Featured Posts

13/6/10

ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ ΚΑΙ ΕΒΡΑΙΟΙ

Από τους μεγαλύτερους Ρώσους συγγραφείς ο Ντοστογιέφσκι (1821-1881). Ένα από τα καλύτερα μα λιγότερο γνωστά (και συχνά λογοκριμένο) βιβλίο του, το "Ημερολόγιο ενός συγγραφέα", όπου λαμβάνει θέση απέναντι στα μεγάλα προβλήματα της εποχής του και μεταξύ αυτών στο πρόβλημα του σιωνισμού. Την εποχή εκείνη ζούσαν στην Ρωσία 3 εκατομμύρια περίπου εβραίοι, που προήρχοντο κυρίως από αυτούς που είχαν διωχθεί από την Δυτική και Κεντρική Ευρώπη κατά τον Μεσαίωνα, και από τους Χαζάρους, μία ...

ασιατική φυλή που είχε ασπασθεί τον Ιουδαϊσμό. Σχετικά με τους εβραίους, λοιπόν, στο έργο του το "Ημερολόγιο ενός συγγραφέα", εκδοθέν το 1877, γράφει ο Ντοστογιέφσκι:

"Γνωρίζω ότι σ' ολόκληρο τον κόσμο δεν υπάρχει άλλος λαός που να παραπονείται τόσο πολύ για την μοίρα του, αδιάκοπα, σε κάθε του λέξη, σε κάθε του βήμα, για τις ταπεινώσεις τους και για τα μαρτύριά τους. Θα έλεγε κανείς ότι δεν είναι αυτοί οι ίδιοι που βασιλεύουν στην Ευρώπη, αυτοί που διευθύνουν το εμπόριο και τις πολιτικές υποθέσεις των χωρών." Ο Ντοστογιέφσκι αναρωτιέται τι θα γινόταν αν αποκτούσαν μεγαλύτερη δύναμη οι εβραίοι.


Ο συγγραφέας που βρέθηκε τόσο κοντά στους εβραίους και στην συμπεριφορά τους απέναντι στους Ρώσους, τόσο σαν παιδί στο κτήμα του πατέρα του, όπου τους έβλεπε να εκμεταλλεύονται τους αγρότες, όσο και αργότερα στην Σιβηρία, όπου είδε την συμπεριφορά τους απέναντι στους άλλους συγκρατούμενους τους, αναρωτιέται τι θα γινόταν αν αποκτούσαν μεγαλύτερη δύναμη στην χώρα του:
"Ας σκεφθούμε πώς θα ήταν η κατάσταση αν στη Ρωσία δεν υπήρχαν 3 εκ. εβραίοι αλλά 8 εκ. εβραίοι και 3 εκ. Ρώσοι. Τι θα τους έκαναν και πώς θα τους συμπεριφερόντουσαν; Θα τους επέτρεπαν να αποκτήσουν ίσα δικαιώματα; Μήπως δεν θα τους μεταχειρίζονταν σαν δούλους; Και ακόμη χειρότερα: Μήπως δεν θα τους εξόντωναν όλους; Δεν θα τους σκότωναν μέχρι τον τελευταίο, σε σημείο ολοκληρωτικής εξόντωσης, όπως έχουν συνηθίσει να κάνουν σε άλλους λαούς στα αρχαία χρόνια κατά την διάρκεια της ιστορίας τους;"


hellraiser


http://ksipnistere.blogspot.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια: