Featured Posts

30/3/10

Το Κάψιμο του Ιούδα – Ένα Ελληνικό έθιμο και η αντίδραση του διεθνούς σιωνισμού



Κάθε Λαμπρή σε όλες σχεδόν τις περιοχές του Ελληνισμού υπάρχει το έθιμο του καψίματος του Ιούδα.
Το έθιμο αυτό τα τελευταία χρόνια έχει προκαλέσει την αντίδραση του διεθνούς σιωνισμού. Έτσι, το Κέντρο Βίζενταλ εξέδωσε προ ετών ταξιδιωτική οδηγία προειδοποιώντας του Εβραίους επισκέπτες για «την αποτυχία της Ελλάδας να καταπολεμήσει τον αυξανόμενο αντισημιτισμό» και για το ότι o Εθνικός Οργανισμός Τουρισμού συνέχισε να προωθεί στην ιστοσελίδα του Πασχαλινά έθιμα όπως το κάψιμο ομοιώματος του Ιούδα σε μερικά νησιά, σε ορισμένες περιπτώσεις γνωστό τοπικά και ως « το κάψιμο του Εβραίου», έθιμο το οποίο αναπαράγει μίσος και φανατισμό εναντίον των Εβραίων.
Το Κέντρο Βίζενταλ διαμαρτυρήθηκε για την αναβίωση αυτής της παράδοσης. Η διαμαρτυρία μάλιστα αυτή του κέντρου Βίζενταλ υιοθέτησε πλήρως και η Ουάσιγκτον  συμπεριλαμβάνοντάς την στην έκθεση περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων του State Department. Ας διαβάσουμε όμως τι είχε γράψει σχετικώς μία σφοδρή πολέμιος του εθίμου εκ των «ημετέρων προοδευτικών» σε γνωστή εφημερίδα:
«Στην (ελληνική) λαϊκή παράδοση, οι βασικότερες κατηγορίες κατά των Εβραίων σχετίζονται με τη σταύρωση του Ιησού και η απήχησή τους υπήρξε ισχυρή. Στην Ακολουθία της Μεγάλης Πέμπτης εκτός από τις κατηγορίες κατά του Ιούδα γίνονται πολλές αναφορές και στο “γένος των Εβραίων”, γένος υπεύθυνο για τη σταύρωση του Ιησού. Οι Εβραίοι αποκαλούνται κατ’ επανάληψη “θεοκτόνοι”, “θεοστυγείς”, “λαός δυσσεβής και παράνομος”, και ζητιέται η τιμωρία τους: “Αλλά δος αυτοίς, Κύριε, κατά τα έργα αυτών, ό,τι κενά κατά σου εμελέτησαν”. Η πιο γνωστή και διαδεδομένη εκδήλωση λαϊκού αντισημιτισμού στην Ελλάδα, το κάψιμο του Ιούδα, είναι έθιμο της Μεγάλης Πέμπτης… Στους Εβραίους αποδίδονται οι ιδιότητες του Ιούδα. Και αυτές είναι φιλαργυρία, προδοσία, περιπλάνηση, θεοκτονία. Ο Εβραίος ενέχεται για φιλαργυρία και δειλία στις παραδόσεις και παροιμίες του ελληνικού λαού, και πολλά παραδείγματα έχει καταγράψει ο Νικόλαος Πολίτης…» Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 26/04/2001

Αυτά πιστεύει ο Ελληνικός Λαός, του οποίου καθώς φαίνεται η Πίστη είναι σεβαστή μόνον όποτε τους βολεύει…

 

http://xryshaygh.wordpress.com/

1 σχόλιο:

noone είπε...

Στο χωριο μου λεγεται κάψιμο του εβραιου.