Featured Posts

24/7/11

ΙΡΛΑΝΔΙΑ – Συγκρούσεις Εθνικιστών με προτεστάντες και αστυνομία


Σε πολυήμερες συγκρούσεις εξελίχθηκαν οι διαμαρτυρίες Ιρλανδών Εθνικιστών, για την παρέλαση των προτεσταντών που τιμούν την της νίκης στη μάχη του Μπόυντ, του προτεστάντη Άγγλου βασιλιά Γουλιέλμου της Οράγγης το 1660 εναντίον του καθολικού προκατόχου του Ιακώβου Β’. Ο στρατός του Ιακώβου, αποτελούταν από Ιρλανδούς, που θα είχαν ως αντάλλαγμα την αυτονομία της Ιρλανδίας η οποία είχε σχεδόν χαθεί στις ημέρες του Όλιβερ Κρόμγουελ. Η ήττα στο Μπόυντ, σηματοδότησε την απώλεια Εθνικής κυριαρχίας των Ιρλανδών για τους αιώνες που θα ακολουθούσαν.

Οι Ιρλανδοί προτεστάντες του Ούλστερ, διαχρονικοί υποστηρικτές των Άγγλων εναντίον των συμπατριωτών τους, παρελαύνουν κάθε χρόνο την ημέρα αυτής της επετείου. Η διαφορά τους με τους καθολικούς, είναι βαθύτερη και στις ημέρες μας φθάνει με την παρεμβολή τους ώστε το βόρειο τμήμα της Ιρλανδίας στο οποίο κατοικούν, να μην ενωθεί με τον καθολικό νότο.
Την πρώτη ημέρα, πριν από την διαβόητη παρέλαση, 22 αστυνομικοί τραυματίστηκαν από τις συγκρούσεις με τους Ιρλανδούς Εθνικιστές. Η αστυνομία χρησιμοποίησε πλαστικές σφαίρες και εκτοξευτήρες νερού, για να ελέγξει ένα πλήθος 200 ατόμων στις καθολικές περιοχές του δυτικού Μπέλφαστ. Οι διαδηλωτές κατέλαβαν ένα λεωφορείο στη διάρκεια των ταραχών και έκαψαν ένα βαν και μια μοτοσικλέτα.
Την επόμενη, ένας όχλος προτεσταντών επιτέθηκε στην καθολική συνοικία Σορτ Στράντ προκαλώντας καταστροφές. Ακούστηκαν και σποραδικοί πυροβολισμοί και η αστυνομία θεωρεί υπεύθυνα τα μέλη της παραστρατιωτικής τοπικής οργάνωσης UVF που στηρίζει τον Βρετανικό έλεγχο στην περιοχή και στο παρελθόν έχει δώσει δείγματα μερικών από τις πιο αιματηρές και θανατηφόρες επιθέσεις που έχει δει η Β. Ιρλανδία. Ένας φωτογράφος τραυματίστηκε από ελεύθερο σκοπευτή στο πόδι με αποτέλεσμα, η τοπική αστυνομία να ζητήσει από τους δημοσιογράφους να απομακρυνθούν από την περιοχή για την ασφάλειά τους. Η επίθεση των προτεσταντών, προκάλεσε ένα κύμα συγκρούσεων σε όλο το Μπέλφαστ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: