Featured Posts

29/5/12

ΕΥΠ η Εθνική μας Υπηρεσία υπολειτουργεί ...Με ευθύνη των Πολιτικών



''Είμαστε οι μόνοι που καταφέραμε να την διαλύσουμε και αυτήν ...Οι Πολιτικοί όπου μπήκαν τα κάνανε σαν τα μούτρα τους !  ''
Η ΕΥΠ υπολειτουργούσε επί χρόνια, με ευθύνη πολιτικών
Πώς και γιατί έμεινε χωρίς «κοριούς»  μια υπηρεσία πληροφοριών ...Η ΕΥΠ
Οι πιέσεις από την εταιρεία που προμήθευσε το σύστημα και η διαρροή ευαίσθητων πληροφοριών



Η ιστορία που ακολουθεί δεν είναι σημερινή, αλλά -πέρα από κλαυσίγελο- αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της πολιτικής ανικανότητας (αν και η χρόνια ανικανότητα μεταφράζεται ως "στοχευμένη") του πρώην υπουργείου Δημόσιας Τάξης (σημερινού υπουργείου Προστασίας του Πολίτη).

Η επικινδυνότητα, λοιπόν, των λανθασμένων χειρισμών, των πράξεων και ενεργειών της πολιτικής ηγεσίας του συγκεκριμένου υπουργείου, εξέθεσε επί σειρά ετών την χώρα, επειδή δεν ήταν δυνατόν να λειτουργήσει επαρκώς το ηλεκτρονικό σύστημα συγκέντρωσης πληροφοριών, στις οποίες βασίζεται η εσωτερική (αλλά και η εξωτερική) ασφάλεια οποιασδήποτε χώρας. Η παρατεταμένη πολιτική υπολειτουργία και αδράνεια, είχαν ως αποτέλεσμα την υπολειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ενώ υπάρχουν υποψίες και αποχρώσες ενδείξεις για την υποκλοπή ευαίσθητων πληροφοριών της Ελλάδας.

Το κείμενο που ακολουθεί (το οποίο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Το Βήμα") αποτελεί ίσως την κορυφή του παγόβουνου, στον ευαίσθητο τομέα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Ίσως, η επόμενη κυβέρνηση

αποφασίσει -επιτέλους- να θέσει σε λειτουργία άλλα συστήματα (τα οποία έχουν αγορασθεί αλλά για "παράξενους" λόγους δεν λειτούργησαν ποτέ, όπως π.χ. το δορυφορικό - γεωγραφικό σύστημα επιτήρησης των συνόρων του οποίου η λειτουργία "ακυρώθηκε" επειδή είχε ρωσικό λογισμικό...) και να επαναφέρει σε άψογη λειτουργία την ΕΥΠ, μία άκρως ευαίσθητη κρατική υπηρεσία, η οποία πρέπει να λειτουργεί με το καλύτερο δυνατό προσωπικό (και όχι με κομματικούς εγκάθετους) και τον καλύτερο μηχανολογικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, προκειμένου να πληρεί στο έπακρο το σοβαρότατο έργο που η πολιτεία της έχει αναθέσει.



Εκτός από το σκάνδαλο των υποκλοπών, από καταθέσεις πρώην υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΥΠ προέκυψε και ένα «σκάνδαλο κατασκοπείας» σε βάρος των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών. Οι αναφορές μιλούν για διαρροή, μέσω ισραηλινής εταιρείας, στοιχείων και πληροφοριών από το σύστημα υποκλοπών που χρησιμοποιούσε η ΕΥΠ από τις αρχές της δεκαετίας του '90 έως και το 2007. Στελέχη της ΕΥΠ αποκαλύπτουν στις καταθέσεις τους ύποπτες, όπως τις χαρακτηρίζουν, πιέσεις από τους χειριστές του συστήματος, οι οποίοι ανάγκασαν τελικά τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες να μείνουν για τρία χρόνια χωρίς κανένα τεχνικό σύστημα υποστήριξης των ερευνών τους.
Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται με αφορμή την έρευνα σχετικά με την προμήθεια το 2007 ενός γερμανικού συστήματος παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων και Ιnternet κόστους περίπου 3,8 εκατ. ευρώ, όπως και του αντιστοίχου που προμηθεύτηκε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Ο έλληνας αντιπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας έχει προφυλακιστεί με την κατηγορία της απάτης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και του «ξεπλύματος» μαύρου χρήματος. Οι δικαστικοί λειτουργοί απέδωσαν στον έλληνα επιχειρηματία ότι «χρησιμοποίησε την κυπριακή εταιρεία LIS με πρόσχημα την αναβάθμιση λογισμικού του συστήματος υποκλοπών, στόχος του όμως ήταν να "αποκρύψει" τη διαδρομή των χρημάτων από την πώληση του συστήματος και να αυξήσει το κόστος του».
Στο πλαίσιο αυτής της υπόθεσης κατέθεσαν στις 5 Απριλίου 2012 στην ανακρίτρια κυρία Σοφία Φουρλάρη δύο πρώην υποδιοικητές της ΕΥΠ οι οποίοι ανέφεραν ότι «τα προηγούμενα χρόνια είχαμε κάποια θέματα διαρροών από ισραηλινή εταιρεία, η οποία μάλιστα μας είχε "κλειδώσει" το σύστημα επισυνδέσεων που μας είχε προμηθεύσει».
Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στην πορεία της έρευνας, τη δεκαετία του 1990 η ΕΥΠ είχε προμηθευτεί αντί περίπου 1 εκατ. ευρώ από ισραηλινή εταιρεία ένα μεγάλο σύστημα παρακολούθησης 500 σταθερών τηλεφώνων για υποθέσεις κατασκοπείας, τρομοκρατίας, οργανωμένου εγκλήματος κτλ. Από την περίοδο 2000-2001 όμως στη χρήση αυτού του συστήματος υποκλοπών προέκυψαν δεκάδες προβλήματα δυσλειτουργίας, αλλά και «διαρροών» που αποδίδονταν στην ισραηλινή εταιρεία.


Η αφήγηση προς «Το Βήμα» πρώην ανώτατου στελέχους των ελληνικών υπηρεσιών είναι αποκαλυπτική: «Επί σειρά ετών είχαμε χάσει τον έλεγχο του συστήματος. Οι υπεύθυνοι λειτουργίας του μάς δήλωναν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να το συντηρήσουν και μας ζητούσαν να τους δώσουμε υπερβολικά ποσά. Κάποιο διάστημα είχαμε ενδείξεις ότι υπήρχαν διαρροές στοιχείων από υποκλοπές από αυτούς που είχαν αναλάβει την τεχνική επίβλεψή του. Ηταν επιπλέον φανερό ότι μας πίεζαν προκειμένου να πάρουμε από αυτούς ένα νέο αναβαθμισμένο σύστημα υποκλοπών. Τελικά το 2004, την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, και ως το 2007 το υφιστάμενο σύστημα "κλειδώθηκε" και δεν λειτουργούσε. Μάταια προσπαθούσαμε να βάλουμε κωδικούς και να το θέσουμε σε λειτουργία ώστε να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των ερευνών της ΕΥΠ. Για τουλάχιστον τρία χρόνια δεν είχαμε κανένα τεχνικό σύστημα παρακολουθήσεων. Είχε μάλιστα σταλεί επιστολή από τη διοίκηση της ΕΥΠ στο εξωτερικό προκειμένου να υπάρξει συνδρομή στο πρόβλημα, χωρίς όμως να βρεθεί λύση. Το είχαμε φυσικά κρύψει για να μη δημοσιοποιήσουμε την αδυναμία μας και το διάτρητο σύστημά μας».
Επί εποχής της πρώτης θητείας του κυρίου Χρυσοχοΐδη 2000-2003 -κυρίως- ξεκίνησαν τα προβλήματα, εντάθηκαν εν συνεχεία επί κ. Φλωρίδη (παρέμεινε μόνο 8-9 μήνες υπουργός), αλλά και επί κ. Βουλγαράκη ο οποίος και αποφάσισε να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό και μάλιστα είχε πει "όχι αμερικάνικα ή εβραϊκά συστήματα μόνο ευρωπαικά". Και ίσως αυτός είναι ένας λόγος για τον πόλεμο που δέχεται το συγκεκριμένο σύστημα επισύνδεσης. Επίσης σύμφωνα με τα γραφόμενα στο "Βήμα", αναφέρεται ότι το 1990 έδωσαν €1.000.000 για ένα σύστημα που έπιανε μόνο τα σταθερά τηλέφωνα (μέσω ΟΤΕ) και τώρα τους φάνηκαν πολλά τα περίπου 3 εκατομμύρια, για ένα υπερσύστημα που πιάνει τα πάντα (από κινητά, σταθερά, e-mail κ.α.)... Μάλλον κάτι δεν πάει καλά στο "βασίλειο των προμηθειών", το οποίο είναι ιδιαίτερα επιλεκτικό (ή "εκλεκτικό";) σε συστήματα που ταιριάζουν απόλυτα στο ΝΑΤΟ (να υποθέσουμε πως οι πληροφορίες που συγκεντρώνει η ΕΥΠ και οι έρευνες που διενεργεί η συγκεκριμένη υπηρεσία γίνονται άμεσα γνωστές στην CIA;). Για την ιστορία, ο διαγωνισμός προμήθειας για το συγκεκριμένο σύστημα επισύνδεσης ξεκίνησε το 2005 -μετά το σκάνδαλο υποκλοπών επί Βουλγαράκη- και ολοκληρώθηκε το 2007 επί υπουργίας κ. Πολύδωρα (η επιτροπή κατέληξε σε 3 (τρεις) προσφορές, μία Δανο-Βρετανική ύψους 2,2 εκατ. ευρώ, η δεύτερη 3,475 εκ. ευρώ και τέλος, μία τρίτη Γερμανική 4,9 εκατομμύρια ευρώ. Παρεμβλήθη η τότε αντιτρομοκρατική με αρχική προσφορά της Siemens η οποία άγγιζε τα 14 εκατ. ευρώ και όταν "αντιλήφθηκαν" ότι οι άλλες προσφορές ήταν πολύ χαμηλότερες κατέβασαν την προσφορά στα 7 εκατ. ευρώ(!!!), αλλά ο Βουλγαράκης δεν τσίμπησε και είπε "ότι προκρίνει η τεχνική επιτροπή της ΕΥΠ και μάλιστα το ίδιο σύστημα θα πάρουν και οι δύο υπηρεσίες", όπερ και εγένετο, αφού η ΕΥΠ πήρε το σύστημα το 2007 και η Αντιτρομοκρατική το 2009.

Μετά από όλα αυτά, σε μία Ελλάδα που καταρρέει με ευθύνη των πολιτικών, ίσως κάποιοι θα πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων φροντίζοντας να "οπλίσουν" με απόλυτη επάρκεια την ΕΥΠ. Εκτός και εάν κάποιοι προτιμούν να μην υπάρχουν "μάτια" και "αφτιά", προκειμένου να μην καταγράφονται δραστηριότητες οι οποίες είναι ενάντια των Ελληνικών συμφερόντων...


Κωνσταντίνοs
http://trikalagr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: