Featured Posts

1/1/12

Κυρίου Πάσχα και... εκλογές!

Του Σοφιανού Χρυσοστομίδη

ΑΡΧΙΜΗΝΙΑ και αρχιχρονιά / και αρχή καλός μας χρόνος... Θα πείτε πώς συμβαίνει το ΠΑΣΟΚ, από πρώτο κόμμα στο Λεκανοπέδιο, να καταλαμβάνει, σήμερα, την τρίτη θέση (ποσοστό 10,1%), ενώ, πρώτο κόμμα εμφανίζεται η Ν.Δ. με ποσοστό 19,4%. [Πράξη αριθμητικής: Αν προσθέσουμε 10,1% + 19,4%, ίσον 29,5%, οπότε αντίο η αυτοδυναμία!]. Δεύτερο κόμμα έρχεται έτσι το ΚΚΕ (με ποσοστό 10,3%) και ακολουθεί, στη σειρά, ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 9,6% και η Δημοκρατική Αριστερά με 8,1%. Πεσμένα, φυσικά, εμφανίζονται τα ποσοστά του ΛΑΟΣ (6,1%), ενώ είσοδο στη Βουλή εξασφαλίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι και η Δημοκρατική Συμμαχία, με ποσοστό 3% και 3,4%. Ωστόσο, ανησυχητικό σημείο αναφοράς είναι η αύξηση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής, που εγγίζει, στην Αθήνα, το ποσοστό του 3%.
ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ, τι γίνεται -- θ' αναρωτηθείτε, ίσως... "Σιγά, το ΠΑΣΟΚ κοιμάται", προαναγγέλλουν "Τα Νέα", ενώ η "Καθημερινή" υποστηρίζει ότι "θέμα διαδοχής θέτουν οι κορυφαίοι του ΠΑΣΟΚ" με παρεμβάσεις κορυφαίων στελεχών, όπως των Ελ. Βενιζέλου, Ανδρέα Λοβέρδου, Χ. Χρυσοβέργη, κ.ά. Κατά τα άλλα, ο Γ. Παπανδρέου δηλώνει ότι "θα πράξει το καθήκον του" (χωρίς να διευκρινίζει σε τι ακριβώς, συνίσταται το καθήκον του αυτό...), ενώ εκλογές πριν από το Πάσχα είναι η "νέα θέση της Νέας Δημοκρατίας". Κατά τον κ. Σαμαρά, τα πράγματα είναι αρκετά σαφή: "Λόγω της ρευστότητας με το PSI, δεν έγινε συζήτηση μεταξύ των κ. Παπαδήμου και Σαμαρά για τον ακριβή χρόνο των εκλογών". Όσο για τον κ. Γ. Καρατζαφέρη, ζητεί ανασχηματισμό και παράταση του βίου της σημερινής κυβέρνησης.


ΞΕΡΩ, η ζωή του κόσμου κυλά ακατάλυτη... Από μικρό παιδί θαύμαζα το "μεγάλο ποτάμι" (τον Νείλο) και από τότε, το πάθος μου αυτό, δεν μ' εγκατέλειψε. Σε όποια πόλη επισκεφθώ, προσπαθώ να μάθω, ποια ποτάμια διαθέτει, από πού πηγάζουν και πού καταλύουν. Κατά τα άλλα ένας ακήρυκτος ελληνορωσικός πόλεμος μαίνεται, τις μέρες αυτές, εν ονόματι του παπα - Εφραίμ. Ήδη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρ. Δελαβέκουρας, απάντησε στις δηλώσεις του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ότι η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και δεν δέχεται υποδείξεις.
ΣΤΟ ΡΩΣΙΚΟ υπουργείο Εξωτερικών, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσας, ο οποίος δήλωσε ότι "οι σκοπιμότητες είναι εμφανείς και αφορούν την εσωτερική κατάσταση της χώρας", ενώ, εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς τόνισε πως "η ατιμωρησία και άλλων υπαιτίων του σκανδάλου του Βατοπεδίου προέκυψε από το επίσης απαράδεκτο πολιτικό - νομικό πλαίσιο που δικαιολογεί, φυσικά, συμψηφισμούς και δικαιολογίες".
ΑΠΟ ΤΗΝ Ελλάδα, μπορούμε να πάμε στην Κύπρο, η οποία εμφανίζεται πλούσια σε φυσικό αέριο, με ευοίωνες προοπτικές, καθώς οι ποσότητες από το οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ υπολογίζονται μεταξύ 5 έως 8 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, ανακοίνωσε (την περασμένη Τετάρτη), υπό μορφή διαγγέλματος, τα αποτελέσματα των ερευνών, επισημαίνοντας ότι η ανεύρεση φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ δημιουργεί μεγάλες προοπτικές για την Κύπρο. Με την ευκαιρία ο Πρόεδρος Χριστόφιας απευθύνθηκε προς την Τουρκία, την οποία κάλεσε να επιδείξει ειρήνη και συνδιαλλαγή. Πάντως, κυπριακές κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι η δεύτερη ανάγνωση των δεδομένων θα επιφέρει επαναπροσδιορισμό των θεμάτων προς τα επάνω.
ΚΑΤΑ ΤΑ άλλα, τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων, στην Κύπρο, βρίσκονται "εντός των προβλέψεων" της αμερικανικής εταιρείας Noble, η οποία ενημερώνει, σχετικά, και την αμερικανική κυβέρνηση. Το πεδίο υδρυγονάνθρακα εκτιμάται ότι βρίσκεται σε περιοχή 40 τετραγωνικών μιλίων (περίπου 103,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα) και το βάθος της γεώτρησης νερού 1.689 μέτρα. Όσο για το πάχος της γεώτρησης, έφθασε τα 5.861 μέτρα.
ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, αρχιμηνιά και αρχιχρονιά... Στη Συρία βρίσκονται οι παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου, στην Κούβα αφέθηκαν ελεύθεροι 2.500 κρατούμενοι, κατά των "υπερορθόδοξων Εβραίων" ο πρόεδρος Περέζ, στις ΗΠΑ, για "ιατρικούς λόγους" και, φυσικά, δεν κάνει πίσω ο Βλαντιμίρ Πούτιν... Όσο για την ημερομηνία των εκλογών, πάμε κάπου λίγο πριν ή λίγο μετά το Πάσχα...

 http://www.avgi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: