Featured Posts

12/10/12

Έρχεται ολοκληρωτική "τουρκοποίηση" των ελληνικών καναλιών!


ImageΝέα «θύελλα» από τουρκικά σήριαλ αναμένεται να κατακλύσει τα ελληνικά κανάλια, καθώς η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες που στο παγκόσμιο τηλεοπτικό φεστιβάλ, «MIPCOM» που έγινε αυτές τις μέρες στις Κάννες της Γαλλίας, συγκαταλέγονταν στους καλύτερους πελάτες των τουρκικών τηλεοπτικών σειρών.
Οι εκπρόσωποι των ελληνικών καναλιών... συνωστίζονταν (τι σας θυμίζει αυτό;) , για να διαπραγματευτούν την αγορά καινούργιων τουρκικών τηλεοπτικών αθλιοτήτων για τα ελληνικά κανάλια.
Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, Radikal, με τον εντυπωσιακό τίτλο, «Bir gün herkes Tğrk dizisi izleyecek», δηλαδή, «Μια μέρα όλοι θα βλέπουν τουρκικές σειρές», στο παγκόσμιο φεστιβάλ παρουσίασης τηλεοπτικών σειρών, στις Κάννες της Κυανής Ακτής, οι εκπρόσωποι των ελληνικών καναλιών συνωστίζονταν ανάμεσα στους τηλεοπτικούς εκπροσώπους άλλων χωρών για την αγορά νέων τηλεοπτικών σειρών που θα προβληθούν προσεχώς στα ελληνικά κανάλια. Ενδεικτικό της μεγάλης τουρκικής τηλεοπτικής «επίθεσης», είναι ότι όλοι οι χώροι του φεστιβάλ είχαν γεμίσει από αφίσες που προπαγάνδιζαν και διαφήμιζαν τις νέες τουρκικές τηλεοπτικές σειρές.
Ήδη, όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα,
το ζήτημα της παραγωγής και εξαγωγής τουρκικών τηλεοπτικών σειρών έχει καταστεί στρατηγικός στόχος της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Σύμφωνα με την Radikal, προλειάνει το έδαφος για την άσκηση νεοοθωμανικής προπαγάνδας, ενώ αποφέρει στην Τουρκία εκατομμύρια συνάλλαγμα για την τουρκική οικονομία. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε στις Κάννες, το μέλος της διοικούσας επιτροπής του Εμπορικού Επιμελητήριου Κωνσταντινούπολης, İsrafil Kuralay, ο στόχος για φέτος είναι η εξαγωγή τηλεοπτικών σειρών να αποφέρει στην Τουρκία 100 εκατομμύρια δολάρια.
Εντύπωση πάντως προκαλεί σε όλη αυτή την τουρκική τηλεοπτική «επέλαση», ότι καμία χώρα της δυτικής Ευρώπης, όπως Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Αγγλία και σκανδιναβικές χώρες, όπου σημειωτέον ζει και εργάζεται ο κύριος όγκος των Τούρκων της Ευρώπης, δεν έχουν προβάλλει μέχρι σήμερα καμία τουρκική τηλεοπτική σειρά, ενώ κανένας εκπρόσωπος των χωρών αυτών δεν ενδιαφέρθηκε να κλίσει για την νέα τηλεοπτική σεζόν κάποια τουρκική σαπουνόπερα.
Αντίθετα η τουρκικές τηλεοπτικές εξαγωγές έχουν κάνει «θραύση» στις μουσουλμανικές χώρες της Ασίας, από την Σαουδική Αραβία μέχρι την Ινδονησία και την Μαλαισία, στην Αφρική, ενώ έχουν κάνει μεγάλη πρόοδο και σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης όπου το βιοτικό επίπεδο είναι πολύ χαμηλό, όπως Βουλγαρία, Ρουμανία Ουκρανία και φυσικά και Ελλάδα, που αποδεικνύετε ένας από τους καλύτερους πελάτες της τουρκικής τηλεοπτικής «αποβλάκωσης».
Ενδεικτικό της μεγάλης τουρκικής τηλεοπτικής «επέλασης» είναι ότι οι αντιπρόσωποι των τουρκικών καναλιών, όπως των KanalD, SHOWTV, ATV, Startv, καθώς και του κρατικού καναλιού TRT, «έτριβαν» τα χέρια τους από τις παραγγελίες που είχαν από τα ξένα κανάλια για τις τηλεοπτικές σειρές τους. Μάλιστα έφτασαν στο σημείο να ισχυριστούν ότι οι φιλοδοξίες τους είναι η Τουρκία να καταστεί πρώτη τηλεοπτική δύναμη παγκοσμίως. Ανακοίνωσαν δε ότι από φέτος οι τουρκικές τηλεοπτικές σειρές θα προβάλλονται και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως Βραζιλία και Αργεντινή, οι οποίες όπως είναι γνωστό τα προηγούμενα χρόνια ήταν οι κύριοι εξαγωγείς τηλεοπτικών σήριαλ, (οι γνωστές λατινικές σαπουνόπερες) παγκοσμίως, ακόμα και στην Τουρκία.
Εμείς λοιπόν εδώ στο «Ελλαδιστάν», θα περιμένουμε προσεχώς χάριν των Τουρκολάγνων καναλαρχών μας να «απολάψουμε» τις νέες τουρκικές τηλεοπτικές σειρές αποβλάκωσης και ραγιαδοποίησης των Νεοελλήνων. Ίσως έτσι να ξαναμάθουμε την ιστορία μας, «αλά τούρκα» και το κυριότερο, να ξεπεράσουμε τα «τραύματα» της οικονομικής μας κρίσης, χάριν της «τουρκικής τηλεοπτικής και ψυχολογικής ευσπλαχνίας», όπως άλλωστε υποστήριξαν πριν από καιρό στην Άγκυρα.
[Του Νίκου Χειλαδάκη, συγγραφέα-τουρκολόγου από olympia.gr]
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: