Σχετικά με την εκδήλωση του πραξικοπήματος των Συνταγματαρχών, ο πρέσβης Κήλι λέει ξεκάθαρα πως η πανταχού παρούσα αμερικανική κατασκοπία δεν είχε ιδέα για το τι συνέβαινε. Διπλωμάτες και πράκτορες εκείνες τις κρίσιμες ώρες βρίσκονταν σε απόγνωση.
Εν τέλει τη λύση έδωσε ο δεύτερος στην ιεραρχία αξιωματούχος της CIA, που σε μία αναφορά του Ιανουαρίου του 1967 (αναφορά σύντομη και καθόλου διαφωτιστική κατά τον Κήλι) ανακάλυψε πως γίνεται λόγος για κάποιον Συνταγματάρχη Παπαδόπουλο και για μία ομάδα Αξιωματικών του Στρατού που υπήρχε πιθανότητα να κάνουν ύποπτα σχέδια.
Όλα αυτά ως απάντηση στα γελοία υποκείμενα από άκρα αριστερά μέχρι άκρα δεξιά, που εδώ και δεκαετίες αναπαράγουν το παραμύθι της ξενοκίνητης 21ης Απριλίου, που είχε δήθεν οργανωθεί από την αμερικανική πρεσβεία. Για το ποιοι ήταν 100% όργανα της CIA και άνθρωποι των Η.Π.Α. την περίοδο εκείνη, γίνεται λόγος παρακάτω: «Η ομάδα των αποστατών κεντροδεξιών πολιτικών που βρισκόταν τότε στην κυβέρνηση ήταν πρακτικά δημιούργημα της CIA». Ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον όμως έχει μία άλλη αναφορά από το ίδιο βιβλίο, που αποδεικνύει πως η αμερικανική κυβέρνηση ήταν έτοιμη να επέμβει άμεσα στα ελληνικά πράγματα αμέσως μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος: «Μία μοίρα του Έκτου Στόλου βρισκόταν τότε σε ελληνικά ύδατα. Είχε έρθει εκεί μία μέρα μετά το πραξικόπημα, ως αποτέλεσμα του αιτήματος που υπέβαλε ο βασιλιάς στις 21 Απριλίου, όταν, φοβούμενος για τη ζωή του, ζήτησε μια πιθανή επιχείρηση απομάκρυνσης του ίδιου και της οικογένειάς του».
Δυστυχώς σε αυτό το εξαιρετικά ενδιαφέρον έργο δεν περιλαμβάνονται τα αρχεία της καυτής περιόδου 1973-74. Θα είχε τρομερά μεγάλη αξία να παρακολουθούσαμε τις αναφορές της CIA και του State Department αναφορικά με τα γεγονότα που οδήγησαν στην πτώση της 21ης Απριλίου. Κυρίως δε, με όσα σχετίζονταν με την έναρξη εξόρυξης πετρελαίου από το κοίτασμα του Πρίνου, αλλά και την ελληνική άρνηση να σταθμεύσουν στη χώρα μας τα αμερικανικά μαχητικά που ενίσχυσαν το Ισραήλ κατά τον αιφνιδιασμό του Γιομ Κιπούρ και την πανωλεθρία του Δ’ αραβοϊσραηλινού πολέμου.
http://xryshaygh.wordpress.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου