι η σημαντικότερη οργάνωση στην Ελλάδα, στο θέμα της συλλογής, διάδοσης και διάσωσης των ντόπιων ποικιλιών. Επίσης ασχολείται και με την καταγραφή των αυτοχθόνων αγροτικών ζώων. Το "Πελίτι" έχει την δυνατότητα να δίνει μικρές ποσότητες σπόρων σε καλλιεργητές. Οι σπόροι αυτοί είναι αβελτίωτες ποικιλίες και δίνονται δωρεάν από το Πελίτι. Για περισσότερες πληροφορίες http://www.peliti.gr.

Η κιβωτός του κ. Δημήτρη Δήμου: Ένα αγρόκτημα διαφορετικό από τα συνηθισμένα

"Ήθελα να έχω καθαρόαιμα ζώα, και έτσι ξεκίνησα πριν από 25 χρόνια να ψάχνω τα καθαρόαιμα ζώα που υπήρχαν στην Ελλάδα". Αύρα Τρικάλων, σε μικρούς ή μεγάλους αριθμούς τις περισσότερες από τις υπό εξαφάνιση ελληνικές φυλές αγροτικών ζώων. Σε μια έκταση 300 στρεμμάτων και 5.000 στρεμμάτων κοινοτικού βοσκοτόπου ο κ. Δημήτρης Δήμου εκτρέφει με παραδοσιακό τρόπο τις 120 από τις 180 τελευταίες αγελάδες της Στεππικής Φυλής της Κατερίνης. Μαζί τους εκτρέφει αγελάδες της Βραχυκερατικής Φυλής και 46 ίππους των Φυλών της Θεσσαλίας, της Πίνδου, της Σκύρου, της Πηνείας, κατσίκες των Φυλών της Σκοπέλου, της Κύμης, της Ουλοκερατικής Φυλής, Καταφυγίου, Καραγκούνικο, Χίου, Αργους, Ζακύνθου και 100 χοίρους που ανήκουν στην αρχαία Μαύρη Ελληνική Φυλή, ενδεχομένως τα μοναδικά καθαρόαιμα ζώα. Στον κo Δημήτρη Δήμου έχει απονεμηθεί το βραβείο για τη συμβολή του στην αγροτική βιοποικιλότητα του Πλανήτη, από την παγκόσμια οργάνωση Slow Food (σλόου φουντ) το 2002.

Το όνειρό του είναι να αυξήσει τους αριθμούς των ζώων που διατηρεί και έτσι να μπορεί να δώσει και σε άλλους κτηνοτρόφους. Επίσης προσπαθεί να είναι επισκέψιμο έτσι ώστε να μπορούν μικροί και μεγάλοι, ειδικοί και μη να βλέπουν τον συγγενή του βουκεφάλα και τα αγροτικά ζώα της Ελληνικής Ιστορίας ζωντανά. Ευχόμαστε κουράγιο σε αυτή την προσπάθεια του κ. Δήμου. Αν επιθυμείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στα τηλέφωνα :2431023600 Fax:2431070200 κιν: 6977608755

Πηγές: Το παραπάνω κείμενο βασίστηκε: σε συνέντευξη με τον κ. Δ. Δήμου και το βιβλίο "Η Οδύσσεια της Ελληνικής Αγροτικής Βιοποικιλότητας", "Η κιβωτός του Δήμου", του Βαγγέλη Στογιάννη.

Επιστημονική ημερίδα για τη διάσωση του Σαρακατσάνικου προβάτου που κινδυνεύει να εξαφανισθεί

Στις 31 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή ημερίδα που είχε ως αντικείμενο τη διατήρηση του Σαρακατσάνικου πρόβατου και την αξιοποίηση των προϊόντων του. Η προσπάθεια που γίνεται για το Σαρακατσάνικο πρόβατο είναι ένα μήνυμα ώστε να μη χαθούν οι ντόπιες φυλές που είναι πολύτιμες για την παραγωγή της φέτας. Η ημερίδα διοργανώθηκε με τη συνεργασία της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.), του Μορφωτικού Συλλόγου Σαρακατσάνων Θράκης και της επιστημονικής ομάδας, με συντονιστή τον Καθηγητή του ΑΠΘ, κ. Α. Γεωργούδη, που έχει δραστηριοποιηθεί για τη διατήρηση και βιώσιμη αξιοποίηση του Σαρακατσάνικου πρόβατου. Αυτή η πρωτοβουλία που ανέλαβαν οι σύλλογοι των Σαρακατσαναίων είναι πρωτοποριακή και αξιέπαινη, καθώς για πρώτη φορά πολιτιστικοί / μορφωτικοί φορείς αναλαμβάνουν να υποστηρίξουν την προσπάθεια διάσωσης μια φυλής αγροτικών ζώων που κινδυνεύει να εξαφανισθεί. Στην ιστοσελίδα http://www.heritagesheep.eu/ θα δείτε άλλη μία αξιέπαινη προσπάθεια για την διατήρηση των φυλών των προβάτων της Ευρώπης.

Τα παραπάνω είναι κάποιες από τις προσπάθειες που γίνονται να αντιστραφεί το πολυφυλετικό, ισοπεδωτικό κλίμα που προωθεί το παγκόσμιο νεοταξικό κατεστημένο και έχει ως σκοπό την καταδίκη της φυσικής ποικιλίας σε ομογενοποίηση και αφανισμό. Γιατί η διαφύλαξη της καθαρότητας σημαίνει οικολογική υπεράσπιση της διαφορετικότητας…

πηγή: www.ediktyo.gr
http://www.antistasi.info/forum/showthread.php?t=2068 

Δεν υπάρχουν σχόλια: