Featured Posts

16/4/10

Η διγλωσσία και η επιθετικότητα της FYROM



Του Διαμαντή Μπασαντή
Φίλος πολιτικός μου περιέγραψε πρόσφατη προσωπική συνάντηση του με τον κ. Μιλοσόσκι (υπουργό εξωτερικών της ΠΔΓΜ) στις Βρυξέλες. Στη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Μιλοσόσκι παραδέχτηκε πως η Ελλάδα είναι η μόνη γειτονική χώρα στην οποία προσβλέπουν μιας και οι Βούλγαροι θέλουν να προσαρτήσουν το μεγαλύτερο μέρος της ΠΔΓΜ, οι Αλβανοί θέλουν να προσαρτηθούν στο Κόσοβο και οι Σέρβοι καλοβλέπουν μια επιστροφή τους (κάποια μέρα) στο Σκοπιανό κρατίδιο. Και μόνο οι Έλληνες δεν διεκδικούν τίποτα ενώ μπορούν να βοηθήσουν άμεσα και πρακτικά την FYROM. «Είστε η μόνη μας ελπίδα κατέληξε»…
Διαβάζοντας το μεσημέρι (14/4/10) στις εφημερίδες τις δηλώσεις του προέδρου της FYROM κ. Ιβάνοφ είδα την επιθετικότητα και την παρεμβατικότητα με την οποία η εθνικιστική ηγεσία της γειτονικής χώρας μιλά και απειλεί την Ελλάδα.
Ξαναμιλώντας με τον Έλληνα πολιτικό του σχολίασα τη διαφορά. Και μου απάντησε:
- Βλέπεις είναι άλλο να μιλάς σαν άτομο και άλλο σαν χώρα. Ως άνθρωποι λένε ότι θα έλεγε κάποιος κατ’ ιδίαν σε έναν άλλο. Ως χώρα μιλάνε χωρίς ευελιξία σε μια γλώσσα που απευθύνεται διαφορετικά στο σύνολο».
- Κι εσείς οι Έλληνες πολιτικοί τον ρώτησα γιατί δεν μιλάτε έτσι;
- Άκουσε να δεις, απάντησε. Ο Σαμαράς έχει σαφώς οριοθετηθεί στο Σκοπιανό. Δεν έχει λόγο να μιλήσει για ένα θέμα που είναι καθαρός. Μένει η Αριστερά και η κυβέρνηση. Η Αριστερά έχει κάνει κάποια βήματα. Μερικά μάλιστα σημαντικά. Και η κυβέρνηση έχει τελευταία ξεκαθαρίσει την άποψη της..
- Μα γιατί δεν γινόσαστε κι εσείς πιο επιθετικοί και παρεμβατικοί για να καταλάβουν κι αυτοί πως ξέρετε να μιλάτε μια άλλη γλώσσα… Γιατί π.χ. δεν τους λέτε πως δεν δικαιούνται να ομιλούν τόσο εύκολα για το ανθρώπινα δικαιώματα αυτοί που υποστήριξαν κάθε ολοκληρωτισμό. Να τους πείτε ευθαρσώς πως κάποιοι από αυτούς συνεργάστηκαν στο όνομα του εθνικισμού τους ακόμα και με τους Ναζί. Και πως στο όνομα του εθνικισμού τους υπήρξαν πειθήνια όργανα της Κομιντέρν και της Κομιφόρμ. Να θυμίσετε στον κ. Ιβάνοφ πως αυτοί αναμείχθηκαν στον ελληνικό εμφύλιο, ενώ εμείς ποτέ δεν αναμειχθήκαμε στον δικό τους εμφύλιο. Πως αυτοί διεκδίκησαν ελληνικά εδάφη, ενώ εμείς δεν αναμειχθήκαμε και δεν υποστηρίξαμε την αλβανική πλευρά που σε τελευταία ανάλυση είχε δίκιο. Να τους πείτε να κάνουν ως κοινωνία και ως κράτος πρώτα την αυτοκριτική τους πριν κρίνουν τους άλλους. Θυμίστε τους σε επίσημες δηλώσεις και μερικά από τα εγκλήματα στα οποία συνεργάστηκαν ως κομμουνιστές. Μιλήστε τους δημοσίως για τα δίκαια των Αλβανών και της αλβανικής μειοψηφίας. Δεν μπορεί να μιλάνε για το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού αυτοί που προσπάθησαν να ξεπετάξουν το 30%-35% του πληθυσμού τους και μετά βίας επιτρέπουν την ύπαρξη του σήμερα.. Και τέλος θυμίστε τους πως δεν μας ενδιαφέρει αν τους αναγνωρίσουν 200 κράτη ή και όλοι οι πλανήτες του ηλιακού συστήματος. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να τους αναγνωρίσει χωρίς ένα σύνθετο όνομα για όλες τις χρήσεις. Πάει και τελείωσε. Μπορεί να υποθηκεύσουμε την οικονομία μας, αλλά δεν θα δεχτούμε τον αλυτρωτισμό τους… Πέστε τους πως πρέπει να συμβιβαστούν στο μέσο του δρόμου ή αλλιώς θα επανεξετάσουμε ακόμα και τη σημερινή μας θέση… Δώστε τους να καταλάβουν πως σε κάθε ακραία και επιθετική δήλωση θα έχουν και μια ανάλογη απάντηση. Δεν μπορούν κατ’ ιδίαν να λένε κάποιες αλήθειες και δημοσίως να κάνουν λεονταρισμούς…
- Έχεις δίκιο, απάντησε. Γράψε τα. Μάλλον ως πολιτικοί πρέπει να το ξανασκεφτούμε κι εμείς από την αρχή το θέμα…
Και τα έγραψα. Μπας και τα διαβάσει κανένας πολιτικός ή κανένας κυβερνητικός παράγοντας…


http://www.antinews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: