Featured Posts

31/3/12

ΑΙΣΧΟΣ! Κατάληψη αρχαίων μνημείων από παράνομους μικροπωλητές!


-Πάρτε μία εικόνα από την πολυπολιτισμική Θεσσαλονίκη, όπως την ονειρεύεται ο Μπουτάρης- 

Το φαινόμενο των παράνομων μικροπωλητών δεν είναι κάτι το καινούργιο για την Θεσσαλονίκη. Εδώ και μερικά χρόνια στην πλατεία Αριστοτέλους, την παραλιακή οδό αλλά και σε αρκετές πλατείες του ιστορικού κέντρου της πόλης (αρχαία ρωμαϊκή αγορά, πλατεία Ροτόντας, Καμάρα κλπ) μπορούσε κανείς να δει σκόρπιες ορδές παράνομων μεταναστών να στήνουν τους πάγκους τους, πουλώντας ένα σωρό από σκάρτα αντικείμενα. Η συντριπτική πλειοψηφία των λαθρεμπόρων προέρχεται από χώρες της Αφρικής κι ως γνωστόν κανείς τους δε διαθέτει άδεια παραμονής ή άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. 
Κανείς όμως δε θα περίμενε ότι αυτή η αδιαφορία των αρχών θα έφτανε μέχρι του σημείου να επιτραπεί στους παράνομους μικροπωλητές να καταλάβουν αρχαία μνημεία της πόλης, συνεχίζοντας ανενόχλητοι τις παράνομες δραστηριότητες τους. Τελευταίο κρούσμα αυτής της παράλογης πολιτικής αποτελεί το μνημείο της Ροτόντας, το οποίο εδώ και μήνες έχει κυριολεκτικά καταληφθεί από δεκάδες λαθροπωλητές, οι οποίοι δε διστάζουν να στήσουν τους πάγκους τους μέσα και πέριξ του περιβάλλοντα χώρου του μνημείου, μετατρέποντας έναν αρχαιολογικό χώρο σε άβατο άντρο παραβατικότητας. 
Όσο για τις συνθήκες υγιεινής η κατάσταση είναι το λιγότερο τραγική. ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ θα επιτρεπόταν σε κάποιον να αφοδεύει ή να ουρεί πάνω σε ένα αρχαίο μνημείο, χωρίς να έχει τις συνέπειες του νόμου. Μάλιστα όσοι κάτοικοι προσέφυγαν σε αυτόν αντιμετώπισαν την ειρωνεία και την αδιαφορία των αρχών, αφού έλαβαν πλασματικές εγγυήσεις ότι η δημοτική αστυνομία κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να δώσει τέλος σε αυτό το αίσχος. Μάλιστα διαβάσαμε με μεγάλη μας έκπληξη την προ ημερών ανακοινωθείσα εγκύκλιο της δημοτικής αστυνομίας Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την οποία υποστηρίζεται ότι διενεργούνται καθημερινές περιπολίες και διευθετούνται κάθε παρανομίες που γίνονται αντιληπτές από τα όργανα της τάξης. Κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν ισχύει, αλλά συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Οι παρανομίες συνεχίζουν να παραμένουν ατιμώρητες ενώ τις περιπολίες τις οργανώνουν εξαγριωμένοι κάτοικοι της περιοχής, που βαρέθηκαν να βρίσκουν ματωμένες σύριγγες στα σκαλοπάτια της πολυκατοικίας τους ή να μαζεύουν σπασμένα τζάμια κι ό,τι άλλο έχει απομείνει από το καταστροφικό έργο των λαθρομεταναστών. 
Καταγγελίες είχαμε όμως και από το υπουργείο πολιτισμού, το οποίο προειδοποίησε τις τοπικές αρχές της πόλης ότι το συγκεκριμένο συμβάν εκθέτει διεθνώς τη χώρα μας με αποτέλεσμα να υπάρξει κίνδυνος διαγραφής του εν λόγω αρχαιολογικού χώρου από τον κατάλογο μνημείων της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCΟ, κάτι που φυσικά δεν συγκίνησε κανέναν και καμία μέσα στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης. Άλλωστε για ποιο λόγο να ανησυχήσει ο κ. Μπουτάρης; Τα τζαμιά της πόλης παραμένουν ολοκάθαρα και ανακαινισμένα... Η εικόνα που παραθέτουμε είναι πολύ άδικη μπροστά στην ζωντανή πραγματικότητα που θα αντικρίσει κάποιος περαστικός, περνώντας από την πλατεία Ροτόντας, είναι όμως και η εικόνα που δίνουμε ως κράτος και ως πολίτες: αυτήν της μπανανίας που δε μπορεί να προστατεύσει ούτε καν την πολιτιστική της κληρονομιά από τους λαθρομετανάστες. 
 
http://xathess.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: