Featured Posts

29/4/10

ΘΕΛΟΥΝΕ ΚΑΙ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΤΑ ΜΠΑΜΠΑΝΑ.....

Πυρηνικό εργοστάσιο πρόκειται να λειτουργήσει στο Δυρράχιο, μετά τη σύμπραξη Αλβανών και Ιταλών.



Πυρηνικό εργοστάσιο ως γνωστό πρόκειται να λειτουργήσει στην περιοχή της νότιας Αλβανίας, με τη σύμπραξη Αλβανών και Ιταλών, αλλά η ελληνική κυβέρνηση προς το παρόν δεν έχει εκδηλώσει πρόθεση παρέμβασης μπροστά σε αυτό το τραγικό για την περιοχή μας ενδεχόμενο. Το ζήτημα της σχεδιαζόμενης κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου στο Δυρράχιο έθεσε στον Αλβανό αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών Ιλιρ Μέτα η ευρωβουλευτής του ΠAΣOK Μαριλένα Κοππά.

Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής απόψεων με τον Ιλιρ Μέτα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά τόνισε τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας για την ευρύτερη περιοχή και αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντηση στις Πρέσπες μεταξύ των πρωθυπουργών της Αλβανίας, της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ με στόχο την από κοινού λήψη μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος.


Κατέθεσε, ωστόσο, τον έντονο προβληματισμό της σχετικά με τη σχεδιαζόμενη κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στην περιοχή του Δυρραχίου, 100 μόλις χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ρώτησε τον υπουργό τι διασφαλίσεις μπορεί να παρέχει η χώρα του για την ασφαλή λειτουργία του εργοστασίου, καθώς και το πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει το σοβαρότατο πρόβλημα της διαχείρισης των πυρηνικών αποβλήτων.

Στην απάντησή του ο Αλβανός υπουργός υπογράμμισε ότι κάθε μεγάλο αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα πραγματοποιείται στην Αλβανία θα εναρμονίζεται με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τη σχετική νομοθεσία για το περιβάλλον.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αλβανικής κυβέρνησης, έχει εγκριθεί η ιδέα δημιουργίας πυρηνικού σταθμού, που το κόστος του θα φθάσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ!

Ο Αλβανός πρόεδρος Σαλί Μπερίσα δήλωσε ότι η Αλβανία είναι έτοιμη να κατασκευάσει τον πυρηνικό σταθμό για λογαριασμό της Ιταλίας, η οποία αποφάσισε να στραφεί και πάλι προς την πυρηνική ενέργεια, για να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές στον ενεργειακό τομέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: