Featured Posts

17/12/10

Μεγάλη ενεργειακή συμφωνία ελληνικών εταιρειών στην Αίγυπτο


Οι εταιρείες VEGAS OIL & GAS S.A. του ομίλου Βαρδινογιάννη και τα ΕΛΠΕ συμφώνησαν για την από κοινού διεξαγωγή ερευνητικών εργασιών για την ανάπτυξη κοιτάσματος φυσικού αερίου στην περιοχή West Obayed με την εκτέλεση τουλάχιστον δύο γεωτρήσεων μέχρι τον Ιούνιο του 2012 συνολικής αξίας 26 εκατ. δολαρίων.
Η συγκεκριμένη περιοχή έκτασης 1841 τ. χλμ εντοπίζεται στην Δυτική Έρημο της Αιγύπτου όπου μετά από διενέργεια διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού το 2007, τα Ελληνικά Πετρέλαια απέκτησαν από την κρατική εταιρεία της Αιγύπτου αποκλειστικά δικαιώματα έρευνας και παραγωγής στην περιοχή με την υποχρέωση εκτέλεσης ερευνητικών εργασιών.
Με απόφαση των ΕΛΠΕ στα οποία ο όμιλος Λάτση μετέχει με ποσοστό 40%, μεταβιβάζεται μέρος των δικαιωμάτων της έρευνας και παραγωγής στην περιοχή West Obayed από τα ΕΛΠΕ στην ελληνική εταιρεία VEGAS OIL & GAS S.A. συμφερόντων της οικογένειας Βαρδή Βαρδινογιάννη. Οι δύο εταιρείες θα δημιουργήσουν κοινοπραξία (με σύνθεση VEGAS 70% - ΕΛΠΕ 30%), τη διαχείριση της οποίας θα αναλάβει η VEGAS.
Τα ΕΛΠΕ έχουν ήδη πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις, με την εκτέλεση σεισμικών καταγραφών και δύο γεωτρήσεων, με ενθαρρυντικά αποτελέσματα για την ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή, κυρίως φυσικό αέριο. Επισημαίνεται ότι η ελληνική εταιρεία VEGAS OIL & GAS S.A διαθέτει σημαντική εμπειρία από την μακροχρόνια παρουσία της στην Αίγυπτο όπου έχει ήδη συνεργαστεί με τις εταιρείες Shell και την Gaz de France, για την παραγωγή πετρελαίου.  
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: