Featured Posts

11/4/10

Eπικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας πρώην διοικητής της ΕΥΠ


Veto, 11/04/2009

Σχετικό δημοσίευμα: 
 

Τουρκικό παραλήρημα για τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ

Υστερία στον τουρκικό Τύπο με διαρροές και δημοσιεύματα σχετικά με τον αντιπρόεδρο της Αlpha Βank πρέσβη Παύλο Αποστολίδη προκάλεσε το μπλόκο στην εξαγορά της τουρκικής Αlternatif Βank από την ελληνική Αlpha Βank. Το τουρκικό βέτο- καθ΄ υπαγόρευσιν της ΜΙΤ, των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών- θεωρείται ως ένδειξη ανάμειξης του «βαθέος κράτους» στην τουρκική Οικονομία. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, αιτία του βέτο εκ μέρους του Συμβουλίου δεν είναι απλώς ότι ο κ. Αποστολίδης χρημάτισε διοικητής της ΕΥΠ- και ως εκ τούτου θεωρείται πράκτορας για την τουρκική πλευρά. Αλλά, επιπλέον, ότι στην υπόθεση Οτζαλάν- όταν δεν ήταν διοικητής της ΕΥΠ- εξασφάλισε θεώρηση για τις τρεις γυναίκες του ΡΚΚ στην Κένυα, την Ντιλάν, τη Μελίσσα και τη Νουτσιγιάν, και τις μετέφερε στην Αθήνα!
Σημειώνεται ότι ο κ. Αποστολίδης είχε τοποθετηθεί στη θέση του διοικητή της ΕΥΠ αμέσως μετά τη σύλληψη του Οτζαλάν, με βασικό στόχο τη διαχείριση της υπόθεσης με τρόπο τέτοιο ώστε να μη θιγούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επιπλέον, σύμφωνα με τα ίδια τουρκικά δημοσιεύματα, η Αlpha φέρεται να έχει στα υποκαταστήματά της στον «ελληνοκυπριακό τομέα» τα χρήματα που συγκεντρώνει το ΡΚΚ από δωρεές! Ορισμένα έντυπα υποστηρίζουν ακόμη ότι ο πρέσβης κ. Αποστολίδης, ως διπλωμάτης, αποκαλούσε σε έγγραφό του προς το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών το ΡΚΚ «φιλική και συμμαχική οργάνωση»!
Στην τουρκική νομοθεσία για τις τράπεζες υπάρχει το περιβόητο «άρθρο 8» το οποίο εξετάζει «εθνικές παραμέτρους». Διατύπωση η οποία μπορεί να περιλαμβάνει όλα τα μη οικονομικά κριτήρια. Το Συμβούλιο έχει παραδεχθεί επισήμως ότι στο άρθρο 8 στηρίχθηκε η απόρριψη της εξαγοράς, αλλά δεν έδωσε επισήμως λεπτομέρειες- υπήρξαν μόνον διαρροές. Για το βέτο που υποκινήθηκε από τη ΜΙΤ, ρωτήθηκε και ο Ερντογάν, αλλά ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν έλαβε καμιά θέση.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: