Featured Posts

17/1/11

 
Tο βιβλίο αυτό είναι η προσωπική μαρτυρία του συγγραφέα για τα δραματικά γεγονότα στη μετακομουνιστική Αλβανία. Είναι ένα εκτενές ρεπορτάζ του αυτόπτη δημοσιογράφου, ένα διαχρονικό οδοιπορικό στο οποίο καταθέτει όσα έζησε επί τόπου, όσα πληροφορήθηκε στα παρασκήνια και όλα αυτά που του αφηγήθηκαν οι πρωταγωνιστές της κρίσης. Ο Σταύρος Τζίμας ξέρει τα Βαλκάνια όσο ελάχιστοι Έλληνες, ή και ξένοι, δημοσιογράφοι. Βήμα προς βήμα, μας παρουσιάζει την τοιχογραφία της γειτονικής χώρας, κατεστραμμένης από τα 50 χρόνια κομμουνιστικής δικτατορίας, στην πλέον παρανοϊκή και φοβική εκδοχή της, που προσπάθησε, και σε μεγάλο βαθμό κατάφερε, να επουλώσει τα τραύματά της, αφού πέρασε δια πυρός και σιδήρου, με βίαιες εξεγέρσεις και συγκρούσεις που λίγο έλειψε να την οδηγήσουν στην καταστροφή. Ο συγγραφέας αναλύει την κατάσταση στην Αλβανία αμέσως μετά την πτώση του καθεστώτος Χότζα, την επικίνδυνα αυξανόμενη ένταση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις στο διάστημα 1993-1995, την κατάρρευσή της το 1997, με τη γνωστή υπόθεση των πυραμίδων, αλλά και περιστατικά ελληνικού εθνικισμού σχετικά με τη Βόρειο Ήπειρο.
Υπόθεση ΜΑΒΗ
 
Στις 10 Απριλίου 1994 μία ένοπλη ομάδα προερχόμενη από ελληνικό έδαφος πραγματοποιεί επιδρομή στο αλβανικό κέντρο εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων δίπλα στο βορειοηπειρωτικό χωριό Επισκοπή, σκοτώνει έναν αξιωματικό και έναν οπλίτη, τραυματίζει τρεις ακόμα και αφαιρεί μέρος του οπλισμού του στρατοπέδου. Κατά τη διαφυγή της ομάδας, ένας Αλβανός οπλίτης κρατείται όμηρος μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Το ίδιο βράδυ αναλαμβάνει την ευθύνη η οργάνωση «Μέτωπο Απελευθέρωσης Βορείου Ηπείρου» (ΜΑΒΗ) με προκήρυξη στην Ελευθεροτυπία. Στις 6 Οκτωβρίου 1994 δημοσιεύεται νέα προκήρυξη του ΜΑΒΗ με φωτογραφία της σημαίας της οργάνωσης, των λαφύρων της και λεπτομέρειες για την ενέργεια. Στις 19 Μαρτίου 1995 συλλαμβάνονται 7 υπόπτοι σε νυχτερινό μπλόκο της ΕΛ.ΑΣ. στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Στα δυο τους οχήματα ανακαλύπτονται 6 Kalashnikov με 878 σφαίρες, 2 πιστόλια Tokarev με 42 σφαίρες, 1 ασύρματος, μαχαίρια, στρατιωτικές στολές, μάλλινες κουκούλες κ.λπ. Ακολουθούν άλλες δυο συλλήψεις υπόπτων και ανακαλύπτονται κρησφύγετα όπλων στην Καισαριανή και την Παλλήνη. Η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. ταυτοποιεί 8 από τα κατασχεθέντα με τα όπλα της φωτογραφίας που είχε στείλει το ΜΑΒΗ. Με απόφαση του Αρείου Πάγου, η εκδίκαση της υπόθεσης μεταφέρεται στην Αθήνα για λόγους εθνικής ασφαλείας. Η κατ’ έφεση δίκη γίνεται κεκλεισμένων των θυρών και το εφετείο μειώνει τις ποινές του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου.
Ο δημοσιογράφος στο βιβλίο του επικαλείται τις μαρτυρίες δύο στελεχών της οργάνωσης ΜΑΒΗ που ζουν σήμερα στην Ελλάδα και συμμετείχαν τόσο στην επίθεση εναντίον του αλβανικού στρατοπέδου της Επισκοπής, όσο και στην αποτυχημένη επιχείρηση στον Λόγγο, οπότε συνελήφθησαν σε ελληνικό έδαφος. Ο Τζίμας, που δημοσιεύει για πρώτη φορά πρακτικά της δίκης, θέτει το ερώτημα: Τι ήταν τελικά για την ελληνική δικαιοσύνη αυτοί οι άνθρωποι; Ηταν πράκτορες των αλβανικών μυστικών υπηρεσιών; Αν ναι, γιατί αφέθηκαν ελεύθεροι; Ηταν υπερπατριώτες προβοκάτορες; Αν ναι, γιατί τους χαρίστηκε η ελληνική πολιτεία την οποία ζημίωσαν;

http://www.strategyreport.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: