Featured Posts

22/12/12

ΑΝΑΛΥΣΗ NOMURA Το περίπλοκο πολιτικό παζλ της Ελλάδας

 
Το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις και η ασταθής κυβερνητική πλειοψηφία δεν υποδηλώνουν ούτε αυξημένη πιθανότητα πρόωρων εκλογών το 2013, ούτε εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε αναβίωση του grexit, εκτιμούν οι αναλυτές της Nomura International, σε έκθεσή τους με ημερομηνία 19 Δεκεμβρίου 2012.
Το πολιτικό παζλ στην Ελλάδα έχει γίνει εξαιρετικά περίπλοκο, αναφέρουν οι Δημήτρης Δρακόπουλος και Λευτέρης Φαρμάκης, οι οποίοι υπογράφουν την έκθεση, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι το 2013 θα αποτελέσει ένα καθοριστικό μεταβατικό έτος, καθώς το ελληνικό πολιτικό σκηνικό εισέρχεται σε μία νέα φάση. Σε αυτή τη νέα φάση, ο πιο κατάλληλος τρόπος αναλυτικής προσέγγισης των πραγμάτων είναι η συνεχής επαναξιολόγηση των δυναμικών που αναπτύσσονται στο σύστημα, καθώς οι διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα υπόκεινται σε συνεχείς αλλαγές.

Παρά το γεγονός ότι η κυβερνητική συμμαχία έχει ήδη δει τη συνοχή της να δοκιμάζεται, αναφέρουν οι αναλυτές της Nomura, οι προοπτικές για το 2013 δεν είναι και τόσο δυσοίωνες. Όπως εξηγούν, οι δύο μικρότεροι της κυβερνητικής συμμαχίας, το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Αριστερά, δεν έχουν κάποιο εμφανές κίνητρο ώστε να προκαλέσουν εκλογές, όσο οι δημοσκοπικές τους επιδόσεις είναι κακές, ενώ το «κύμα» των διαφωνούντων βουλευτών μπορεί να ανασχεθεί, καθώς οι ενέργειες στις οποίες αναμένεται να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση το 2013 δεν είναι τόσο «απαιτητικές» όσο τα δύο νομοσχέδια που «πέρασαν» από τη Βουλή το Νοέμβριο.
Επιπλέον, το 2013 είναι το πρώτο έτος κατά το οποίο η Ελλάδα ενδέχεται να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους και να ευθυγραμμιστεί με τις επίσημες μακροοικονομικές προβλέψεις. Επιπλέον, μία πιθανή αλλαγή του εκλογικού νόμου προς ένα πιο αναλογικό σύστημα μπορεί να επιμηκύνει το χρονικό διάστημα των πολιτικών διεργασιών που θα οδηγήσουν σε νέες εκλογές.
Κατά συνέπεια, μία εκλογική αναμέτρηση εντός του 2013 δεν αποτελεί κεντρικό σενάριο για τη Νomura, σχολιάζουν οι δύο αναλυτές, προσθέτοντας ωστόσο ότι βλέπουν «πολύ υψηλή πιθανότητα» εκλογών στο διάστημα μεταξύ Ιουνίου 2014 και Φεβρουαρίου 2015. Ως πιθανούς καταλύτες προς αυτή την κατεύθυνση προσδιορίζουν ένα ενδεχόμενο κακό αποτέλεσμα για την τρικομματική κυβέρνηση στις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2014 ή την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας το Φεβρουάριο του 2015.
Παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις να διατηρεί προβάδισμα 3%-4% έναντι της Νέας Δημοκρατίας, μία εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές δεν μπορεί να θεωρείται ούτε δεδομένη, ούτε ότι ισοδυναμεί με αναβίωση του κινδύνου εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Η απουσία προφανών συνεργασιών για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, σε συνδυασμό με ένα πιο αναλογικό εκλογικό σύστημα, περιορίζουν σημαντικά τις πιθανότητες να κυριαρχήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική ατζέντα. Επιπλέον, υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να μετασχηματιστεί σε ένα κόμμα με λιγότερο ακραίες θέσεις.
Με τα δεδομένα αυτά, μεταξύ άλλων, οι αναλυτές της Nomura συμπεραίνουν ότι η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δεν βρίσκεται πια στην περιοχή 50%+, αλλά πιθανότητα έχει υποχωρήσει χαμηλότερα του 20% και αναμένεται να διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα τόσο το 2013, όσο και σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
[Πηγή capital.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια: