Featured Posts

9/5/10

Τι θα λέγατε για λίγη "συλλογική ευθύνη";

Η λογική της "συλλογικής ευθύνης", δαιμονοποιήθηκε και τοποθετήθηκε στο περιθώριο της πολιτικής ορθότητας αλλά και του σύγχρονου πολιτικού λόγου πρίν από πολλές δεκαετίες. Στη δημοκρατία λένε ότι ο καθένας έχει την ευθύνη ατομικά. Καλό, μου αρέσει. Το τέλος της μεταπολίτευσης, είναι εδώ. Όπως και η νέα τάξη πραγμάτων. Το ΠΑΣΟΚ είναι επίσης εδώ. Και από αυτή την συνάντηση δεν θα μπορούσαν να λείψουν τα "φαντάσματα" από το παρελθόν. Αναφέρομαι στην επιστράτευση της "συλλογικής ευθύνης" για την διάσωση της χώρας από τα χρέη. Μια "επιστράτευση" στα πλαίσια του "εθνικού" αγώνα που κάνει το νεοταξικό ΠΑΣΟΚ. Το μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα έφτασε στο τέλος του, κάθε μορφής πολιτικό κόμμα, κοινοβουλευτικό και μη, έχει αποτύχει. Η οικονομία ξεπουλήθηκε σε ξένα κέντρα, χώρις οι πολιτικοί να καταφέρουν να κατευνάσουν τους πολίτες του κρατιδίου μας. Έτσι λοιπόν επιστρατεύτηκε το πολιτικό επιχείρημα του πατριωτισμού. Συγκεκριμένα αυτού που τελευταία αναφέρεται ως "νέος πατριωτισμός, όπως είπε και ο Γ. Παπανδρέου.

"Η οικονομική κρίση είναι ευθύνη όλων μας", "όλοι μαζί θα σώσουμε την Ελλάδα", "όλοι έχουμε ευθύνη", τα σλόγκαν των image makers και των communication managers των πολιτικών μας, που γρήγορα μέσα από τα ΜΜΕ μπαίνουν στη συνείδηση και το υποσυνείδητό μας. Στην Ελλάδα δεν γίνονται δημοψηφίσματα, άρα ο λαός δεν μπορεί να εκφραστεί άμεσα πάνω σε διάφορα ζητήματα. Οι πελατειακές σχέσεις και οι αμερικανικές πιέσεις καθορίζουν τις εκλογικές αναμετρήσεις, η καθημερινότητά μας τέλος πάντων μας επιβεβαιώνει την δύναμη που έχουμε να επέμβουμε στις πολιτικές αποφάσεις. Μια δύναμη ανύπαρκτη. Με λίγα λόγια οι ευθύνες μας ως αυτές των "πολιτών" δεν είναι και τόσες πολλές. Τώρα όμως το χρέος είναι 200 δις, άρα οι πολιτικοί πρέπει να αποβάλλουν από πάνω τους τις ευθύνες. Και βρέθηκε η λύση: Συλλογική ευθύνη. Ολοι φταίμε, όλοι πληρώνουμε.


Ε όχι! Εσείς μας φτάσατε ως εδώ. Εσείς ξεπουλάτε την ίδια μας την ζωή, εσείς λιώσατε τα όνειρά μας! Η "συλλογική μας ευθύνη" είναι ευθύνη κατασκευασμένη και χρησιμοποιείται σαν άλλοθι για τη συγκάλυψη της δικής σας ευθύνης και παράλληλα της δικής σας αδράνειας τόσα χρόνια.

Αυτόνομος λίθος
http://www.ediktyo.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: