Featured Posts

25/5/12

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗPublic Issue για τον ΣΚΑΙ (ΝΕΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ...ΛΕΜΕ ΕΜΕΙΣ!)


Εκτίμηση εκλογικής επιρροής κομμάτωνΕκτίμηση εκλογικής επιρροής κομμάτων


Τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτη δύναμη στην πρόθεση ψήφου, αλλά τη ΝΔ πρώτη δύναμη στην παράσταση νίκης, καταδεικνύει το Βαρόμετρο της Public Issue για τον ΣΚΑΪ και την Καθημερινή, το οποίο διενεργήθηκε την περίοδο 18-23/5/2012.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Βαρόμετρου, η Βουλή που θα προκύψει θα είναι οριακά οκτακομματική, ενώ στο ερώτημα ευρώ ή δραχμή, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται υπέρ του ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου πρώτος έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 30% και ακολουθεί η ΝΔ με 26%. Το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει 15,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 8%, η ΔΗΜΑΡ 6,5%, το ΚΚΕ 5%, η Χρυσή Αυγή 4%, ενώ οριακά μπαίνει στη Βουλή η συνεργασία Δημιουργία Ξανά – Δράση, που φαίνεται να λαμβάνει το απαιτούμενο 3%.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο Βαρόμετρο (15-17/5/12) στην πρόθεση ψήφου τα ποσοστά της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυξημένα κατά 2% και του ΠΑΣΟΚ κατά 0,5%. Αμετάβλητα είναι τα ποσοστά των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του ΚΚΕ. Πτώση 0,5% εμφανίζουν οι ΔΗΜΑΡ και Χρυσή Αυγή.

Ωστόσο, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται πρώτος στην πρόθεση ψήφου, στην παράσταση νίκης, η πλειοψηφία, δηλαδή το 54%, θεωρεί ότι πρώτο κόμμα θα έρθει η ΝΔ (42% στο προηγούμενο Βαρόμετρο). Ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 35%, ενώ στο προηγούμενο Βαρόμετρο τα ποσοστά του στην αντίστοιχη ερώτηση ήταν 45%.

Επιπρόσθετα, σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες (47%) θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δεύτερο κόμμα, έναντι ποσοστού 31% στο προηγούμενο Βαρόμετρο. Για το 33% δεύτερη θα είναι η ΝΔ, έναν 39% στο προηγούμενο Βαρόμετρο.

Τις περισσότερες θετικές γνώμες στην ερώτηση «ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός» λαμβάνει ο Αλέξης Τσίπρας με 24%. Ακολουθούν ο Αντώνης Σαμαράς με 19% και ο Ευάγγελος Βενιζέλος με 17%. Τέταρτος έρχεται με 16% ο... κανένας και έπονται οι κύριοι Κουβέλης 11%, Καμμένος 7%, Παπαρήγα και Μιχαλολιάκος με 2% αμφότεροι.

Σε σχέση με το προηγούμενο Βαρόμετρο (15-17/5/2012) τα ποσοστά του κ. Τσίπρα είναι αυξημένα κατά 5%. Κατά 2% είναι αυξημένα τα ποσοστά του κ. Σαμαρά, κατά 1% του κ. Βνιζέλου ενώ ο κ. Κουβέλης εμφανίζει πτώση 4%.

Πάντως, ο Φώτης Κουβέλης έρχεται πρώτος σε δημοτικότητα πολιτικός αρχηγός με 64% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 49%. Έπονται ο Πάνος Καμμένος με 39% και ο Αντώνης Σαμαράς με 36%. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος λαμβάνει το 34%, η Αλέκα Παπαρήγα το 19% και ο Νίκος Μιχαλολιάκος έρχεται τελευταίος με 13%.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο Βαρόμετρο κατά τρεις μονάδες έχουν ανέβει τα ποσοστά του κ. Τσίπρα και κατά μία τα ποσοστά των κυρίων Βενιζέλου, Καμμένου και Κουβέλη. Αμετάβλητα παραμένουν τα ποσοστά των υπολοίπων.

Αναφορικά με τη δημοτικότητα των πολιτικών κομμάτων, τις περισσότερες θετικές ψήφους λαμβάνει η Δημοκρατική Αριστερά, με 53% και ακλουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 48%. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες παίρνουν 42% και η ΝΔ 37%. Το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει 26%, το ΚΚΕ 18% και τελευταία έρχεται η Χρυσή Αυγή με 14%.

Σε σύγκριση με την προηγούμενο Βαρόμετρο, τη μεγαλύτερη άνοδο εμφανίζουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (+3%) και τη μεγαλύτερη πτώση η ΔΗΜΑΡ (-5%).

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, 54%, θέλει κυβερνήσεις συνεργασίας, το 26% θα επιθυμούσαν αυτοδύναμες κυβερνήσεις και το 12% οικουμενική. Κυβέρνηση τεχνοκρατών επιθυμεί μόλις το 1%.

Από το 26% που θέλει αυτοδύναμη κυβέρνηση, το 11% θέλει αυτοδύναμη ΝΔ και το ίδιο ακριβώς ποσοστό θέλει αυτοδύναμο ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις το 1% θέλει αυτοδύναμο ΠΑΣΟΚ.

Από το 54% που θέλει κυβέρνηση συνεργασίας, το 22% επιθυμεί κυβέρνηση κομμάτων αριστεράς και μόλις το 4% θέλει συνεργασία δεξιών κομμάτων. Το 13% θα επιθυμούσε τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ – ΝΔ. Το 6% θα ήθελε έναν ευρύτερο συνασπισμό με βάση τα δύο μεγάλα κόμματα και το 5% θα ήθελε μία κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΞ.ΕΛΛΗΝΩΝ.

Κατά του νέου μνημονίου τάσσεται το 62% των πολιτών και υπέρ το 28%. Από τους ψηφοφόρους των κομμάτων, περισσότερο υπέρ στο νέο μνημόνιο(62%) τάσσονται οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και ακολουθούν της ΝΔ με 51%. Τα χαμηλότερα ποσοστά παρουσιάζουν οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ 3% και του ΣΥΡΙΖΑ 6%.

Στο προηγούμενο Βαρόμετρο κατά του νέου μνημονίου ήταν το 64% και υπέρ το 26%.

Στο ερώτημα «Εάν γινόταν σήμερα στην Ελλάδα δημοψήφισμα για το Ευρώ, εσείς προσωπικά τι θα ψηφίζατε», υπέρ απάντησε το 85% και κατά το 12%. Στο προηγούμενο Βαρόμετρο υπέρ ήταν το 83% και κατά το 15%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: