Featured Posts

5/7/11

Ομαδικοί τάφοι στη Μια Μηλιά. Πληροφορίες κάνουν λόγο για 500 εκτελεσθέντες

 


Από την ομάδα του Τάσου Μάρκου αναγνωρίστηκαν πρόσφατα τα οστά του Ευέλθοντα Ιωαννίδη.


Συγκλονισμό στην κοινή γνώμη αναμένεται να φέρει τυχόν επιβεβαίωση των πληροφοριών περί ύπαρξης ομαδικού τάφου σχεδόν 400 ανθρώπων στη Μια Μηλιά και δεύτερου τάφου στον οποίο θάφτηκαν δεκάδες συλληφθέντες και εκτελεσθέντες από τους Τούρκους.Πέραν του τουρκικού Στρατού, σημαντικό ρόλο στη σύλληψη και δολοφονία στρατιωτών και αμάχων διαδραμάτισαν και άνδρες της τρομοκρατικής οργάνωσης ΤΜΤ, οι οποίοι συνελάμβαναν στρατιώτες και πολίτες, δήθεν για να τους μεταφέρουν σε διαφόρους χώρους κράτησης. Στην ευρύτερη περιοχή της Μιας Μηλιάς βρέθηκαν μέχρι σήμερα 27 λείψανα, ενώ υπολογίζεται ότι σε συγκεκριμένες περιοχές (για τις οποίες δόθηκαν πληροφορίες) θάφτηκαν εκατοντάδες Ελληνοκύπριοι.Σύμφωνα με πληροφορίες που δόθηκαν, στους τάφους αυτούς θάφτηκαν και κάτοικοι των κοινοτήτων Άσσιας, Κυθρέας, Νέου Χωρίου που μεταφέρθηκαν εκεί και εκτελέστηκαν. Πολλά θύματα προκλήθηκαν και όταν έσπασε η γραμμή της Μιας Μηλιάς τον Αύγουστο του 1974. Η γραμμή έσπασε στην περιοχή της αντιπροσωπείας της εταιρείας Μερσεντές στο Καϊμακλί, σε ένα σημείο όπου δεν είχαν τοποθετηθεί νάρκες από την Εθνική Φρουρά, ύστερα από αίτημα των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία θα χρησιμοποιούσαν, όπως διαβεβαίωσαν, το σημείο για να έρχονται σε επαφή και με τις τουρκικές δυνάμεις.


Από το σημείο αυτό, το οποίο βρισκόταν σε απόσταση περίπου 1-1,5 χιλιόμετρο από τις θέσεις του Τάσου Μάρκου, οι Τούρκοι προώθησαν στρατό και άρματα μάχης με στόχο να περικυκλώσουν μονάδες της Εθνικής Φρουράς στις περιοχές Αρνάολος, Μερράς και Φουρτζιστός στη Μια Μηλιά.


Ο Τάσος Μάρκου ανέμενε επίθεση από το δρόμο του Δικώμου και κατά μέτωπο επίθεση από τις Χαμίτ Μάντρες. Η μάχη που διεξήχθη ήταν άνιση και διήρκεσε μερικές ώρες, αφού πέραν του ολιγάριθμου των δυνάμεων του Τάσου Μάρκου, οι ενισχύσεις που ζήτησε από το ΓΕΕΦ δεν έφτασαν ποτέ.


Ανάμεσα στους πεσόντες που θάφτηκαν σε ομαδικούς τάφους πιστεύεται ότι βρίσκονται και περίπου 94 άνδρες του τότε ταγματάρχη, ο οποίος επίσης αγνοείται από τις 14 Αυγούστου 1974. Ήδη από την ομάδα του Τάσου Μάρκου αναγνωρίστηκαν πρόσφατα τα οστά του Ευέλθοντα Ιωαννίδη.


ΣΕ ΔΥΟ ΣΗΜΕΙΑ
Πληροφορίες που δόθηκαν επικεντρώνουν τους τάφους στους οποίους θάφτηκαν οι αγνοούμενοι σε δύο συγκεκριμένα σημεία, αν και η διαδικασία της εκταφής δεν θεωρείται απλή υπόθεση, κυρίως επειδή απαιτείται η έγκριση του τουρκικού Στρατού.


Αποστασιοποιείται από δημοσίευμα ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΑΠΑΕΠΙΦΑΝΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ
ΜΕΛΟΣ της οικογένειας του Παπαεπιφάνιου Ιωάννου, για τη δολοφονία του οποίου από τους Τούρκους έγραψε ο «Φ», επικοινώνησε χθες με την εφημερίδα μας αναφέροντας ότι «αποστασιοποιείται από το συγκεκριμένο δημοσίευμα επειδή δεν θέλει να ασχοληθεί με τις πληροφορίες που σχετίζονται με το συγκεκριμένο θέμα». Η εφημερίδα διευκρινίζει ότι οι πληροφορίες δεν προήλθαν από την οικογένεια του Παπαεπιφάνιου, αλλά από άλλη έγκυρη πηγή-ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 30/06/2011

Τα οστά αυτού του ακούραστου λειτουργού της Εκκλησίας και φλογερού αγωνιστή της Ελευθερίας βρέθηκαν σε τοποθεσία του χωριού Μια Μηλιά και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA.Ο Παπαεπιφάνιος γεννήθηκε στην κοινότητα Μηλικουρίου το 1919. Ιερέας χειροτονήθηκε το 1956 από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Μακάριο Γ΄. Αγωνίστηκε κατά το 1955-59, αλλά και κατά τη διάρκεια της τουρκοανταρσίας του 1963-64. Τον Αύγουστο του 1974, ενώ οι συγχωριανοί του οπισθοχωρούσαν για να σωθούν από τα χέρια των τούρκων στρατιωτών, εκείνος θέλησε να παραμείνει στην κοινότητα, προκειμένου να βεβαιωθεί ότι όλοι θα διαφύγουν με ασφάλεια. Ωστόσο, ο ίδιος συνελήφθηκε και βασανίστηκε μέχρι θανάτου από τους τούρκους εισβολείς.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: