Featured Posts

30/11/12

Πατριώτες δίχως ταμπέλες και αδικίες


Ως "πατριωτικό καθήκον" χαρακτήρισε την επαναγορά ομολόγων ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας. Τω όντι, αλλά οι πατριώτες βρίσκονται σε διαφορετική πλευρά και όσοι από τους ομολογιούχους άκουσαν τα λόγια του θα μειδίασαν ελαφρώς.
Ένας καπετάνιος λ. χ που έκλαιγε στην Τράπεζα της Ελλάδος όταν ανακοινώθηκε το «κούρεμα» του PSI ήταν πατριώτης διότι είχε δανείσει τις οικονομίες ζωής στο κράτος αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα – δίχως μάλιστα να κάνει συναλλαγές ( trading ).
Με επίκληση του πατριωτισμού, στο πόλεμο του 1940, το αμερικανικό δημόσιο είχε κυκλοφορήσει τις περίφημες αφίσες για τα War Βonds ζητώντας από τους πολίτες που δεν πολεμούσαν προκειμένου να συμβάλλουν στην προσπάθεια.
Ας επιστρέψουμε, όμως, στους σημερινούς ιδιώτες. Πολύ φοβούμαστε ότι, δεν θα βρεθούν πολλοί Έλληνες ιδιώτες να δώσουν τα ομόλογα και αναφερόμαστε σ αυτούς που αγόρασαν πρόσφατα στα χαμηλά. Αν επιτύχει η δημόσια πρόταση, το χρέος γίνεται πιο βιώσιμο και οι τιμές θα ανέβουν.
Υπό αυτή την έννοια, έχει νόημα η επίκληση του πατριωτικού καθήκοντος. Εν μέσω τέτοιας κρίσης, κάποιοι συμπολίτες μας έχουν αγοράσει σε χαμηλές τιμές και θα κερδίσουν – σίγουρα- με την επαναγορά. Το ελληνικό δημόσιο θα μπορούσε να δώσει και μελλοντικά κίνητρα για να συγκεντρώσει στα σίγουρα αυτή την κατηγορία ομολογιούχων. Όμως, η επίκληση του πατριωτισμού πρέπει να συνοδευθεί από κινήσεις που θα αποκαταστήσουν τις αδικίες.

Οι χιλιάδες ομολογιούχοι μπορούν να λάβουν αντί της περιουσίας που έδωσαν ακίνητα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία. Οι συνταξιούχοι που πένονται πρέπει να λάβουν ένα πρόσθετο βοήθημα – ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που εφαρμόζει αυτή την περίοδο η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών συστημάτων με το επίδομα πετρελαίου.
Την ίδια στιγμή , σε κάποιους επίσης εύποροι συμπολίτες μας που διαθέτουν αποδεδειγμένα υψηλά ετήσια εισοδήματα δεν θα πρέπει να τους χορηγείται σύνταξη ή βοήθημα. Είναι αδικία και πρόκληση ένας πολίτης με εισοδήματα να λαμβάνει λ.χ επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ή μια υψηλή σύνταξη. Αν για οποιαδήποτε λόγο χαθούν τα εισοδήματα τότε ας επιστρέφονται πίσω οι συντάξεις. Όλα τα παραπάνω εντάσσονται στην κατηγορία των πατριωτικών καθηκόντων. Πατριωτικά καθήκοντα δίχως ταμπέλες είτε της ακροδεξιάς, είτε της ακροαριστεράς.
Άλλωστε, αν δώσει πίσω την σύνταξη ένας που έχει εισοδήματα πάνω από 100 χιλ. τον χρόνο είναι αριστερός ή δεξιός ; Ευεργέτης εύπορος, χαρακτηρίζεται κατά την ταπεινή μας άποψη.     
[Του Δημ. Παφίλα από protothema.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια: