Featured Posts

8/3/11

Γαλλία: η Λε Πεν ξεπερνά Σαρκοζί και Στρος Καν στις δημοσκοπήσεις


 
Την πρώτη θέση στις δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές της άνοιξης του 2012 στην Γαλλία καταλαμβάνει η υποψήφιος του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λε Πεν. Πιο συγκεκριμένα, η κόρη του Ζαν Μαρί Λε Πεν συγκεντρώνει ποσοστό 24%, ενώ ο Στρος Καν 23% και ο Σαρκοζί 21%. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο η Λε Πεν – μία στους τρεις υποψηφίους για την Προεδρία της Γαλλίας – είναι γαλλικής καταγωγής, ενώ οι έτεροι υποψήφιοι είναι και οι δύο εβραϊκής καταγωγής. Για πρώτη φορά φέτος ο γαλλικός Τύπος – η εφημερίδα “Λε Παριζιέν” συγκεκριμένα – δημοσιεύει δημοσκοπήσεις που φέρνουν στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών μία εκπρόσωπο της “ακροδεξιάς”.
Σημειωτέον ότι το 2002 ο Λε Πεν είχε ξεπεράσει με άνεση τον συντηρητικό Ζοσπέν και είχε φτάσει στον τελικό, όπου σοσιαλιστές και φιλελεύθεροι ένωσαν τις εκλογικές τους δυνάμεις σε μία πρωτοφανή συμμαχία, που μοναδικό σκοπό είχε να μην… πέσει η χώρα στα χέρια του Εθνικού Μετώπου.
Όπως όλα δείχνουν, αν δεν αλλάξουν ριζικά τα παραπάνω δεδομένα, στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών θα βρεθούν αντιμέτωποι η Μαρίν Λε Πεν και ο νυν γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν.
Φυσικά θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να δούμε τι θα πράξουν αυτή τη φορά οι ψηφοφόροι του Σαρκοζί. Απ’ ότι φαίνεται η πλειοψηφία των Γάλλων έχει κάνει μεγάλη στροφή προς τις θέσεις που εκφράζει το Εθνικό Μέτωπο, κυρίως σχετικά με τους μετανάστες και την εξάπλωση του Ισλάμ στην Ευρώπη. Είναι γνωστό ότι ο Σαρκοζί κέρδισε τις προηγούμενες προεδρικές εκλογές λόγω των… “ακραίων-ξενοφοβικών” θέσεών του. Για πρώτη φορά λοιπόν είναι εξαιρετικά πιθανό μία εκπρόσωπος του Front National να αναλάβει την Προεδρεία της Γαλλίας. Μιλάμε για ένα βαρυσήμαντο πολιτικό γεγονός, μία πολιτική βόμβα για τα μεταπολεμικά ευρωπαϊκά δεδομένα, ακόμα και τώρα, που το ιστορικό γαλλικό κόμμα έχει ρίξει αρκετό νερό στο κρασί του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: