Featured Posts

29/6/11

Την συμπαράσταση στους Τσάμηδες έναντι της Ελλάδας εξέφρασε αλβανικό κόμμα της ΠΓΔΜ


ImageΚαι άλλοι αλβανικοί πληθυσμοί γειτονικών της Ελλάδας κρατών άρχισαν να εμπλέκονται στο παιχνίδι των εθνικιστικών εξτρεμιστικών κύκλων των Τσάμιδων περί «σκλαβωμένων πατρίδων» και της λεγόμενης και ανυπόσταστης «γενοκτονίας του Τσάμικού πληθυσμού από τους Έλληνες το 1944».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα το μικρό αλβανικό κόμμα της ΠΓΔΜ «Ελεύθερη Ιλλυρία», με έδρα το Τέτοβο προέβη σε ανακοίνωση υποστήριξης του αγώνα των Τσάμηδων έναντι της Ελλάδας. Πιο συγκεκριμένα όπως αναφέρει η ανακοίνωση το κόμμα Ελεύθερη Ιλλυρία, «ενώνει τη φωνή του στον μεγάλο εθνικό πόνο, σε αυτήν την τραγική ημέρα της εθνικής μας ιστορίας», συμπαραστέκεται στους Αλβανούς που διαμαρτυρήθηκαν το περασμένο Σάββατο στο συνοριακό σταθμό Μαυρομάτι, που είναι ο τόπος που συμβολίζει την οδυνηρή διαίρεση του έθνους μας και εξακολουθεί να αποτελεί το έθνος και το τμήμα αυτό του εδάφους υπό ξένη κατοχή (κυριαρχία).

Κάνοντας ένα βήμα παραπέρα που επιβεβαιώνει τις κατά καιρούς διατυπωθείσες απόψεις για το σχέδιο της δημιουργίας της Μεγάλης Αλβανίας και της συνεργασίας των αλβανικών πληθυσμών της βαλκανικής για την επίτευξη αυτού του στόχου, το αλβανικό κόμμα της ΠΓΔΜ συνεχίζει την ανακοίνωση του διατυπώνοντας την δυσαρέσκεια του διότι «διαπιστώνουμε με λύπη την πλήρη αδιαφορία και τη λαϊκή έκκληση από τα κοινοβούλια της ΠΓΔΜ και του Κοσσυφοπεδίου να υιοθετήσουν ψήφισμα που να καταδικάζει την γενοκτονία από τους Έλληνες, καθώς διανύουμε και αυτό το έτος». Και συνεχίζει ζητώντας «από τα δύο αυτά αντιπροσωπευτικά όργανα να εγκρίνουν το εν λόγω ψήφισμα, το συντομότερο δυνατόν», αναφέρει η δήλωση του κόμματος.

Το κόμμα «Ελεύθερη Ιλλυρία», απαιτεί όπως αναφέρει στην ανακοίνωση από την ελληνική κυβέρνηση να σεβαστεί τις διεθνείς συμβάσεις τις οποίες η ίδια έχει υπογράψει (χωρίς όμως να αναφέρει ποιες είναι αυτές καθότι οι Τσάμηδες έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα πολέμου, αφού ως γνωστό συνεργάστηκαν με τους Ναζί και του Φασίστες του Μουσολίνι) και να επιστρέψει τους πολίτες αλβανο-τσαμικής καταγωγής να επιστρέψουν στην επαρχία της Τσαμουριάς για να επισκεφθούν τους τάφους και τις περιουσίες των προγόνων τους και να σταματήσει η αντι-δημοκρατική πρακτική της άρνησης της διέλευσης των ελληνικών συνόρων στην κατηγορία αυτή των Αλβανών πολιτών.

Προσπαθώντας δε να διεθνοποιήσουν το ζήτημα κάνουν έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα, κατά κύριο λόγο «στους ευρωπαίους φίλους μας και τους αδελφούς στις ΗΠΑ» όπως αναφέρουν ώστε να μεσολαβήσουν «για την εξεύρεση μιας δίκαιης και ανθρώπινης λύσης σε αυτό το σημαντικό ζήτημα των Βαλκανίων αλλά και πέρα από αυτό».

Όπως φαίνεται μετά την ΠΓΔΜ και το Πρέσεβο οι εθνικιστικοί κύκλοι της Αλβανίας και στο Τέτοβο έβαλαν στόχο την αποκόμιση οφελών από την Ελλάδα τη στιγμή που η χώρα μας αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη κρίση από το 1974.

Μπορεί η κίνηση αυτή των Τσάμηδων και των υπολοίπων εθνικιστικών αλβανικών κύκλων να φαίνεται απαράδεκτη και μάλλον ύποπτη για τον μέσο Έλληνα, ιδιαίτερα δε όσον αφορά τη χρονική στιγμή που εκδηλώνεται και ενισχύεται, αλλά δεν θα έπρεπε να ξεχνάμε ότι αυτό-υπονομευτική στάση της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια μόνο τέτοια αποτελέσματα μπορεί να φέρει.

Η εξήγηση για αυτή την εξέλιξη των πραγμάτων είναι απλή. Δυστυχώς μερίδα των γειτόνων μας δεν αντιμετωπίζει τις γεωπολιτικές εξελίξεις με την ίδια ιδεαλιστική και ανθρωπιστική προσέγγιση που μέχρι σήμερα η ηγεσία του ελληνικού ΥΠΕΞ αντιμετώπιζε αυτού του είδους τα ζητήματα και μάλλον κυριαρχεί η λογική από πλευράς Τσάμηδων αλλά και άλλων εθνικιστών Αλβανών ότι τώρα που η Ελλάδα βάλλεται από παντού ίσως είναι η κατάλληλη ευκαιρία για την εφαρμογή σχεδίων που θα οδηγήσουν στην εδραίωση δικαιωμάτων στις περιοχές της Ηπείρου.

Μετά από όλα αυτά το ζήτημα είναι τί κάνει το ελληνικό ΥΠΕΞ δεδομένολυ ότι η Αλβανία ανέχεται αυτές τις διεκδικήσεις τη στιγμή που ζητά την βοήθεια της Ελλάδας για να ενταχτεί στην Ε.Ε. Άραγε και σε αυτή την περίπτωση θα υποκύψουμε και δεν θα προστατεύσουμε τα συμφεροντα μας, για να δείξουμε στην Ευρώπη πόσο "καλά παιδιά "ήμαστε;

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: