Featured Posts

4/9/11

ΣΤΑ ΥΨΗ Η ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ! ΑΣ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΥΓΚΥΡΙΕΣ...





 Η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο κλιμακώνεται μέρα με την ημέρα στο τρίγωνο Άγκυρα-Τελ Αβίβ-Λευκωσία. Συγκεκριμένα μετά την δημοσιοποίηση από τον ΟΗΕ της έρευνας για τα γεγονότα του στολίσκου που κατευθυνόταν πέρυσι στην Λωρίδα της Γάζας και την επέμβαση των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, ο υπυργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωσε σήμερα την απόφαση της Τουρκίας να απελάσει τον Ισραηλινό πρέσβη και να περιορίσει την διπλωματική της παρουσία στο Ισραήλ.

Αναφερόμενος στην έκθεση του ΟΗΕ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας την αποκάλεσε απαράδεκτη και πρόσθεσε πως πλέον έχει ανασταλεί η ισχύς των στρατιωτικών συμφωνιών μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ.

Σε αυτά έρχεται να προστεθούν οι σημερινές δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού για τα Ευρωπαϊκά θέματα και επικεφαλής διαπραγματευτή με την Ευρωπαϊκή Ένωση Εγκεμέν Μπαγίς στην εφημερίδα Ζαμάν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα o Μπαγίς αναφερόμενος στην αντίδραση της Τουρκίας που έστειλε πολεμικά πλοία σε προηγούμενη απόπειρα της Κύπρου να διεξάγει έρευνες στα διεθνή ύδατα νότια της νήσου, που συμπεριλαμβάνονται στην κυπριακή ΑΟΖ, είπε: "Γι' αυτό υπάρχουν οι πολεμικοί στόλοι. Οι έρευνες που προτίθενται να κάνουν έξω από τα χωρικά τους ύδατα, είναι παράνομες", δίνοντας το μήνυμα ότι τα νερά της ΝΑ Μεσόγειο το επόμενο διάστημα θα "υπερθερμανθούν".

Συνεχίζοντας ο Τούρκος αξιωματούχος είπε: "Το προσωπικό μας στο Πολεμικό Ναυτικό το εκπαιδεύσαμε και το εξοπλίσαμε ακριβώς για αυτό το σκοπό. Κάθε δυνατή πρόβλεψη είναι στο τραπέζι και είναι δυνατόν να εξεταστούν τα πάντα".

Επίσης έχουμε την προετοιμασία της Τουρκίας για ενεργότερη εμπλοκή της σε ένα ακόμα ανοικτό θερμό μέτωπο, αυτό της αποδυναμωμένης Συρίας, συμπλέοντας με την εξωτερική των ΗΠΑ στο θέμα αυτό κατά του προέδρου της Συρίας Άσαντ. Στόχος της να έχει λόγω την επόμενη μέρα στην διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού της Συρίας αν και όταν ο Ασαντ φύγει από την εξουσία.

Θα πρέπει να προσθέσουμε σε όλα αυτά και την κλιμάκωση των αντιανταρτικών επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού στο τουρκικό Κουρδιστάν, με ταυτόχρονες αεροπορικές προσβολές θέσεων του ΡΚΚ στο αυτόνομο ιρακινό Κουρδιστάν, που έχουν προκαλέσει και μια μίνι διπλωματική κρίση με την κυβέρνηση του Ιράκ...

Βλέπουμε λοιπόν πως η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση στην περιοχή απειλώντας ακόμα και με θερμό επεισόδιο αν προχωρήσουμε στην γεώτρηση και όλα αυτά όταν στην μακαρία Κύπρο η κυβέρνηση και τα πολιτικά ξεκινούν από τώρα την προεκλογική περίοδο για τις δημοτικές εκλογές του Δεκεμβρίου, μη δίνοντας την πρέπουσα σημμασία στις γεωπολιτικες εξελίξεις στην ΝΑ Μεσόγειο, που τείνουν να χαρακτηριστουν ραγδαίες.

Ελπίζουμε τα καθ' ύλην υπουργεία Εξωτερικών, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων και Άμυνας να είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν οποιδήποτε κατάσταση δημιουργηθεί εν τη γενέση της και να μην έχουν αποχαυνωθεί οι επικεφαλείς τους στον κυπριακό πολιτικό μικρόκοσμο. Τα σημάδια είναι εκεί για αυτούς να τα ερμηνεύσουν και να πράξουν ανάλογα.

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) δεν πρόκειται να ανεχθεί πάντως άλλες υποχωρήσεις ιδίως στο θέμα της εκμετάλλευσης των φυσικών μας υποθαλάσσιων πόρων, το οποίο είναι ζωτικής σημμασίας κατά την άποψή μας για την οικονομία του τόπου μας, την ενεργειακή μας πολιτική και ακόμα και για αυτό το ίδιο το εθνικό μας θέμα.

Τουλάχιστον ας εκμεταλευθούμε για μια φορά, την ευνοϊκή για μας συγκυρία συμπόρευσης των συμφερόντων μας με Ισραήλ και ΗΠΑ για την επίτευξη των στρατηγικών μας στόχων.

Κωνσταντίνος Δημητρίου - (Στέλεχος Ε.ΛΑ.Μ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: