ΣΕ ΠΟΛΥΕΤΗ δίνη μεγάλης ύφεσης, 4% ετησίως και έκρηξης χρέους, που θα συνοδεύονται από σκληρή λιτότητα και ανατροπές των κοινωνικών κεκτημένων, εισέρχεται επισήμως η Ελλάδα.
Αυτό προκύπτει από εκτιμήσεις «σοκ» ξένων οργανισμών για την πορεία της οικονομίας τα επόμενα χρόνια.
* Επίσημες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κάνουν λόγο για έκρηξη χρέους από το 124,9% το 2009 στο 141,5% του ΑΕΠ το 2015 και στο 134,4% του ΑΕΠ το 2020 ακόμη και αν ...... υιοθετηθούν πολιτικές λιτότητας και υπάρξει θετικός ρυθμός ανάπτυξης.
Μόνο στη συνέχεια αρχίζει να περιορίζεται, στο 93,1% του ΑΕΠ το 2030.
Τρία σενάρια
Αυτό είναι το «καλό» από τα τρία συνολικά σενάρια της ΕΚΤ για το ελληνικό χρέος. Με βάση το «κόκκινο» σενάριο, κατά το οποίο οι πολιτικές λιτότητας θα σταματήσουν, το 2030 το χρέος αγγίζει το 272,5% του ΑΕΠ.
Οι εκτιμήσεις του κοινοτικού οργάνου βασίζονται μάλιστα σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης και όπως επισημαίνεται θα είναι χειρότερες υπό συνθήκες ύφεσης που τώρα αναμένεται να γνωρίσει η Ελλάδα.
Στόχος της έρευνας είναι να καταγράφει πόσο μεγάλα προβλήματα βιωσιμότητας έχει κάθε κράτος και τι εύρους μεταρρυθμίσεις πρέπει να κάνει για να είναι βιώσιμο στο μέλλον.
Η Ελλάδα λαμβάνει την τελευταία θέση στην κατάταξη, καθώς είναι η μόνη χώρα που θα απέχει τόσο πολύ (έστω και το 2030) από το όριο για χρέος 60% του ΑΕΠ που θέτει η συνθήκη του Μάαστριχτ, όρος ο οποίος είχε τυπικά «παγώσει» τα τελευταία χρόνια.
* Ωστόσο οι υπουργοί Οικονομίας στο άτυπο συμβούλιο που ολοκληρώνεται σήμερα έβαλαν ξανά αυτόν τον όρο στο «τραπέζι» στο πλαίσιο της σκληρής δημοσιονομικής επιτήρησης. Δηλαδή, αν υπάρξει τελική συμφωνία τα κράτη πρέπει να λάβουν μέτρα ώστε να βρεθούν και να διατηρηθούν κάτω απ' αυτόν τον πήχη, μέτρα τα οποία για την Ελλάδα γίνεται φανερό ότι πρέπει να είναι πολλά αλλά και εξαιρετικά επώδυνα.
Οι εξελίξεις βρίσκουν την Ελλάδα στο μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα της νεότερης ιστορίας της. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εκτιμούν πλέον ότι η χώρα έχει εισέλθει για φέτος σε πολύ μεγάλη ύφεση, στο 4%, η οποία δεν θα υποχωρήσει το 2011. Αναμένεται εξ ίσου μεγάλο πρόβλημα τα επόμενα χρόνια λόγω μόνο των περιοριστικών μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί.
Η λήψη πρόσθετων μέτρων, από το 2011 και μετά, η οποία πλέον θεωρείται δεδομένη, δεν αποκλείεται να επιτείνει την κρίση. Σύμφωνα με πληροφορίες ανεπισήμως και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης συμφωνεί, αλλά επισήμως τηρεί πιο αισιόδοξη στάση.
Κοινοτικά στελέχη λένε ότι στο κείμενο των εξαμηνιαίων προβλέψεων για την πορεία του ελλείμματος, που θα ανακοινωθεί την προσεχή εβδομάδα, θα γίνεται εκτίμηση για ύφεση 2%-2,5% φέτος, ενώ πρόβλεψη για μείωση του ΑΕΠ κατά 3% περίπου αναμένεται να κάνει η Κομισιόν στις εαρινές εκτιμήσεις της που θα ανακοινωθούν στις 5 Μαΐου.
Οπως εξηγούν αρμόδια στελέχη, έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος που δύσκολα θα «σπάσει»: η μείωση του ΑΕΠ μοιραία θα περιορίζει την απόδοση των εισπρακτικών μέτρων και θα διατηρεί υψηλά το έλλειμμα και το χρέος, επιτείνοντας το πρόβλημα.
http://ksipnistere.blogspot.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου