- Του Αντώνη Φουρλή
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις αναλύσεις που κάνει η πολιτική ηγεσία διαπιστώνεται ότι, μετά την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα στα μέσα Μαΐου, η τουρκική πλευρά έδωσε θετικά δείγματα (σε ορισμένες περιπτώσεις και εμπράκτως) μόνο σε «ανώδυνους» τομείς, όπως η οικονομική συνεργασία, ο τουρισμός και οι συγκοινωνίες.
Ωστόσο, στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών όπου διεξάγονται συζητήσεις για το κεντρικό ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας η πρόοδος είναι από ελάχιστη έως μηδενική. Ταυτόχρονα, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι «το μισό καλοκαίρι πέρασε με τα τουρκικά ερευνητικά να συντηρούν την ένταση, καθώς το ''Πίρι Ρέις'' επιμένει να μπαινοβγαίνει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα νότια του Καστελόριζου, ενώ στον αέρα τις τελευταίες εβδομάδες σημειώθηκε αύξηση των πτήσεων τουρκικών μαχητικών.
Η Αγκυρα υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται για ασκήσεις αλλά για εκπαιδευτικές πτήσεις, αλλά αυτό μοιάζει με ανέκδοτο αφού τα μισά αεροσκάφη πετούν οπλισμένα. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, που ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη, δήλωσε ότι «εμείς δε θέλουμε να κάνουμε κάποια κίνηση η οποία θα συμβάλει ή θα δώσει τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε να οξύνει τα πράγματα και να υπάρξουν καταστάσεις οι οποίες δεν ωφελούν κανέναν. Αλλά, υπάρχουν βεβαίως όρια και για μας, υπάρχουν και όλα τα μέσα που χρειάζονται για να υπερασπιστούμε το καθένα από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου