Featured Posts

3/4/12

Tο Εβραικό λόμπι στρέφεται υπέρ των Κυπριακών θέσεων







 ImageΤην αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής έναντι της Κύπρου και την καταδίκη των τουρκικών απειλών απαιτεί ο βουλευτής Χάουαρντ Μπέρμαν με επιστολή του προς την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον. Η επιστολή αποτελεί ένα ακόμα δείγμα της μεγάλης διάστασης απόψεων μεταξύ του Τελ Αβίβ και της Άγκυρας και της συνεργασίας του «εβραϊκού λόμπι» με την ομογένεια.

«Η επανένωση της Κύπρου», αναφέρει το στέλεχος του «εβραϊκού λόμπι», «είναι κρίσιμης σημασίας για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, που αποτελεί ζωτικό συμφέρον των ΗΠΑ». Προσθέτει: «Γι' αυτόν τον λόγο είμαι βαθύτατα ενοχλημένος από δύο εξελίξεις που σχετίζονται με την Κύπρο -η μία είναι σε εξέλιξη εδώ και δεκαετίες, η άλλη πιο πρόσφατη- και οι οποίες απειλούν αυτό το ζωτικό συμφέρον (των ΗΠΑ)».

Ο κ. Μπέρμαν εξηγεί τις δύο εξελίξεις: Η πρώτη είναι η απειλή της Τουρκίας για ανάληψη στρατιωτικής δράσης ως απάντησης στην έρευνα που κάνει η Κύπρος για υδρογονάνθρακες στη δική της ΑΟΖ και τη συμφωνία της με το Ισραήλ. Η Αμερική πρέπει να καταστήσει ξεκάθαρα τη σαφή και ισχυρή υποστήριξή της για όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Η δεύτερη είναι οι δρακόντειες προσπάθειες της Τουρκίας να αλλάξει τη δημογραφική σύνθεση της Κύπρου. Η Τουρκία έχει αποστείλει εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκους πολίτες στην Κύπρο από το 1974. Ένας Τούρκος υπουργός, και αυτό έχει σχέση με το παραπάνω, συζητά δημόσια το ενδεχόμενο προσάρτησης του κατεχόμενου εδάφους της Κύπρου στην Τουρκία».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: